România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Parastas de pomenire pentru

Voievodul Mihai Viteazul, la 423 de ani de la intrarea triumfală a sa în Alba Iulia

 

Intrarea triunfală în Alba Iulia a lui Mihai viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după victoria de la Şelimbăr, a reprezentat vârful politic şi militar al acestui mare voievod român. Chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai Viteazul a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca după numai câteva luni să săvârşească unirea, pentru prima dată, a celor trei ţări române.

Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai Viteazul a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic din Alba Iulia şi de către alţi nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De către poulaţie a fost primit cu multă căldură, dragoste, veselie, încredere şi entuziasm, urându-i domnie lungă în Ţara Ardealului.

În memoria acestui important act istoric şi datorită faptului că Biserica din Maieri II, are în zidăria pereţiloir ei, materiale de construcţie (piatră, cărămizi etc), provenite din demolarea bisericii Mitropoliei ctitorită de Mihai Viteazul, Fundaţia „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României”, împreună cu celelalte ONG-uri cultural-patriotice, cu acordul şi ajutorul bisericii, a enoriaşilor şi a instituţiilir locale ale statului, au ridicat şi dezvelit în faţa biserici, un bust a lui Mihai Viteazul, în faţa căruia anual, în duminica de dinaintea datei de 1 noiembrie, prin grija ONG-urilor cultural-patriotice din Alba Iulia, se slujeşte de către preoţii acestei biserici, slujba parastasului de pomenire şi se depun la bust coroane de flori.

Un astfel de eveniment a avut loc şi duminică 30 octombrie 2022, la împlinirea a 423 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. La acest parastas de pomemire, oficiat de preotul protopop Teofil Slevaş îmreună cu pr. Ioan Dragoman, au fost prezenţi Primarul Gabriel Pleşa, membrii ONG-urilor cultural-patriotice în frunte cu Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” - preşedinte ing. Vasile Todor şi Revista „Dacoromania” - director ec. Ioan Străjan, principalii organizatori al evenimentului, la care s-au adăugat o mulţime de enoriaşi.

După depunerea de coroane şi slujba parastasului, prin discursurile pr. protopop Teofil Slevaş, ing. Vasile Todor, dr. ing. Gabriel-Codru Pleşa, prof. Adrian Simion - istoric şi a ec. Ioan Străjan, a fost evocată importanţa istorică, politică şi militară a lui Mihai Viteazul, pentru apărarea gliei strămoşeşti, a creştinismului, în Transilvania, cu mari beneficii pentru întreaga Europă.

Dragomir VLONGA