România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Zece ani de când românii sărbătoresc Ziua Culturii Naţionale

la data de 15 ianuarie

 

Din anul 2011, an de an la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul Naţional al românilor Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850- d. 15 iunie 1889), care este un simbol al culturii româneşti, cu scopul de a promova cultura, arta şi efortul economic.

În 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege (iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de actorul liberal Mircea Diaconu), prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: Ziua Culturii Naţionale va fi în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes (n. 29. septembrie 1547- d. 22. aprilie 1616), iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes ( n. decembrie 1524 - d. 10 iunie 1580). Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai

Eminesci (15 ianuarie) să devină Ziua Culturii Naţionale.

În această zi se organizează manifestări cultural-artistice şi acţiuni social- culturale dedicate sărbătoririi acestei zile. Guvernul prin Ministerul Culturii sprijină, îndrumă şi finanţează aceste manifestări. Manifestări dedicate acestei zile se organizează în străinătate de către misiunile diplomatice, ambasade,oficiile consulare şi instituţiile culturale româneşti cu activitate în străinătate.

 

jr. Dragomir VLONGA