România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Martiri albaiulieni, din Revoluţia Română de la 1848-1849

În această perioadă se împlinesc 155 de ani de când în Europa, de la Atlantic şi până la Marea Neagră au avut loc procese revoluţionare de proporţii diferite care s-au desfăşurat în Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Imperiul Habsburgic, Polonia precum şi în Ţările Române.

Revoluţia română din Transilvania de la 1848-1849 a avut o importanţă deosebită în istoria neamului românesc.

Pentru noi locuitori ai acestui judeţ şi ai municipiului Alba Iulia, importanţa este cu atât mai mare cu cât personalităţile şi evenimentele principale care s-au desfăşurat în perioada 1848-1849 au fost de, şi pe meleagurile noastre. Aproape toate localităţile judeţului Alba au participat într-un fel sau altul la această revoluţie.

Cel mai mult au suferit satele româneşti (cca 300) care au fost devastate şi incendiate de "rebelii unguri" şi mai ales localităţile care prin numeroasele jertfe omeneşti, au făcut parte din cei cca. 40.000 de români din Transilvania care au fost omorâţi sub diferite forme (decapitaţi, spânzuraţi, împuşcaţi, etc) în această revoluţie.

În judeţul nostru şi documentele maghiare recunosc moartea a 970 de români nevinovaţi, bărbaţi, femei şi copii.

După Ocna Mureş cu cei 125 de martiri urmează Alba Iulia cu un număr de 68, localitatea Aiud cu 53, comuna Şard cu 44, Abrud cu 39, Zlatna 36, Teiuş 32, Gambut 31, Aiudul de Sus 29, Noşlac 26, Blaj 26, Sebeş 25, Stremţ 23, Sâncrai 20, Cricău 18, Ighiu 18, Bărăbanţ 18, Geomal 17, Livezile 17, Lopadea Veche 16, Cuci 16, Ţelna 14, Pătrânjeni 13, Miceşti 13, Poiana 13, Mihalţ 25, Presaca 13, Alecuş 12, Sântimbru 11, Petrilaca 11, Miraslău 10, Vinţu de Jos 10 etc.

Din cercetările efectuate la Arhivele Naţionale filiala din Alba Iulia, rezultă clar din documentele existente, că în oraşul nostru au avut loc un număr însemnat de crime monstruoase, efectuate de gărzile revoluţionare maghiare, împotriva românilor paşnici din cele două cartiere din oraşul de jos: Lipoveni şi Maieri.

Mai mult, din documente, rezultă cu certitudine, că în ziua de 25 iunie 1849 (stil vechi) 9 iulie stil nou, după principalul atac nereuşit al insurgenţilor unguri asupra cetăţii din ziua de 24 iunie 1849, în Alba Iulia s-a produs un adevărat masacru asupra românilor liberi din cartierul Lipoveni.

Din cei 57 de martiri identificaţi până în prezent un număr de 49 au fost din cartierul Lipoveni, din care 30 au fost ucişi în ziua de 25.VI.1849.

Dintre aceştia cu certitudine 21 de persoane au fost arestate din ordinul căpitanului gărzii maghiare Fogarasy Iöni (localnic) care au fost duse în grădina acestuia unde după ce au fost turturate, au fost decapitate şi împuşcate. Cei ucişi au fost îngropaţi de ţigani în grădina căpitanului Fogarasy.

Numărul celor ucişi în Alba Iulia a fost mult mai mare (în afara combatanţilor) fiind format şi din cei ucişi din satele din jurul oraşului, Bărăbanţ Straja, Oarda, Partoş etc. fapt rezultat din rapoartele preoţilor sau din registrele cu evidenţa morţilor din cele patru parohii româneşti existente în Alba Iulia în acea perioadă.

Până în prezent nu am aflat numărul şi numele celor ucişi din parohia ortodocsă din Maieri, întrucât, nu s-au găsit documentele doveditoare nici la Arhivele Naţionale filiala Alba Iulia şi nici la Arhivele Mitropoliei Ortodocse din Sibiu (registrele cu evidenţa morţilor din perioada respectivă şi nici raportul preotului cu privire la situaţia morţilor şi a răniţilor) precum şi a pagubelor produse în revoluţie, rapoarte înaintate la ordinul noului guvernator al Transilvaniei, Wohlgemuth.

Cercetările vor trebui continuate la Patriarhia ORTODOXĂ Română sau dacă e cazul chiar la arhivele de la Viena.

Situaţia certă până în prezent, cu datele necesare, se prezintă astfel:

- 57 de persoane ucise, din care:

               - 43 bărbaţi; 10 femei şi 4 copii

din aceştia:

   - în cartierul Lipoveni 49 de persoane

               (39 bărbaţi, 6 femei şi 4 copii)

   - în cartierul Maieri 8 persoane

               (4 bărbaţi şi 4 femei).

  Din datele de mai sus, rezultă numărul mare a cetăţenilor ucişi din cartierul Lipoveni raportat mai ales la populaţia existentă în acest cartier, acum 155 de ani.

Citind numele de familie ale martirilor, rezultă clar, ca aceste nume sunt specifice cetăţenilor din cartierele Lipoveni şi Maieri din Alba Iulia, iar urmaşii lor continuă să le "ducă" numele, deşi din lipsă de date, prea puţini cunosc masacrul produs la Alba Iulia asupra strămoşilor lor.

Numele de familie: Câmpian, Muntean, Mărginean, Limbean, Vinţan, Cetean, Berghian, Dăian, Totoian, Ordean, Bărbănţan, Păcurar, Bugneru etc. confirmă cele prezentate mai sus pe lângă faptul că aceste familii au fost curat româneşti, din vechime, iar prin calităţile recunoscute de cetăţeni cinstiţi şi harnici, "graţia împărătească s-a revărsat", asupra lor făcându-i ­– "libertini" – după ce au participat timp de 24 ani la construcţia cetăţii din Alba Iulia

"Fundaţia Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României" pentru cinstirea şi în memoria martirilor de la 1848-1849 a organizat în ziua de 6 iulie 2003 o slujbă de pomenire cu parastas la biserica ortodoxă din Lipoveni "Adormirea Maicii Domnului".

De asemenea fundaţia a depus la Consiliul Municipal Alba Iulia o documentaţie cu rugămintea de a se analiza posibilităţile de a se construi un "însemn" în memoria acestor martiri, mai ales, că în această perioadă se împlinesc 155 de ani de la aceste evenimente tragice care, trebuie cunoscute şi care fac parte din istoria acestui oraş care se mândreşte cu trecutul său milenar.

         Situaţia nominală a martirilor albaiulieni de la "Revoluţia Română din Transilvania de la 1848-1849" rezultă din documentele oficial existente la Arhivele Naţionale filiala Alba Iulia şi care se prezintă astfel:

Situaţia românilor maltrataţi, decapitaţi, spânzuraţi şi împuşcaţi de "rebeli unguri" în Alba Iulia în timpul "Revoluţiei Române din Transilvania 1848-1849"

Parohia ortodoxă Alba Iulia - centru

Parohia greco-catolică Lipoveni Alba Carolina

Parohia greco-catolică din Maieri din Alba Carolina