România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Veniţi la ALBA IULIA !

     "Veniţi la Alba Iulia, era scris în chemarea de la 24 noiembrie 1918, adresată poporului român de către Consiliul Naţional Român al comitatului Alba Inforioară, cu sediul în Blaj, veniţi cu miile, cu zecile de mii. Lăsaţi pe o zi grijile voastre acasă, căci în această zi vom pune temeliile unui viitor mai bun şi fericit pentru întregul neam românesc”.

     Cu aceste cuvinte înălţătoare ne adresăm şi noi astăzi tuturor românilor să vină la Alba Iulia, pentru a cinsti, după 85 de ani, marea Sărbătoare Naţională a României şi să omagiem împreună memoria tuturor acelora care s-au jertfit şi au luptat pentru a realiza Marea Unire. Veniţi deci cu sufletul deschis, cu încredere şi speranţă, deoarece “Locul cel mai istoric al neamului nostru vă aşteaptă cu braţele deschise”. Să nu uitaţi că moşii şi strămoşii noştri au venit atunci, la 1 Decembrie 1918, în număr de peste 100 de mii, în vremuri grele, cu merindea în traistă, ca să fie prezenţi la cel mai mare eveniment din istoria modernă a patriei. Pe ei nu i-a putut opri nimeni; nici frigul, nici ninsoarea şi nici chiar prezenţa trupelor germane şi austro-ungare care se retrăgeau din România. Au dormit pe unde au putut, în case, în şuri şi sub cerul liber, pe lângă focuri, convinşi fiind că libertatea dobândită prin unirea cu fraţii lor era mai presus decât orice altă lucrare. Noi, cei de astăzi, care sărbătorim Ziua Naţională a României în libertate, trebuie să credem, ca şi înaintaşii noştri, în marele destin al poporului român. Nici pe noi nu ne poate opri nimeni şi nimic - doar Dumnezeu - să nu fim prezenţi în cetatea istorică a neamului românesc. Să nu pierdem marea şi fericita ocazie ce ni se oferă sărbătorind Ziua Naţională a României, să dăm dovadă lumii că poporul român este unit şi stăpân pe soarta sa, aşa cum a dovedit-o de atâtea ori în decursul istoriei sale zbuciumate de peste două milenii.

     La aniversarea a 10 ani de la Marea Unire, în 1929, pentru cinstirea marii sărbători au fost prezenţi la Alba Iulia peste 300 de mii de români din toată România Mare. Să nu uitaţi niciodată fraţi români, că soarta ţării şi a poporului nostru a fost şi este mai presus decât toate alte lucruri lăsate de Dumnezeu pe pământ.

     Veniţi la Alba Iulia, în această zi sfântă de 1 decembrie 2003, să fim împreună şi să ne înfiorăm la gândul că prin aceste locuri şi-au purtat paşii voievozii cei viteji şi oamenii cei mari ai naţiunii noastre care au lucrat pentru zidirea României Mari.

     Cu gânduri bune şi încredere deplină în destinele neamului românesc, veniţi la Alba Iulia cu mic cu mare, să fim alături, umăr la umăr, ca să dovedim tuturor că suntem un popor pe care nimeni şi niciodată nu-l va putea clinti de la misiunea sa istorică prezentă şi viitoare.

Dr. Gheorghe Anghel