România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Strălucirea interioară a unui premiu

Decernarea premiilor la cea de a III-a Ediţie a Salonului de Carte "Ovidius" - Constanţa, a prilejuit o bucurie mare şi în judeţul Alba. Unul dintre premianţi este Dominuţ Pădureanu, nimeni altul decât autorul senzaţionalei cărţi de referinţă Insula Şerpilor, apărută la Editura "Muntenia" din capitala Dobrogei, vechiul Tomis, Constanţa de azi.

Să reamintim cititorilor noştri că prof. dr. Dominuţ Pădureanu s-a născut la 11 iulie 1947 în comuna Avram Iancu, judeţul Alba. I se spune "Moţul". A absolvit Liceul "Avram Iancu" din Câmpeni (1967), apoi Facultatea de Istorie-Filozofie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1973). A activat ca profesor la Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa, apoi la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din localitate. Este doctor în ştiinţe a Universităţii din Bucureşti şi coautor a cinci volume, publicând aproape 50 de studii şi 25 comunicări ştiinţifice la sesiuni naţionale şi internaţionale.

Are în pregătire trei volume despre Ţara Moţilor. Insula Şerpilor, viaţa de la gurile Dunării, sunt o mai veche pasiune a sa pe care a urcat-o în pagină, brâu de nestemate, Insula Şerpilor este considerată prima monografie ştiinţifică românească dedicată acestui vechi teritoriu românesc, cu mare respiraţie primară de Zeu.

Prin colegiul redacţiei revistei "Dacoromania", l-am invitat pe distinsul autor la Alba Iulia, pentru o lansare de carte, întâlniri cu elevi, studenţi şi dascăli.

Oricum, ne bucurăm că în revista "Dacoromania" a apărut una din primele recenzii detaliate a volumului domniei sale, semnată de scriitorul Ion Mărgineanu.

Să luăm această bucurie a premierii ca un cadou de Ziua Naţională a României - 2004!

Felicitări Domnule Fiu de Moţ - vârf de stâncă, doină şi dor al Apusenilor.

 

Insula Serpilor - zguduitoare neliniste a sangelui romanesc sub forma de stea

Ion LOPĂDEANU