România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

ALEXANDRU BĂLAN, ROMÂN DIN SERBIA, DESPRE SITUAȚIA GREA A COMUNITĂȚII ROMÂNEȘTI

Alexandru Bălan, român din Serbia, despre situația grea a comunității românești

Alexandru Bălan, născut în 1973, este unul din puținii români din Serbia care continuă să lupte pentru identitatea românească, chiar dacă politica sârbă față de minorități a fost tot timpul una ostilă. A venit de mai multe ori în Alba Iulia, de Ziua Națională, la 1 Decembrie, ori la fostele ediții ale Congresului Spiritualității Românești, în calitate de reprezentant al ”Uniunii Românilor din Banat Belgrad”, Serbia, ocazii în care a prezentat situația lipsită de drepturi a românilor din Serbia.

Absolvent al Facultății de Economie la Westfield College în Londra, s-a reîntors totuși în Serbia unde luptă pentru drepturile comunității românești de aici, în cadrul unor proiecte precum construirea bisericilor în satele românești, restaurarea caselor de cultură etc.

Potrivit lui Alexandru Bălan, există două politici ale statului sârb față de comunitatea românească din această țară. Prima se aplică față de etnicii români din Banatul sârbesc, unde românii au drepturi depline, școli, ziare, programe Tv și biserici în limba română.

A doua politică e în Timoc unde românii n-au aproape nici un drept, motiv pentru care au fost declarați cea mai discriminată minoritate din Europa în 2007 la Consiliul Europei. Autoritățile se tem de renașterea lor națională fiindcă sunt mulți, în prezent bănățenii și timocenii sunt cea mai mare minoritate din Serbia.

Recent, Alexandru Bălan ne-a trimis, pe adresa redacției noastre, un articol referitor la situația dificilă a românilor din Serbia pe care îl redăm mai jos.

Revista DACOROMANIA

Despre situația grea a românilor din Serbia

 SOS Românii din Serbia

1. Exploatări miniere poluante în zone populate de etnici români

Autoritățile sârbești au în plan să aducă compania minieră chinezească ZiJin în regiunea Omolie Serbia de est, populată aproape în întregime de etnicii români. ZiJin ar fi început deja exploatarea aurului folosind cianura, astfel că se va polua ireversibil toată regiunea aceasta frumoasă. Românii băștinași sunt și vor fi forțați să-și părăsească pământul lor natal. Același lucru deja se întâmplă în Timoc lângă orașul Bor unde ZiJin exploatează cuprul folosind aceeași metodă murdară punând sănătatea populației preponderent românească în pericol.

Orașele miniere BOR și Maidanpec, populate în mare majoritate de etnicii români, rămân unele din cele mai sărace orașe din Serbia în timp ce statul și compania minieră chinezească scot profituri uriașe din exploatarea cuprului. Cum ar fi „noi vă luăm bogățiile și vă lăsăm pe voi cu poluarea și beceșugurile”, cam așa sunt tratați etnicii români din Serbia.

Mina de cupru Maidanpec

Mina de cupru Maidanpec

Mina de cupru din orașul Maidanpec

De asemenea poluarea din zona Bor este la un nivel ridicat, au fost nenumărate proteste ale locuitorilor pentru rezolvarea problemei.

Emisii poluante

În același timp se anunță începerea exploatării litiumului în zona Jadar Serbia de vest, tot prin metoda cu cianură. Poluarea aceasta va ajunge cu siguranță până la Dunăre și în Marea Neagră punând astfel România în pericol. Am încercat să contactez diverși senatori și deputați români pe tema aceasta dar fără prea mare succes. Dacă ne puteți ajuta să popularizăm această problemă de-a noastră, vă rugăm să distribuiți mai departe.

2. Emigrația etnicilor români din Serbia. Motive și consecințe

O alta problemă arzătoare ar fi și tema emigrației. Foarte mulți români din Serbia depun actele pentru cetățenia română. Iar după ce o primesc iau calea Occidentului, similar cu românii din patria mamă România. Ajutor din partea statului român pentru românii din Serbia este aproape inexistent, în timp ce ungurii, slovacii și alte minorități din Serbia primesc bani pentru agricultură, mici ajutoare sociale, pentru deschiderea diverselor afaceri, etc. Investițiile Guvernului Sârb de la Belgrad pentru regiunile unde trăiesc români sunt inexistente, în vreme ce regiunile unde trăiesc sârbii și ungurii se dezvoltă într-un ritm accelerat. Minoritatea română nu are voie la un reprezentant în Parlamentul Sârb, sau în orice altă instituție de stat, republicană, autonomă sau locală. Comparativ etnicii sârbii din Romania au un deputat garantat în Parlamentul de la București.

3. Situația românilor din regiunea Timoc

SITUAȚIA DISPERATĂ A ROMÂNILOR din Timoc rămâne neschimbată. Ei sunt în continuare privați de școli și biserici românești. Activitățile le desfășoară în garaje sau case particulare ascunse. Așa ceva este inacceptabil în secolul XXI. Europa și ROMÂNIA nu mișcă un deget ca să remedieze SITUAȚIA NOASTRĂ GREA.

Vă salut pe toți românii patrioți din Alba Iulia, Ardeal și din toată România, cei cu inima românească și cu iubire de neam și țară.

ALEXANDRU BĂLAN

Uniunea Românilor din Banat Belgrad, Serbia