Descoperiri arheologice deosebit de importante pentru istoria neamului românesc de pe meleagurile Albei

 

Cu ocazia lucrărilor  efectuate la autostrada A1, coridorul IV pan-european, pe tronsonul Deva-Orăștie-Sibiu s-au descoperit de către arheologi, așezări omenești de o importanță deosebită pentru istoria națională, unele dintre acestea au fost apreciate printre cele mai vechi din Europa.

Descoperirile de la Turdaș, Șibot-Balomir, Tărtăria, Lancrăm-Sebeș, Rahău, Cristian etc. confirmă cu prisosință  existența și continuitatea strămoșilor noștri pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.

Așezarea de la Turdaș, estimată la o suprafață de 100 hectare, este apreciată a fi înaintea Piramidelor egiptene.

Aceste descoperiri deosebite, de pe Valea Mureșului, confirmă, de asemenea, unele descoperiri și aprecieri ale cercetătorilor români și străini, efectuate în decursul timpului care s-au concretizat în „Cultura Turdaș”, „Cultura Petrești”, „Tăblițele de la Tărtăria”, etc.

Cercetările arheologice de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Național de Istorie a României la care participă efectiv, specialiști de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

În speranța că rezultatele cercetărilor arheologice vor fi comunicate cât mai curând, prezentăm în continuare aspecte de la șantierul Șibot-Balomir.

ec. Ioan STRĂJAN

 

 

   
   
    


 
This site is © Copyright Fundatia Alba-Iulia 1918 pentru unitatea si integritatea Romaniei 2006, All rights reserved.