România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Laurian Stănchescu,

un patriot adevărat care

iubeşte Alba Iulia

 

A vorbi despre poetul patriot Laurian Stănchescu nu este un lucru ușor. Și asta pentru că riști să te pierzi în constelația de inițiative, demersuri, realizări remarcabile pentru neamul românesc, ale domniei sale, cu teama să nu uiți a menționa pe unele dintre ele. Nu este ușor să inventariezi activitățile unui spirit vulcanic, prin ale cărui vene curge sângele unui mare patriot, respectiv al strămoșului său, cel care a pus ,,opinca ” pe Parlamentul Ungariei când armata română a intrat în Budapesta, la 4 august 1919.

Laurian Stănchescu este membru titular al Uniunii Scriitorilor și membru titular al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președinte al Asociației Culturale „Trăiască Nația și Societatea Transilvană Carpații 24.01.1882 Sus cu Dânsa”.

Născut pe data de 5 noiembrie 1954, în Strehaia, județul Mehedinți, jurnalist, poet, eseist, critic și istoric literar, autor a câtorva volume de poeme, a publicat prima poezie când avea doar 14 ani, în revista liceului. Au urmat nenumărate versuri și volume.  Din cele mai importante volume amintim ”Moartea nu trece de lumea cealaltă”, unde poetul a publicat 40 de poezii ce reprezintă viziunea despre moarte, cartea ”Râsu’-Plânsu’ lui Nichita Stănescu”, publicată în memoria marelui poet pe care Laurian Stănchescu îl consideră cel mai reprezentativ poet al României, după al Doilea Război Mondial. Nu în ultimul rând, în cartea „Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit”, poetul publică documente cu privire la moartea lui Mihai Eminescu, carte ce stă și la baza cererii de deshumare înaintate procurorului general.

Dar acțiunile de interes național ce vor rămâne adânc întipărite în memoria contemporanilor sunt proiectele domniei sale: Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu – Martiri și Eroi ai Națiunii Românei, precum și proiectul Ziua Națională Brâncuși, toate votate în Parlament, semnate și promulgate de președintele României! Laurian Stănchescu este omul care face, se zbate cu toată ființa sa și realizează ce își propune! Și nu fără sacrificii! Demersurile domniei sale, conduse la forme extreme de manifestare pentru a fi promovate în atenția opiniei publice și decidenților, i-au afectat grav sănătatea.

A fost și este sprijinit de către dr. Mădălina Fărcaș, scriitor și jurnalist, președinta Asociației Cultural-Istorică „Testamentul lui Avram Iancu” din Târgu Mureș.

Ne mai reține atenția un alt fapt deosebit. Printr-un comunicat de presă, din 19 decembrie 2021, Laurian Stănchescu anunță intenția de a se implica în deschiderea „Centrului Internațional de Cercetare a spiritualității umane MIHAI EMINESCU” din Alba Iulia!

În comunicat se precizează următoarele: Va fi un sanctuar contemporan privind natura spirituală a geniului uman de-a lungul existenței sale. Va fi o Bibliotecă vastă a gândirii umane, un amfiteatru universal cuprinzând pe cât posibil patrimoniul cultural-istoric al națiunilor lumii…! Inițiem colocvii internaționale promovând valorile intrinsece ale desprinderii umane spre universul galactic și al cunoașterii de sine! Avem ca model absolut Biblioteca din Alexandria, cel mai mare tezaur patrimonial din Antichitate! Există o legătură genetică între Mihai Eminescu și străvechile locuri ale Blajului și Albei Iulia! De ce am ales Alba Iulia? Aici a apărut prima scriere din lume în urmă cu 7300 ani și cercetările noastre arată nașterea străbunilor Poetului pe aceste locuri providențiale! Cu acest fericit prilej, am inițiat un parteneriat cultural-istoric cu „Centrul Academic Internațional Eminescu” din Chișinău, director fiind doamna Elena Dabija, distins spirit eminescian și păstrătoarea sufletului Poetului în Templul Voievodului Culturii și Limbii Române, din Chișinău! Director onorific, domnul Academician Mihai Cimpoi, sacerdotul memoriei Poetului! Constelația Luceafărului… va fi … un însemn pelasgo-traco-geto-dacic, revenirea din eternitatea depărtărilor! Vom uni cele două Temple… într-un Amfiteatru universal dedicat culturilor lumii, vom fi Ambasadorii Artei cuvântului, a muzicii, a picturii și sculpturii, vom fi cruciații frumosului și al genialului cosmos uman!”

Ce frumos spus, ”Vom uni cele două Temple… într-un Amfiteatru universal dedicat culturilor lumii”, respectiv Alba Iulia și Chișinău, două orașe înfrățite, așa cum sublinia și Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, cu ocazia recentei vizite în Orașul Marii Uniri, din 18 februarie 2022, efectuată de primarul Chișinăului, Ioan Ceban. Inclusiv prin sprijinul acordat Bibliotecii „Alba Iulia” din Chișinău, una dintre primele filiale de carte românească deschise peste Prut (1998) în baza unui protocol de colaborare încheiat între cele două administrații, o ancoră a românismului, acasă la frații de care ne desparte doar o graniță terestră.

Inițiative mai mult decât lăudabile, un imbold de a ne alătura și noi, reprezentanții organizațiilor cultural-patriotice din județul Alba, care ne-am găsit împreună cu Laurian Stănchescu și Mădălina Fărcaș, de multe ori la evenimentele oficiate în Alba Iulia: Asociația ASTRA, Despărțământul ”Eugen Hulea” Alba Iulia, președinte Maria Cioica; Asociația ,,Mișcarea Patrioților Români” reprezentată de Marius Adrian Hațegan; Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României”, președinte Vasile Todor; Revista ”DACOROMANIA”, director Ioan Străjan; Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Alba, președinte Nicolae Lupu.

Bine ați venit în Alba Iulia, Domnule Laurian Stănchescu, și vă mulțumim!

 

Gabriel GRIGORAȘ