România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Clubul de dans sportiv “Maria Petrea" din Alba Iulia

Datorită mirajului scenei am deschis ochii spre zori, în ritmul dansului am clădit cetăţile sufletelor noastre, iar acum ştiu că de ori care parte a oglinzii ne-am afla, dansul se împleteşte cu realitatea, iar împreună cu noi şi alte suflete se vor deschide, iar razele ce vor încolţi în ele vor fi suficient de puternice pentru a lumina cele mai întunecate abisuri...

Vraja dansului a cuprins sufletele mai multor generaţii de tineri de-a lungul a 20 de ani, scânteia venind din sufletul unei prime soliste a Operei Romane ce a poposit în inima Ardealului aprinzând torţa dansului sportiv. Este vorba de regretata coregrafă MARIA PETREA, membra fondatoare a Federaţiei Române de dans sportiv şi fost arbitru internaţional.

      O dată cu trecerea în nefiinţă a dânsei părea să se fi stins orice speranţă şi bucurie a tuturor celor care au ajuns să-şi clădească caracterul şi modul de viaţă prin acest sport minunat.

În acele clipe când munca dânsei de o viaţă părea irosită am conştientizat pentru prima dată că acesta pepinieră a sufletelor nobile şi deschise reprezentată prin dansul sportiv are nevoie de continuitate.

Doamna Maria Petrea a condus Clubul pe podiumurile Concursurilor internaţionale în Danemarca şi Republica Moldova.

La concursurile naţionale participările au fost numeroase dar enumerăm câteva:

- 1995 - Hunedoara

- 1996 - Cupa Potaisa - Turda

- 1998 - Cupa Cristal - Cluj Napoca

- 1999 - Cupa Ardealul Bistriţa

- 2000 - Campionatul naţional Bucureşti

- 2001 - Campionatul naţional Bucureşti

Pe lângă alte numeroase clasări pe podiumuri ale dansatorilor s-au mai obţinut deasemenea locurile I, II, III la Festivalurile studenţeşti şi Campionatele naţionale la Concursuri pe formaţii 1997 - locul II, 1998 locul I, 200 1 - locul III, precum şi un meritat loc 7 la Openul Internaţional Standard grupa 14-15 ani obţinut chiar de actualul antrenor al Clubului de dans sportive Maria Petrea.

Mulţi aţi pornit bucuroşi pe acest drum însă noi am păşit pe el cu greu, cu sufletul apăsat, conştientizând imensa responsabilitate ce o avem faţă de mentorul nostru şi faţă de viitorul generaţiilor de dansatori.

Astfel, a început povestea Clubului de dans sportiv „MARIA PETREA”- Alba Iulia care a reuşit să ajungă la statutul de club competitiv pe plan naţional după numai doi ani de muncă. Dansul sportiv reprezintă o investiţie în viitorul copiilor, fiind o îmbinare între artă şi sport.

În prezent lotul de performanţă al Clubului de dans sportiv „MARIA PETREA” se pregăteşte să participe la competiţii naţionale tinzând spre rezultate cat mai bune.

Cea mai mare satisfacţie prin prisma dezvoltării sociale şi culturale este dată de progresul vizibil al celor mai tineri dintre membrii clubului. În prezent, în cadrul lotului există perechi ce vor intra în competiţie în cadrul categoriei de vârsta 6-9 ani. Astfel având siguranţa valorica a viitorilor dansatori. Clubul de dans sportiv „MARIA PETREA” ţinteşte spre cele mai înalte culmi ale dansului sportiv românesc.

Nu trebuie să uităm de asemenea ca sub faţa strălucitoare a dansului sportiv se ascund sute de ore de antrenamente chinuitoare, munca asiduă, atât din partea sportivilor cât şi a antrenorilor. Unica lor răsplată este satisfacţia morală dată de urcarea pe cele mai înalte trepte ale podiumului pe tineri dansatori.

Un sprijin moral şi profesional l-am primit din partea unei bune prietene a doamnei Maria Petrea binecunoscută în lumea dansului sportiv - d-na FLORICA BUTUŞAN antrenor la Clubul de dans sportiv Floris - Bistriţa. Dânsa a avut amabilitatea de a se deplasa de la Bistriţa pentru a susţine în această perioadă un seminar de pregătire cu dansatorii clubului nostru.

În ultima perioadă se observă că tinerii nu sunt canalizaţi spre activităţi culturale care pun în evidenţă frumosul ci tot mai multă violenţă şi atitudini obscene în rândul lor. Clubul nostru încearcă să aducă cultul frumosului în viaţa copiilor noştrii aşa cum şi noi la rândul nostru am fost educaţi de doamna noastră antrenoare, care punea foarte mult preţ pe cunoaşterea muzicii şi dansului de cea mai buna calitate.

Primul contact cu ringul de dans a celei mai mici perechi, la Concursul Naţional de Dans Sportiv Sibiu grupa 6-9 ani, a avut ca finalitate ocuparea locului 18 din 35 perechi, reuşind astfel să surclaseze perechi cu experienţă de la cluburi puternice din ţară.

Într-un răstimp foarte scurt Clubul de dans sportiv MARIA PETREA Alba Iulia a avut o evoluţie minunată şi am legat multe relaţii cu alte cluburi din ţară şi prietenii cu componenţii loturilor acestora, fapt ce ne îndreptăţeşte să sperăm ca în viitor să reprezinte cu cinste pe plan naţional şi internaţional meleagurile noastre încărcate de istorie.

În paşi de dans vă invităm pe toţi, copii si adulţi la clubul nostru din Alba Iulia - MARIA PETREA.

PREŞEDINTE ŞI INSTRUCTOR

                                                                                                                  Cristian Jurcă