România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Expoziţie de pictură din Chişinău R.M.

 

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisarea expoziției de pictură a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Republica Moldova

În cadrul manifestărilor „Zilele Chișinăului la Alba Iulia”, după lansare de carte, „ Chișinăul de altădată”; lansarea expoziției fotografice „Chișinăul în culori” de la Muzeul „Principia”, concertele muzicale de mare succes ce au avut loc la Poarta a -III-a a Cetății Alba Iulia și în Piața Cetății, din ziua de vineri 26 august 2022, programul zilei de sâmbătă 27 august 2022, a început cu vernisajul expoziției de pictură organizat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția a fost organizată și coordonată de Florina Breazu, Președinte UAP Chișinău Republica Moldova și Alexandra Mihalaș, în colaborare și cu participarea gazdelor - Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii și a pictorului Dan Crecan, președintele UAP Alba împreună cu proprii colaboratori.

În cadrul expoziției au fost etalate un număr de 29 de picturi pe teme diverse, realizate în diferite tehnici, a următorilor 17 pictori membri UAP din Republica Moldova: Victoria Cozmolici, Dumitru Bolboceanu, Veaceslav Fisticanu, Florina Breazu, Ghenadie Jalbă, Vladimir Palamarciuc, Tudor Zbârnea, Mihai Țăruș, Dumitru Sibaev, Sergiu Coțofan, Vareriu Herța, Victor Crețu, Anatol Danilisin, Igor Svernei, Andrei Negură, Eudochia Robu și Inga Edu.

Dintre mulțimea de participanți au luat cuvântul: 1. Gabriel Rustoiu, directorul muzeului în calitate de gazdă, apreciind bunele relații statornicite între Muzeul din Alba Iulia și cel de la Chișinău.; 2. Gabriel-Codru Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, care a transmis oaspeților urările prilejuite de Ziua Națională a Republicii Moldova și un cuvânt de bun venit în municipiul Alba Iulia, apreciind bunele relații dintre Alba Iulia și Chișinău, felicitând manifestările culturale cu care s-au prezentat la „Sărbătoarea Muzicii” din Alba Iulia, iar expoziția de față este un regal de artă.; 3. Tudor Zbârnea, directorul Muzeului de Artă al Chișinăului-Moldovei, care a subliniat bunele relații între omologul său din Alba Iulia, rolul și aportul culturii în cele două țări surori și a prieteniilor între artiști.; 4. Dan Crecan, președintele UAP Alba, va participa la întărirea relațiilor între artiștii plastici din cele două țări și orașe printr-un set de programe comune.; 5. Dr. Doina Hendre Biro, spune că arta produce emoții și că nu are frontiere. Au mai fost și alți vorbitori care au concluzionat că astăzi ochii celor prezenți au primit minunate mesaje transmise de superbele lucrări de artă expuse, care au contribuit la spiritualizarea accentuată a privitorilor. Prin cultură și formele manifestării acesteia, relațiile de frățietate și prietenie, pentru o viață pașnică ete tot mai eficientă.

Dragomir VLONGA