România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Vorbe memorabile a lui Petre Ţuţea despre război şi ruşi

 

 

 

În aceste zile, când după mai multe luni de război nedrept a rușilor lui Putin, împotriva Ucrainei, izbutind să smulgă o parte din Ucraina prin ilegalul referendum, se cuvine a afla părerea economistului, eseistului, filosofului, juristului, politicianului, publicistului și militantului naționalist Petre Țuțea, născut la 6 oct. 1902 în localitatea Boteni-Argeș și decedat la 3 dec. 1991 în București, atât despre război cât și despre ruși, care se potrivesc mănușă acestor doi termeni, pentru zilele ce le trăim.

RĂZBOI: „ Eu cred că războiul nu e făcut de oameni; e mult prea serios. Îl face Dumnezeu. Cum ne dă și cutremure, ne dă și război.

Îi spuneam unui comunist, sub Ceaușescu : uite, mă, s-ar putea ca într-un viitor război să ne bată cu măturile dușmanii, să naibă nevoie de arme! Ați plantat pe spinarea fiecărui cetățean câte o piele de iepure. Păi atunci.... sa terminat cu soldatul. Cei mai crânceni și mai străluciți soldați sunt cei ai popoarelor religioase. Când mori sub drapel, te gândești că te duci la strămoși. Dar o armată care face asta e ca aceea a lui Wilhelm al II-lea, în care fiecare soldat avea o cruce la gât pe care scria Gott mit uns.”

RUȘI: „A încercat să-mi explice mie un diplomat rus precum că Moscova își trage rădăcinile de la Roma. I-am spus că nu se poate, pentru că toți romanii ar fi înghețat de frig la Moscova. Am fost întotdeauna foarte ostil rușilor, pentru că și ei ne-au fost nouă. Îmi aduc aminte că, într-o societate de diplomați, mi s-a spus că rușii sunt un popor mesianic. Le-am răspuns că nu: rușii sunt un popor numeros cu o obrăznicie mesianică și care au preluat Bizanțul, considerându-se continuatorii strălucirii bizantine.

Rușii au un fel de umanitate indefinibilă. Am fost la Moscova și nu pot spune despre ei că sunt individual tirani, deși au practicat tirania. Pe de altă parte, nu cred să fi întâlnit vreun rus care să fie normal; asta nu mi-o pot explica decât prin faptul că, probabil, s-au corcit cu tătarii.

Ce-și închipuie rușii? C-a fost pus jos Hitler și ei sunt vaccinați? Au intrat într-un teren minat: în spațiul planetar al intereselor anglo-saxone, al negustorilor ăstora. Dacă ești în calea unui automobil anglo-saxon, apare războiul. Păi ce-și închipuie muscalii? Că ăia tolerează să stai în calea lor? Ăia s-au învățat, anglo-saxonii, să fie stăpânii lumii -- și muscalii zic niet! Ei asta-i....Păi hai să ne batem!

I-am asemănat odată pe ruși cu vacile care dau douăzeci și cinci de kile de lapte pe zi și apoi se balegă în șiștar.

Rușii sunt la fel de imperialiști ca Germania lui Hitler. Dar ei nu spun asta. Rușii sunt mai perfizi. Când te ocupă și te declari de acord, spun că ești progresist, iar când le rupi fălcile, că ești fascist și reacționar. Rușii sunt mai abili politic decât germanii. Dovadă că au reușit să facă din brașoava asta roșie, din rușinea asta care e bolșevismul, o supraputere mondială, să impună Statelor Unite situarea bolșevismului la rang de supraputere..

Mă întreba un rus, cu ani în urmă: Domnule Țuțea, cum vă explicați dumneavoastră că noi, rușii, întindem mâna Europei și ea o refuză sistematic? -- Foarte simplu, aveți un cancer mintal, se cheamă cancer ideologic marxist-leninist. Aruncați cancerul ăsta la gunoi și Europa nu numai că vă salută, dar vă și recunoaște, cum tradițional ați fost recunoscuți, ca parteneri egali. Și atunci Europa se va întinde de la Atlantic la Vladivostok, iar America va fi a doua Albanie....

Rusul e contraindicat la cugetare ca sifilisul la sistemul nervos. Am făcut afirmația asta, pe care ulterior am retractat-o ( ca să nu se creadă că e vorba de toți rușii, de marele popor rus), gândindu-mă la Gorbaciov. Pentru că el spune: Situația economică a Uniunii -- vasăzică după 70 de ani de marxism-leninism -- e catastrofică. Punct. Și apoi optează pentru leninism! Adică pentru cadavrul din Piața Roșie, care a creat dezastrul ăsta.....”

Textul este preluat din cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea” pag. 99-106, apărută la Editura „Humanitas” București în 2017.

 

Dragomir VLONGA