România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Alte condamnări

     Execuţia lui Horea şi Cloşca de la Alba Iulia, la 26 februarie 1785 nu a fost singurul martiraj aplicat cu brutalitate asupra ţăranilor români participanţi la marea răscoală. Nobilimea din comitatele Alba, Hunedoara, Cluj, Arad etc au început să se răzbune şi să execute în masă ţăranii prinşi în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1784. Execuţiile au fost oprite în urma ordinului împăratului, sosit în Transilvania la 27 noiembrie 1784 şi aplicat imediat de contele Iankovits.

     Până atunci la Alba Iulia au fost executaţi 11 ţărani în ziua de 25 octombrie. Între aceştia s-au aflat: Ursu Uibariu, considerat cel de-al patrulea căpitan al răscoalei, însărcinat de Cloşca să încheie armistiţiul de la Tibru cu căpitanul Schultz. A fost tras în teapă la Alba Iulia. Ceilalţi căpitani numiţi de Horea şi Cloşca au fost: Toma Sânghetean, Vasile şi Ion Munteanu, cărora călăul le-a tăiat capul: Iacob Muntean şi Irimie Martian au fost frânţi cu roata iar Mihoc a fost tăiat de viu în patru bucăţi. Acelasi cu nume de principe Grancea Rakoczi din Alba Iulia, care a executat pe Horea şi Cloşca, a dus la îndeplinire, contra plată, voinţa nobilimii.

     După 28 februarie au mai rămas în închisoarea din cetatea Alba Iulia circa 400 de deţinuţi şi după o riguroasă selecţie făcută de contele Iankovits, au mai fost reţinuţi 120. Dintre aceştia 60 au fost pedepsiţi cu lovituri de bete şi eliberaţi iar dintre ceilalţi 25 au fost condamnaţi la moarte în luna martie 1785, iar în mai încă 9.

     Între aceştia se aflau cei mai renumiţi căpitani şi conducători ai răscoalei din părţile Hunedoarei, Zarandului şi Albei. Cei mai cunoscuţi au fost: Pol Constamin din Crisciori şi Popa Hagi Crişănut din Bistra, om învăţat şi cunoscut în Munţii Apuseni, ambii condamnaţi la moarte prin tragerea în teapă, căpitanii: Vasile Zgârciu din Abrud, Iacob Toader din Vidra, prin tragere în teapă şi Dumitru Todea, fostul jude din Râu Mare (Albac) arestat şi învinuit de tulburările iscate în târgul Câmpenilor în 1782 a fost condamnat la tăierea capului iar corpul să i se taie în 4 bucăţi şi să se pună în ţepe de domeniul de sus. Acesta a stat închis 2 ani în castelul Kemeny din Galda, Cloşca încercând să-l elibereze în toamna anului 1784. A mai fost învinuit de faptul că la sfătuit pe Horea să plece la Viena, procurându-i bani de drum (circa 300-400 florini). Celorlalţi condamnaţi la moarte trebuia să li se taie capul iar fiului cel mare a lui Horea, Ionuţ a primit un an de închisoare.

     Cei mai mulţi condamnaţi au rămas în închisoarea din sântul cetăţii din Alba Iulia urmând ca Împăratul Iosif al II-lea să le confirme sentinţele. În noaptea de 7 august 1785 , 31 dintre condamnaţi între care 20 condamni la moarte au evadat. Între 3 şi 7 august condamnaţii au lucrat noaptea, în timp ce unii cântau şi fluierau, reuşind să facă o spărtură în zidul cetăţii pe care ziua o astupau din nou spre a nu fi descoperiţi. În ziua de 6 august l-au chemat degrabă pe Popa Nicolae Raţiu ca să-i împărtăşească taina lor şi să-i ceară sfatul. Acesta a înteles intenţia lor, i-a mângâiat, binecuvântat, promiţându-le că nu-i va denunţa; au ieşit din închisoare noaptea pe la orele 2, unul câte unul pe o frânghie improvizată, fugind în pădurea apropiată. O parte au luat-o spre Mureş, iar alta spre Zlatna.

     Faptul a produs o mare nelinişte în rândul autorităţilor şi nobilimii. Emisari speciali au străbătut satele din munţi anunţând că dacă se vor preda sentinţele lor vor fi revizuite. În primele 2 săptămâni s-au reîntors 16 condamnaţi, apoi rând pe rând toţi. Împăratul le-a comutat pedeapsa din condamnare la moarte la 3 ani muncă silnică la lucrări publice.

     Prin intervenţia împăratului condamnările au încetat şi suferintele au fost mai puţine. Totuşi cea mai mare parte dintre condamnaţi au fost deportaţi împreună cu familiile lor în Banat pierzându-li-se urma.

Dr. Gheorghe Anghel

Ofiţer austriac citeşte ţăranilor decretul de amnistie generale