România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

În anul 2022 în plină criză economică, energetică, demografică şi conflicte armate, omenirea sărbătoreşte la 1 octombrie Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

 

 

                            MOTTO: „Vârsta este doar un număr. Încearcă să ai o viață activă.”

                                                                                                               (Lailah Gifty Akita)

 

În februarie 1991 Organizația Națiunilor Unite (ONU), consacra ziua de 1 octombrie ca zi internațională a persoanelor în vârstă, zi care de atunci pe întreg Pământul se sărbătorește anual, cuprinzând manifestări culturale și de alte genuri dedicate acestor categori de persoane, cu sprijinul statului, instituțiilor și ONG-urilor. În decembrie a aceluiași an 1991, Adunarea Generală a ONU, a adoptat rezoluția 46/1991 cu titlul „Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câștigați.” Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiții de locuit și îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale, dreptul de a se exprima și de a participa în activități sociale după pensionare, precum și accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.

În anul 2002 la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat „Planul Internațional de Acțiune” privind Îmbătrânirea care stabilește obiectivele prioritare și angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populației vârstnice, în principal cele din domeniul protecției sociale, ocupării sănătății și participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale și politice ale societății.

În decursul anilor speranța de viață a cetățenilor europeni, din care fac parte și românii, este în continuă creștere și că în același timp, aceștia îmbătrânesc în condiții mai bune de sănătate, oportunități pe care societatea ar trebui să le valorifice. Se pune accentul pe îmbătrânirea activă, prin care persoanele vârstnice sunt încurajate să rămână cât mai mult timp posibil în câmpul muncii, pentru a-și împărtăși bogata experiență profesională și de viață, să joace în continuare un rol activ în societate, în comunitate și în propria familie, să ducă o viață cât mai sănătoasă și împlinită.

În România problematica persoanelor vârstnice este în competență directă a Ministerului Muncii Familiei și Protecției Sociale, alături de primării, prin mai multe canale de intervenție, cum este protecția socială prin asigurări sociale și asistență socială și susținerea participării persoanelor vârstnice în societate și în forța de muncă.

În Alba Iulia, prin grija Primăriei, a Direcției Sociale, a Centrului de Zi pentru Persoane Vîrstnice, a Centrului de Resurse „Academia Doamnelor” și alte structuri și ONG-uri, sunt asigurate oportunități multiple pentru ca vârstnicii, să se bucure de o viață activă și fericită.

Ziua de 1 octombrie a fiecărui an, trebuie să fie o zi specială, nu doar pentru seniorii noștri și cei din întreaga lume, ci și pentru noi toți, cei care trebuie să le arate respectul și prețuirea pentru eforturile și realizările lor. De ziua seniorilor, urăm din toată inima multă sănătate, o viață mai bună și împreună cu generațiile care urmează, să dăm ani vieții, și mai ales, viață anilor! LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI!

 

Dragomir VLONGA