România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

În Cetatea „Marii Uniri” Alba Iulia, au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 104 ani de la unirea Basarabiei cu România

 

 

În Cetatea „ Marii Uniri” Alba Iulia, au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 104 ani de la unirea Basarabiei cu România

Duminică 27 martie 2022, prin conlucrarea Primăriei Municipiului Alba Iulia cu ONG-urile cultural-patriotice și Revista „DACOROMANIA”, la Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul și la bustul lui Pantelimon Halippa situat în fața Sălii Unirii, au avut loc evenimente prin care s-au marcat cei 104 ani de la unirea Basarabiei cu România.

La eveniment au participat din partea Primăriei Alba Iuliei, primarul Gabriel Pleșa, viceprimarul Emil Popescu, însoțiți de mai mulți consilieri locali, membrii ONG-urilor cultural-patriotice din municipiul Alba Iulia și din țară, reprezentanții Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, ai Arhiepiscopiei Alba Iulia, Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, mulți localnici și turiști, iubitori de neam, țară și de istorie.

Evenimentul a fost deschis de Primarul Gabriel Pleșa, invitând pe micul patriot Tudor Limbean din Vințul de Jos, care a intonat Imnul României, iar pe parcurs a mai cântat și recitat poezii patriotice. A urmat o slujbă religioasă oficiată de pr. Silviu Florea reprezentantul Arhiepiscopiei Alba Iulia. După aceste momente solemne, Zgârciu Liviu, director adjunct al Muzeului Unirii Alba Iulia, a prezentat istoricul momentului unirii Basarabiei cu România.

Au mai adus omagiu acestui eveniment prin cuvântul lor următorii participanți:

Maria Cernat, basarabeancă, din Republica Moldova, studentă anul doi științe economice la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia;

Prof. Lucia Jimborean – membră ASTRA Alba Iulia;

Primarul Gabriel Pleșa, care invită românii să vină la Alba Iulia pentru a se hrăni cu seva patriotismului;

Actorul Dan-Felix Purceleanu, care a recitat versuri patriotice;

Marian Motocu de la Craiova;

Laurențiu Olărașu, reprezentant a ONG-urilor cultural- patriotice din orașele Timișoara, Târgu Jiu, Satu Mare etc.

Evenimentul a continuat cu cântece patriotice interpretate de Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj Napoca, din repertoriul căruia nu a lipsit „Hora Unirii”, pe fondul căruia participanții s-au prins într-o horă a unirii și păcii.

După aceste momente petrecute în fața statuii lui Mihai Viteazul, personajul simbol al UNIRII, evenimentul a continuat la bustul lui Pantelimon (Pan) Halippa (născut la 1 august 1883 Cubolta Moldova – decedat la 30 aprilie 1979 la 96 ani în București), publicist și om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România. A fost președintele Sfatului Țării care a votat unirea din 27 martie 1918.

Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”- președinte ing. Vasile Todor și revista „DACOROMANIA”- director ec. Ioan Străjan, au depus coroane de flori.

Importanța momentului istoric a fost evocată de către vorbitorii: ec. Ioan Străjan, ing. Gabriel Pleșa, prof. Constantin-Aurel Opincariu, teolog Rimo Vlonga, general Vasile Bârea de la jud. Hunedoara, Groza Tiberiu – președintele Societății Avram Iancu Cluj, care în sinteză au subliniat că sărbătorind evenimentele istorice prin astfel de manifestări putem înțelege mult mai ușor prezentul.

Evenimentele s-au încheiat cu interpretarea unor cântece patriotice de către membrii Ansamblului „Dor Transilvan” Cluj-Napoca.

Dragomir VLONGA, jurist