România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Scurta de postav a lui Avram Iancu

            În colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia se află scurta purtată în ultimii ani ai vieţii de Avram Iancu. Ea este cunoscut cu denumirea improprie “sarica”(1). A fost croită cu precizie, şi cusută cu fineţe dintr-un postav de culoare gri-albăstruie ţesut mecanic “în legătură specială derivată, din diagonal în diagonal încrucişat cu raport de 4/4. Căptuşeala, lucrată din pânză de bumbac de culoare brun-verzuie închisă este păstrată parţial. Gulerul, cusut cu maşină cu pas mărunt are 4 straturi de material diferit şi anume: postav+pânză de cânepă+postav de umplutură+postav roşu pentru rever (dispărut în mare parte). Păturile de material sunt prinse între ele cu ată de bumbac, prin tighele paralele.

            Dată fiind importanţa ei deosebită, cu valoare de patrimoniu naţional, scurta a fost predată, în anul 1980, într-o stare avansată de degradare. Laboratorul zonal de conservare şi restaurare Sibiu, pentru a fi restaurată. După o muncă minuţioasă, elaborată, efectuată de specialişti cu înaltă calificare(2), scurta a fost restaurată şi în prezent se află expusă în muzeul alba iulian alături de alte obiecte de mare valoare istorică şi documentară care au aparţinut marelui nostru erou naţional, Avram Iancu.

Claudia Băluţă

1.Manta ţărănească lungă şi mitoasă de dinafară, ţesută din fire de lână; tundră, din latinescul serica (D>E.X., sarica).

2.Zoe Haţegan, în Apulum XXI, 1983, p. 417-429. fig. 1-17.