România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

DISPARIŢIA SIMBOLURILOR STRĂMOŞEŞTI

     În luna martie 1992 B.N.R. a pus în circulaţie o bancnotă cu nominatul de 5000 lei tip I, având următoarele caracteristici:

     -hârtie albă

     -dimensiunea 172 x 77 mm

     -în filigran bustul lui documentare Avram Iancu

Avers fig1

În jumătatea din dreapta, bustul lui Avram Iancu cu privirea spre stânga.

În planul doi, peisaj din Munţii Apuseni cu o biserică veche. Cifra de 5000 se repetă de trei ori. În marginea dreaptă, numele lui Avram Iancu 1824-1887.

În mijloc, în medalionul rotund este redat reversul unei monede de bronz emisă de Filip Arabul (Marcus Iulius Philippus 244-249 d. Hr.) cu un personaj feminin ţinând în mâna dreaptă sabia dacilor, iar în stânga un panou pe care se văd două iniţiale D.F. (Dacia Felix).

Cele mai de sus reprezintă simbolurile provonciei Dacia.

            La picioare este un vultur care ţine în cioc o coroană ce reprezintă Legiunea a V-a Macedonica şi un leu, simbolul Legiunii XIII-a Gemina.

            La margine, în stânga, Banca Naţională a României, sus monograma B.N.R. iar jos valoarea de 5000 lei.

Revers, fig 2

Poarta nr. 3 a Cetătii medievale Alba Iulia,

Deasupra: steagul dacilor

Alături, biserica din Densus din judetul Hunedoara, cea mai veche biserică din România şi din această zonă a Europei.

            În partea dreaptă este medalionul cu sigiliul voievodului Mihai Viteazul aplicat în august 1600 pentru cele trei Ţări româneşti unite.

            Tipul II este similar cu tipul I, doar că medalionu1 a fost înlocuit cu stema ţării (data apariţiei 9 mai l 993). În a II-a parte a anului 1998 această bancnotă cu nominatul de 5000 lei împreună cu bancnota de 1000  lei care avea pe revers ca simbol mănăstirea Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare au fost înlocuite cu altele pe motiv că erau uşor de falsificat.

Dacă aceasta a fost justificarea reală a înlocuirii bancnotelor respective se pune întrebarea dacă nu s-au păstrat simbolurile neamului românesc în noile bancnote asa cum s-a procedat recent cu noua bancnotă de 50.000 lei?!

Mai grav consider faptul că înlocuirea portretului lui Avram Iancu chiar în anul 1998 când se comemorau 150 de ani de la Revoluţia română din Transilvania, a fost lovitura directă dată cu mult curaj şi nesimţire istoriei neamului nostru şi eroului Naţional Avram Iancu.

Cei care au hotărât această schimbare, dacă ar fi avut cel puţin bunul simt, aveau posibilitatea să amâne această schimbare câteva luni pentru a expira anul comemorativ al evenimentelor tragice din anul 1848/1849.

Pe cele două bacnote erau biserici ortodoxe strămoşeşti care simbolizau credinţa şi istoria românilor: Mănăstirea Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare, bisericuţa din Munţii Apuseni şi biserica din Densus.

Mănăstirea Putna şi mormântul lui Ştefan cel Mare sunt rădăcinile care ne leagă de strămoşii noştri.

Cum este posibil să se efectueze astfel de acţiuni împotriva neamului românesc ?

            Unde au fost şi unde sunt intelectualii români, specialiştii, istoricii şi reprezentanţii bisericii naţionale?

O menţiune demnă de semnalat: în toată această perioadă, guvernatorul B.N.R. a fost actualul prim-ministru al României, d-l Mugur Isărescu.

Prin pasivitatea şi lipsa de reacţie a celor mulţi împotriva tuturor acţiunilor perfide de distrugere a istoriei neamului se contribuie pas cu pas la desăvârşirea operei celor ostili României.

Ec. Ioan Străjan

Nota suplimentară:

           Bogăţiile Daciei au determinat în principal pregătirea şi desfăşurarea campaniilor privind cucerirea Daciei de “Imperiul Roman. Împăratul roman Decius Traianus urmaşul lui Filip Arabul (249-251 d.Hr) a confirmat cele spuse mai sus prin emiterea – Baterea – unei monede “Dacia Felix” reprezentată printr-o femeie – dacă – şi doi copii care-i aduc struguri şi spice de grâu.