România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Ziua Naţională „Horea, Cloşca şi Crişan”, marcată în premieră la Alba Iulia

 

*Primăria va construi un monument la Cornul Podeiului, adevăratul loc al martiriului. (primar ing. Gabriel Pleşa)

 

Ieri, 2 noiembrie, pe o vreme ploioasă, la Alba Iulia au avut loc, în premieră, manifestările omagiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale „Horea, Cloșca și Crișan – Martiri și Eroi ai Națiunii Române”, organizate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști, la inițiativa scriitorului și jurnalistului Laurian Stănchescu. În fața Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan s-au adunat reprezentanți ai autorităților publice județene și locale, precum și ai societății civile, reprezentate de zeci de activiști ai ONG-urilor culturale și patriotice din municipiu, dar și din Brad, județul Hunedoara.

După intonarea Imnului Național și a Imnului Eroilor, au fost oficiate un Te Deum și  slujbă de pomenire a eroilor Răscoalei țărănești de la 1784 – 1785, conduse de Horea, Cloșca și Crișan. Istoricul Marius Cristea, din cadrul Muzeului Național al Unirii, a prezentat împrejurările, cauzele și desfășurarea revoltei începute pe 2 noiembrie 1874, în localitatea Curechiu, județul Hunedoara, unde Crișan a ridicat iobagii împotriva nobilimii, din cauza condițiilor extrem de grele în care erau nevoiți să trăiască, culminând cu înăbușirea răscoalei, prin trădarea, prinderea și frângerea cu roata a conducătorilor ei. „Să ne plecăm cu respect frunțile în fața acestor eroi și să fim pe deplin conștienți de obligațiile generate de sacrificiul lor”, a spus istoricul.

Gl. (rtr.) Vasile Bârea, președintele Filialei Brad a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, a subliniat câteva repere ale derulării răscoalei pe teritoriul județului Hunedoara, dar a amintit și de activitățile comemorative organizate în localitatea Mesteacăn, de lângă municipiul hunedorean, la una dintre cele 9 troițe realizate în 1934 la Zlatna, pentru a marca punctele fierbinți ale răscoalei.

Laurian Stănchescu a spus că a inițiat în Parlamentul României încă un proiect de lege, pentru reîntregirea trupului lui Mihai Viteazul, făcând apel la parlamentari să preia și să promoveze inițiativa sa, „ca să-l întregim pe Mihai Viteazul, așa cum el ne-a întregit ca națiune română. „O altă chestiune. E extrem de important ca să ne dăm mâna, o dată pentru totdeauna, toți cei care facem parte din această națiune română”, a spus inițiatorul legii prin care 2 noiembrie a fost declarată Ziua Națională „Horea, Cloșca și Crișan”, care a ținut să-i mulțumească primarului Gabriel Pleșa pentru sprijinul acordat organizării evenimentului. 

După ce a citit Memorandumul privind denunțarea și acuzarea sentinței prin care cei 3 „Martiri și Eroi ai Națiunii Române” au fost uciși și dezonorați după moarte, dr. Mădălina Fărcaș, președinta Asociației Cultural-Istorice „Testamentul lui Avram Iancu”, a enumerat proiectele inițiate de Laurean Stănchescu, devenite zile naționale prin lege, dedicate lui Avram Iancu, Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, Tudor Vladmirescu, Ecaterina Teodoroiu și Constantin Brâncuși.

Deputatul Daniel Rusu a făcut apel la unitate: „Vreau să le cer iertare lui Horea, lui Cloșca, lui Crișan pentru noi, oamenii politici, care nu suntem în stare să mai iubim măcar pe Dumnezeu, nici măcar să mai credem în familie, nici să ne ținem națiunea unită și nici să luptăm pentru libertate”, a declarat parlamentarul, aflat în fruntea unei delegații de partid, AUR fiind singura organizație care a politizat evenimentul, prin steagurile fluturate, împreună cu cele tricolore.

„Suntem pe ultima sută de metri a unor tratative de răscumpăre a locului adevărat al martiriului, numit Cornul Podeiului (...)  iar în următorii ani vom face un monument impunător care se va vedea la intrarea dinspre Sebeș în Alba Iulia și va domina prin înălțimea lui tot Orașul de jos. Să cinstim în 28 februarie exact locul scăldat de sângele martirilor”, a spus primarul Gabriel Pleșa, făcând la rândul său apel la unitate națională. În continuare, el le-a înmânat diplome „Urbis grates” lui Laurian Stănchescu, dr. Mădălina Fărcaș și ing. Cristian Iuliu Fărcaș.

Organizatorii au decernat distincții naționale și diplome următorilor colaboratori: primarul Gabriel Pleșa, Ion Dumirel, Dan Popescu, prefectul Nicolae Albu, Matei Drâmbărean, col. Nicolae Lupu, col. Ioan Străjan, pr. Oliviu Botoi, gl. Vasile Bârea, Maria Cioica, Marius Hațegan, prof. Marinela Marin și ed. Laura Stoica. În încheiere, au fost depuse coroane și jerbe de flori la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan.

 

Robert GHERGU