România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Abrud – oraşul erou şi călăuza ocrotitoare a generaţiilor de români moţi

Când spui Abrud, spui istorie.

Când vezi Abrudul, vezi un centru ce radiază ştiinţă, cultură şi lumină.

Abrudul înseamnă istorie fiindcă de aici a luat Traian, aurul lui Decebal şi ce a mai rămas au luat barbarii, înainte sau după ce au devenit şi ei creştini. Cu aceştia au avut de luptat românii începând de la 1201, când zona se numea Terra Obruth, secole după secole. Au avut lor numeroase răscoale, culminând cu răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan din 1784-1785 şi revoluţia condusă de Avram Iancu de la 1848-1849. În Ţara Abrudului s-au dat lupte grele cu Hatvani, în perioada 6-10 mai 1849 şi 15-19 mai 1849. Între 8-16 iunie 1849, oştile lui Avram Iancu l-au înfrând aici şi pe Kemény. În plin război a venit la Abrud, de la Bucureşti, Barbu Iscovescu, pictorul care a imortalizat chipurile prefecţilor în frunte cu Avram Iancu.

În Abrud au întemeiat moaţele o şcoală pentru fete cu scopul de a pune bazele educaţiei naţionale în familie - în plină persecuţie maghiară.

Abrudul s-a aflat în faţă şi în lupta pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1818. Tot în Abrud, tinerii ofiţeri de aici: Avram Vesa, Viorel Fodor, Mircea Feer, Mircea Pop, Ioan David, Gheorghe David etc. au strâns în jurul lor 600 de moţi, constituind Detaşamentul "Horea", care a plecat la Hălmagiu, în primăvara lui 1919, pentru alungarea hoardelor ungureşti care nu acceptau Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Batalionul de moţi din Abrud s-a bătut eroic în al doilea război mondial, atât în est cât şi în vest.

După război, Abrudul a devenit focar de lumină şi cultură. În Abrud s-au pregătit zeci de generaţii de învăţători moţi, singurii capabili să trăiască în condiţii de izolare, prin toate crângurile unde au luat fiinţă şcoli. La gimnaziile din Apuseni s-au întors şi cei care după terminarea liceului au urmat o facultate.

Abrudul a dat lumină multor generaţii care şi-au luat zborul în lumea largă. Din nefericire, dragul nostru Abrud este azi în mare suferinţă şi are nevoie de investitori.

Abrudeni! prin naştere sau prin suflet, nu lăsaţi Abrudul să moară!

De la cei care iubesc Abrudul primesc mereu mesaje printre care şi poezia doamnei Ileana Anghel Meşter din Montreal - Canada.

prof. Ilie Furduiu