România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Comunităţile româneşti din străinătate

 

Prin activităţile cultural - religioase şi prin tradiţii, românii rămân români oriunde s-ar afla pe planeta Pământ

În această perioadă când libera circulaţie a populaţiilor lumii este din ce în ce mai permisivă şi când românii au umplut lumea, ei sufleteşte rămân tot români. Pentru a demonstra acest aspect, eu care de aproape 20 de ani trăiesc în Dallas, Texas, SUA, am trăit şi văzut mai multe momente care dovedesc cele afirmate, că cei mai mulţi plecaţi de acasă din România, doar fizic sunt plecaţi, iar sufletul le este în România. În aceste câteva rânduri  o să prezint doar câteva exemple ce dovedesc şi confirmă, că deşi s-au adaptat românii cu ţara care i-au adoptat şi le-a asigurat locuri de muncă şi condiţii de trai mai umane, gândul le este acasă. Astfel comunităţile de români se încheagă şi se constituie în special cu ajutorul şi în jurul Bisericiilor, care mijlocesc întâlnirile săptămânale, în special în zilele de duminică prin partriciparea la Sf. Liturghie şi la alte manifestări şi evenimente.

In luna octombrie a acestui an 2022, câţiva intreprinzători români originari de prin părţile Moldovei, stabiliţi în apropiere de Dallas, şi-au cumpărat terenuri pe care au început să cultive viţă de vie, creind podgorii şi ferme cu activitate specifică culturii viţei de vie şi vinificaţiei, iar după ce afacerea a devenit profitabilă s-au gândit la organizarea „Sărbătorii Strugurilor” desfăşurată în stil românesc în perioada culesului. Sărbătoarea s-a dovedit un mare succes atât în rândul românilor din zonă, cât şi a altor participanţi de naţionalităţi diferite. Majoritatea  românilor  participanţi, au fost îmbrăcaţi în port naţional românesc, încât evenimentul parcă a avut loc pe pământ românesc.

La sărbătoare nu au lipsit bucatele cu specific românesc ( mici, grătare, pastramă de oaie, plăcinte, strugurii, mustul, vinul, ţuica , berea etc). Ca totul să fie cu adevărat o sărbătoare românească nu au lipsit jocul, hora în care s-au prins toţi participanţii, stimulaţi de cântecele din folclorul românesc, interpretate de solişti români din America, dar şi din ţară, acompaniaţi de virtuoşi instrumentişti. Această sărbătoare a fost o reuşită, care a avut rolul de a aduna şi a suda comunitatea românească prin păstrarea şi transmiterea tradiţiilor româneşti tinerei generaţii, o parte din ei născuţi pe meleaguri americane, care trebuie să ducă mai departe tradiţiile , limba şi religia românească.

La o lună distanţă de timp faţă de Sărbătoarea Strugurilor, un alt eveniment, care a avut acelaşi scop de a aduna şi consolida comunitatea românească din zona Dallasului, a avut loc în zilele primului Wikend, respectiv sâmbătă şi duminică 5 şi 6 din luna noiembrie 2022, fiind vorba de cea de a 16 ediţie a Festivalului Mâncări Româneşti „România Food Festival”, organizat de români la şi cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Maria” din Dallas,la care slujeşte preotul paroh din România Gabriel Pop. Toată organizarea s-a făcut cu sprijinul voluntarilor români, enoriaşi a acestei biserici. Atât intrarea la festival, cât şi parcarea maşinilor a fost gratuită.

Evenimentul a început cu slujirea Sfintei Liturghii, la care au participat mare parte din cei prezenţi la festival.

Aproape toţi participanţii români prezenţi au fost îmbrăcaţi în port naţional românesc. În rîndul marelui număr de participanţi pe lângă români s-au bucurat de festival şi membrii altor naţionalităţi, unii făcând parte din familii mixte cu români.

Festivalul a prezentat un program artistic bogat,  pregătit de trupelor de artişti amatori de dansuri populare, balet, dans sportiv a trupelor de copii „Alunelul” şi de tineret „Tricolorii Juniori”, a căror membrii sunt din rândurile comunităţii de români. Programul artristic a mai cuprins gimnastică sportivă şi artistică, muzică populară şi uşoară interpretată live de soliştii talentaţi din rândul comunităţii româneşti, precum şi muzică interpretată la diverse instrumente muzicale.

S-a încins şi hora mare a participanţilor, iar în domeniul culinar, organizatorii au pregătit, bucate româneşti: mici, grătare, sarmale, fripturi, chiftele, ciorbă de burtă, mămăligă cu brânză şi smântână, plăcinte poale-n brâu, clătite, prăjituri diverse, iar dintre băuturi nu a lipsit ţuica, vinul şi berea.

Nu au lipsit tarabele care au oferit spre vânzare drapele tricolore, panglici tricolore, fulare şi alte articole cu tricolorul simbolul românesc. Se puteau cumpăra ii şi alte articole de îmbrăcăminte specifice portului românesc şi foarte multe articole de artizanat românesc, ca suveniruri. A fost multă bucurie, în cele două zile ne-am simţit acasă în România. Suntem români în fiecare clipă, nu doar odată pe an în cadrul festivalului. În mai puţin de o lună, vom trăi din nou româneşte, mai mulţi români împreună ca şi altădată de Ziua Naţională a României în data de 1 Decembrie, când ne vom strânge laolaltă sub drapelul tricolor.

Tuturor românilor din ţară şi străinătate, le doresc sănătate, pace, fericire şi să nu-şi uite rădăcinile!

Anca-Postumia Vlonga-Morris

                                                       - Dallas, Texas, USA