România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

O inimoasă româncă din părţile Blajului

     La sfârşitul anului trecut fundaţia noastră a fost onorată de vizita doamnei Mia Pădurean stabilită în Canada, care l-a însoţit pe scriitorul canadian Benoit Herbert într-un periplu în România si mai ales pe meleagurile natale.

     Poeta Mia Pădurean este originară din Cergău, localitate din apropierea Blajului, ea emigrând în Canada.

     De-a lungul timpului a desfăşurat o prodigioasă activitate în favoarea punerii în valoare a culturii româneşti, fapt ilustrat de contribuţii remarcabile cum ar fi:

     "Florile nu mor niciodată" (roman premiat de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatură Română si Cultura Poporului Român), "Amar şi nădejde", "Teatru pentru copii şi adolescenţi", "De ce am fugit de acasă", "Spini şi Aureola", "Viaţa episcopului martir Ioan Suciu"

     Editorul Ioan Chindriş o prezenţă admirabil în "Cuvânt de întâmpinare" a volumului "Spini şi Aureola".

     «Mia Pădurean este una dintre icoanele luminoase ale diasporei româneşti.

     Emigrantă în Canada ea nu şi-a uitat nici comorile spiritualităţii acestei patrii, cu dorul cărora în suflet trăieşte experienţa patriotismului funciar, dincolo de orice lozincă ipocrită. Printr-un miracol de efort şi dăruire, a reuşit să impună în preţiosul peisaj multicolor, creaţia populară românească, înfiinţând grupul folcloric "ROMÂNCUŢELE" al căror regizor şi interpret principal este.

     Mia Pădurean remarcată şi ca un eminent om al cetăţii, este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Scriitorilor Canadieni din Ontario, a Academiei Româno-Americane, membru fondator al Societăţii de Binefacere pentru Copiii Orfani din România, membră a Asociaţiei Internaţionale de studii Bizantine şi membră de onoare a ASTREI, Departamentul Blaj.»

     S-a remarcat prin tot ce a întreprins în favoarea României, fapt ce se desprinde din mărturisirea:

     "Pe tălpile mele stă lipită ţărâna gliei româneşti. Ori unde voi fi, îmi va da forţa să lupt şi să înving. Aceleaşi simţăminte le voi manifesta câte zile voi trăi, ele nu sunt o repetiţie, ci un strigăt de respect pentru pământul ce m-a zămislit".

     Revenită în Canada doamna Mia Pădurean alături de doamna Dana Tazlăuanu, ca întotdeauna sprijinite de comunitatea românească din zonă, au pregătit şi au organizat în Canada sărbătorirea zilei naţionale şi ale Crăciunului, ilustrate prin materiale trimise revistei noastre cu titlul "Inima lor bate pentru România" şi "Crăciunul în capitala Canadei".

     Mesajul transmis cuprinde o mare încărcătură emoţională spre România

Ec. Ioan Străjan