România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Cel mai vechi locuitor al Albei Iulia

În anul 1962 academicianul Dumitru Berciu, directorul Institutului de Arheologie din Bucureşti şi decanul Facultăţii de Istorie, împreună cu profesorul Cloşca L. Băluţă, doctor în ştiinţe istorice au efectuat cercetări arheologice, de scurtă durată, în Alba Iulia la locul "Lumea Nouă". Suprafaţa cercetată, relativ restrânsă, se află în colţul nord-vestic al zonei de agrement, în stânga drumului care duce spre comuna Miceşti.

Cu acest prilej a fost descoperit scheletul unui bărbat înmormântat în poziţie "chircită" la o adâncime de 80 cm. Ritualul de înmormântare şi materialele ceramice din acelaşi context arheologic datează scheletul în mileniul IV a.Chr. Ritualul se înscrie în cultura materială proprie acestei epoci istorice.

Este cel mai vechi mormânt descoperit până acum la Alba Iulia, Scheletul şi materialele ceramice au fost duse la institutul de arheologie din Bucureşti. Deşi de o importanţă remarcabilă pentru istoria străveche a meleagurilor albaiuliene şi a ţării noastre, descoperirea nu a fost încă publicată.

Fotografia, inedită şi ea, a fost făcută la terminarea investigaţiei arheologice şi înfăţişează pe cei doi autori ai importantei descoperiri.

prof. dr. Cloşca L. Băluţă