România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Nu toţi dacii au murit la Sarmizegetusa

România, un petic de pământ la răscruce de drumuri ape şi continente a fost din totdeauna binecuvântarea şi blestemul unui popor hărţuit neîncetat. Au început triburile migratoare, au continuat imperii: roman, otoman, austro-ungar fascist şi rus cu armele. Atunci duşmanul era faţă în faţă cu noi, acum însă asistăm la o perversă metodă psihologică de distrugere a valorilor morale ale românilor. Noua generaţie nu mai cunoaşte istoria (care a ajuns în opinia tinerilor un pachet de informaţi nefolositoare înjositoare, însemnele şi valorile ce caracterizează poporul din care face parte au ajuns nişte subiecte de glumă fără însemnătate ba mai mult tinerii au ajuns să se închine simbolurilor altor ţări (număraţi în jur numărul drapelelor American şi român, edificator).

     Preocupările intelectuale au fost înlocuite cu dorinţa de a face avere mai mult decât poate cheltui un om două vieţi.

     Din păcate această generaţie reprezintă viitorul poporului român. Din fericire există şi luptători care salvează un neam, luptându-se cu morile de vânt, dar care vor reuşi în final să provoace o furtună care să cureţe poporul român de negura care îl apasă.

     Inspiraţi de aceşti bravi luptători a luat naştere o mică morişcă: grupul Sarmizegetusa, o mână de tineri patrioţi plini de energie şi avânt. Pentru un popor şi dezvoltarea lui se pot face nenumărate lucruri. La noi patriotismul se materializează în dacism. Prin studiul istoriei vechi a României nu ne îngropăm în trecut cum uneori am fost acuzaţi ci doar învăţăm de la strămoşii noştri adevărata dragoste de patrie, adevăratele valori ale vieţii, cum arată modelul unui om complex care nu renunţă la luptă decât atunci când i se otrăveşte ultima picătură de apă. Însuşindu-ne aceste valori putem înfrunta fără frică viaţa şi privim cu obiectivitate şi optimism. Pe de alta parte dacii au fost un popor la care totul este demn de admirat.

     Ca mulţi altii din ziua de azi activăm şi ne promovăm ideile prin internet, mediu virtual care ne place, ne pricepem să îl folosim şi care ne oferă instrumentele necesare atingerii subiectivelor noastre.

     O participare a grupului care frapează la prima vedere este folosirea de porecle dacice. Nu este o copilărie ci are trei motivaţii obiective: în primul rând cine are cunoştinţe despre internet ştie că oriunde ai nevoie de o poreclă şi de o parolă, în al doilea rând neavând în minte chipul partenerilor de discuţie (membrii nu se cunosc personal decât cu mici excepţii), e mult mai uşor să asociezi o persoană, cu un nume cunoscut (dacic) decât cu unul care îl auzi prima oară (unele chiar complicate) şi în al treilea rând ne place să credem că în acest fel aducem un omagiu strămoşilor noştri.

     O altă particularite a grupului este canalul IRC personalizat #sarmizegetusa. Pentru necunoscători acest mediu ne oferă posibilitatea de a purta discuţii în direct de-a lungul întregii lumi. Acest program reduce timpul de lucru şi ne oferă posibilitatea de a purta discuţii cu persoane care nu fac parte în grup şi sunt interesate de subiectele noastre de discuţie. În afară de această metodă care cere un anumit grad de sincronizare, greu de realizat având în vedere distantele dintre membri, mai deţinem şi o adresă email: sarmizegetusa@yahoogroups.com (pentru cei nefamiliarizaţi cu termenul o căsuţă poştală electronică). Această facilitate a internetului are aceeaşi utilitate ca şi mIRC-ul dar cere o rigiditate temporală mai mică.

     Principala caracteristică a grupului este însă pagina web ,adresa ei este www:dacia.nemuritoare.go.ro . În primul rând mulţi membri au pagini personale în care îşi exprimă părerea, teoriile şi sentimentele despre strămoşii noştri. În principiu fiecare membru se axează pe o anumită ramură a cercetării istoriei dacilor. Membrii fondatori, datorită vechimii lor în grup au pagini bine structurate şi puse la punct. Ceilalţi membrii au pagini în care prezintă succint teoriile lor sau îşi elogiază în cuvinte simple şi frumoase strămoşii. În al doilea rând grupul are o pagină comună care conţine informaţii despre grup şi cel mai important, o bază de date cu informaţii, despre daci. Această bază de date reprezintă materiale ce pot fi uşor accesate, o bibliotecă virtuală care va aduna maximum de informaţii despre geto-daci cu o structură simplă de amploare. Aceste informaţii cuprind izvoare vechi, cărţi ale autorilor contemporani, articole din mass-media, poezii, imagini, toate cu tematică dacică. Documentele sunt prezentate în forma lor brută fără intervenţia noastră în circuitul informaţional al documentelor. Ne-am propus acest lucru pentru a oferi ocazia celor care le citesc sa-şi formeze o părere obiectivă despre strămoşii noştri, nealterată de noi şi cine ştie vreo persoană care le citeşte va intui rezolvarea corectă la măcar una din problemele controversate ce umbresc istoria veche a României.

Cătălin BORANGIC