România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

ERORI INADMISIBILE ÎN STEMA ROMÂNIEI CARE IMPUN REVIZUIREA SA

Pentru că nu reprezintă noţiunile de independenţă şi suveranitate ale statului român Heraldiştii au cerut revizuirea Stemei României

După scandalul manualelor alternative de istorie, în care istoria Naţională a fost prezentată denaturat, un alt punct de discuţie aprinsă se iscă în jurul unui simbol naţional: stema ţării.

De aproape 10 ani, heraldiştii români se luptă pentru ca Stema de Stat a României să nu mai fie, din punct de vedere heraldic, anticonstituţională. Paradoxal, nici evoluţia istorică a unităţii româneşti nu se regăseşte corespunzător. Participanţii la cel de-al IX-lea Congres de Genealogie şi Heraldică, desfăşurat la Iaşi, în mai 1998, s-au pronunţat ferm în această privinţă: Cerem parlamentului să admită, ca principiu, posibilitatea revizuirii Stemei de Stat, pentru o mai bună reprezentare a evoluţiei istorice a unităţii româneşti, printr-o mai expresivă corelare a simbolurilor, dar şi pentru o încadrare mai strictă în regulile ştiinţei şi artei heraldice.

Argumentul heraldiştilor este acela că stema actuală nu are reprezentate, prin mijloace heraldice, noţiunile de independenţă şi suveranitate, asa cum sunt ele înscrise în Articolul I al Constituţiei României. Pentru a fi conform Constituţiei României, heraldiştii au cerut Parlamentului să decidă aşezarea Coroanei de Oţel pe creştetul acvilei României­, Jean Nicolas Mănescu, fost secretar general al Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie de pe lângă Academia, Româna, membru al Academiei Internaţionale Heraldice, trecut în nefiinţă, a depus încă din 1990 în proiect de stemă de stat care să corecteze viciul de independenţă şi suveranitate.

Din motive politice, proiectul a fost dat uitării, Prestigiosul heraldist român argumenta că actuala stemă nu este decât o redesenare, cu unele amputări în spirit republican, a stemei din 1921, formă mică, concepută şi realizată din atunci de heraldistul clujean Joszef Sebestyen de Keopecz. Fiind de formaţie austro-ungară, acesta a desenat stema din 1921 orinetându-se după cea ungară. Keopecz a aşezat armele Transilvaniei pe locul pentru stemă, la coadă, ceea ce din punct de vedere heraldic reprezinta nu o unire egală între fraţi, ci cucerire. Cu alte cuvinte, heraldic, susţinea J. N. Mănescu, Stema de Stat actuală a României simbolizează că Transilvania a fost cucerită de România, nicidecum că s-a alipit patriei ­mamă! Speculaţiile iredentiste maghiare şi-au căpătat încă o trambulină ... Această anomalie istorică a fost observată şi denunţată de Constantin Moisil, încă din 1931, dar eroarea heraldică s-a strecurat nestingherită în stemă până în zilele noastre. Tot J. N. Mănescu a sesizat un aspect grafic care-i umbreşte imaginea: acvila are privirea îndreptată înainte şi nu spre lateral, cum este normal, ceea ce presupune că acvila face parte din familia de păsări strigidae, ordinul strigiforme. Pe româneşte acvila are ochi de cucuvea !

Disputa mare s-a dat şi încă se poartă pe marginea simbolismului Coroanei de Oţel. Regimul iliescian s-a ferit ca dracu' de tămâie de coroană, iar sub regimul Constantinescu temerea a fost şi mai mare, din cauza unor eventuale voci care ar fi strigat că se intenţionează instaurarea monarhiei. Heraldiştii susţin cu argumente cu totul şi cu totul altceva. În primul rând ei amintesc istoricul coroanei: a fost făcută dintr-un tun turcesc capturat de Armata Româna în Războiul de Independenţă, este semnul independenţei şi suveranităţii căpătate prin luptă şi este un trofeu de război primit de Carol I după bătăliile victorioase de la Plevna Smârdan, Griviţa. Apoi, heraldiştii consideră că semnificaţia monarhică este nereală, întrucât heraldic coroana reală este din aur şi nu din oţel.

 

Argumentele academicianului Berindei

Academicianul Dan Berindei, cel care reprezintă academia în această problemă, ne-a adus o serie de explicaţii pe marginea acestui subiect de importanţă naţională: Sunt de acord cu restituirea Coroanei de Oţel. Nu sunt de acord cu reîmpărţirea cartierelor de pe scut. Stema actuală este cea regală, fără elementele dinastice. Cehii au coroana în stemă, polonezii la fel. Ungurii au Coroana Sfântului Ştefan, dar cu ei este altceva... La noi, Coroana de Oţel nu este legată de monarhie, pentru că atunci când a primit-o Carol i s-a spus: “Vă încoronez pe dumneavoastră şi prin dumneavoastră România!”. Stema actuală este valabilă, ea nu poate fi schimbată de la o zi la alta ... Cu privirea de cucuvea, se poate rezolva uşor ... Am susţinut şi am cerut în Parlament restituirea coroanei, dar politicienii s-au opus din considerente monarhice. Referitor la aşezarea pe scut, argumentele sunt discutabile. Nu este vorba de cucerire, ci de alipire treptată. Acum am revenit la simbolul României Mari, chiar dacă nu o mai avem ... Cu ceea ce e dincolo de coroană nu sunt de acord. Trebuie lăsată stema României Mari cu Coroana de Oţel, cum a fost, cu eliminarea însemnelor dinastiei regale. Proiecte de stemă au mai fost şi e firesc pentru ca realizatorul proiectului ar putea intra în istorie, “Însă stema actuală, după părerea mea, trebuie doar completată cu Coroana de Oţel a independenţei”.

     Va găsi actuala putere forţa politică necesară împlinirii acestui act de restituire istorică, încât măcar în stemă şi-n inimă să purtăm simbolul a ceea ce am fost cândva”

Marius Drăghici