România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Poetul  „ţărănimii” George Coşbuc, a fost omagiat  în ziua în care ar fi împlinit vârsta de 155 de ani de la naştere ( 20 septembrie 1866)

 

În ziua de luni 20 septembrie 2021, la inițiativa și apelul fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” - președinte ing. Vasile Todor și a revistei „Dacoromania” - director ec. Ioan Străja, membrii ONG-urilor cultural-patriotice din Alba Iulia și alți simpatizanți iubitori de cultură, s-au adunat lângă bustul ( realizat de sculptorul Nicolae Pascu din Benic jud. Alba) marelui poet George Coșbuc, aflat pe Aleea Scriutorilor din parcul Mihai Eminescu din Alba Iulia, pentru a-l omagia la 155 de ani de la naștere.

Poetul, lingvistul, traducătorul, profesorul, jurnalistul, scriitorul, criticul literar, academicianul George Coșbuc, s-a născut  în data de 20 sepetembrie 1866 în comuna Hordou (astăzi Coșbuc) din județul Bistrița - Năsăud și a decedat la numai 51 de ani în data de 9 mai 1918 (anul Marii Uniri), la București, fiind înmormântat în cimitirul Bellu. Era al optulea  din cei 14 frați și surori a familiei. Tatăl Sebastian Coșbuc preot greco-catolic la parohia din Hordou, mama Maria fiica parohului greco-catolic  din localitatea vecină Telciu.

Evenimentul a început cu depunerea de coroane la bustul  poetului străjuit de drapele tricolore ale României. Coroanele au fost depuse din partea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și din partea fundației „Alba Iulia 1918...” și a revistei „Dacoromania”.

Momentul solemn a fost deschis de poetul și scriitorul Ion Mărgineanu, care a prezentat date privind biografia și opera poetului George Coșbuc creatorul capodoperei literare „Nunta Zamfirei”. Discursul a început cu aprecierea preocupărilor fundației „Alba Iulia 1918...” fără care aceste evenimente nu ar avea loc și cultura Albei Iulia s-ar prăbuși. Acest segment de aducere aminte a corifeilor culturii românești ar dispare, ar fi uitată.  Fundația întinde mâna cu generozitate și nu lipsită de efort, populației Albei Iulia, pentru a le oferi o istorie adevărată,  cultură, și mult patriotism.  Despre Coșbuc afirma că face parte din florile demnității și înțelepciunii poporului român.

Intervenția poetei Maria D'Alba, aduce elogii poetului George Coșbuc dar și celor prezenți la eveniment și organizatorilor.

Momente deosebite au fost realizate prin citirea și recitarea celor mai frumoase poezii ale poetului, de către participanții la eveniment:  prof. Berghian Gheorghe (Gino) - directorul Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia, prof. Adrian Simion - istoric, ec. Ioan Străjan (amintind de trecerea poetului prin Alba Iulia, motiv pentru care o stradă din municipiu îi poartă numele), teolog. Rimo Vlonga, Valeria-Luci Mocanu, Nicolae Voicu,  Nicolae Vancu - muzician, col.(r.) Victor Teodorescu, col (r.) Dorin Oaidă - scriitor, ec. Ioan Bălgrădean, jr. Alexandru Retegan și col. (r.) Nicolae Paraschivescu, au adus meritatele aprecieri și au oferit o încărcătură solemnă și plină de bucurie clipelor dedicate acestui eveniment.

Ca o concluzie, în activitatea noastră să urmăm unul din multiplele mesaje regăsite în vasta și valoroasa operă literară a poetului George Coșbuc care a îmbogățit mult limba română și care zice: „..nu voi cum ți se pare ție, ci cum îi place lui Dumnezeu să ți se întâmple și vei fi netulburat și mulțumit la rugciunea ta.”

 

Dragomir VLONGA