România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Apel pentru apărarea

limbii române!

Colegiul redacţional al publicaţiei "DACOROMANIA", reprezentanţii "Fundaţiei Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României", "Astra" Alba Iulia, Societatea "Avram Iancu" şi Asociaţia "Cultul Eroilor" din Alba Iulia, profund îngrijoraţi de manifestările antiromâneşti ale puterii din Republica Moldova, conştienţi că suntem o limbă şi un popor, că adevărul istoric contemporan trebuie să triumfe, aderă şi semnează apelul trimis de la Iaşi de preşedintele Despărţământului "Astra" "Mihail Kogălniceanu", prof. Areta Moşu şi vicepreşedinte a ASTREI din România, dorind să amplifice mesajul său în rândurile românităţii.

Iată "APELUL":

"Despărţământul "Mihail Kogălniceanu" ASTRA Iaşi semnalează opiniei publice naţionale şi internaţionale abuzurile şi presiunile exercitate de către conducerea comunistă de la Chişinău la adresa reprezentanţilor asociaţilor, ligilor, fundaţiilor, partidelor politice care respectă tradiţia naţională şi istoria românilor.

Ne exprimăm dezamăgirea şi regretul că recentele evenimente desfăşurate cu prilejul unor adunări şi marşuri paşnice consacrate aniversării UNIRII BASARABIEI cu ŢARA şi care nu comemorau decât memoria unor martiri ai neamului românesc de Dincolo şi de Dincoace de Prut, au constituit cauze ale unor arestări şi reţineri abuzive.

Ca organizaţie culturală recunoscută atât în România, cât şi în teritoriile învecinate locuite de români, implicată consecvent în manifestări de  protejare a identităţii naţionale, Despărţământul "Mihail Kogălniceanu" Iaşi, protestează împotriva prigoanei faţă de valorile naţionale româneşti şi consideră recentele intervenţii în forţă ale autorităţii de la Chişinău drept atentate la libertatea de exprimare şi de asociere.

Ne exprimăm la fel, ca şi cu alte prilejuri, solidaritatea cu intelectualii români implicaţi consecvent în lupta pentru păstrarea identităţii comune şi a respectului faţă de valorile trecutului, în speranţa că acţiunile de intimidare vor înceta.

Considerăm că asumarea sinceră a trecutului constituie chezăşia unor legături paşnice, ce nu pot decât să construiască pentru noi toţi o Europă a toleranţei şi înţelegerii.

Avem speranţa că loviturile consecvente date istoriei şi limbii naţionale, corelate cu demolarea unor simboluri româneşti în Basarabia, faţă de care am protestat, nu pot altera adevărata esenţă a conştiinţei românilor basarabeni.

Pentru că, aşa cum arăta academicianul Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, unul din marile spirite europene, un istoric literar de excepţie: "Suntem acasă şi în lumea largă. Lucru de domeniul evidenţei; purtăm (şi vrem, dorim, râvnim aşa ceva!) un dialog cu Europa şi cu lumea largă. Comunicăm - iarăşi - lucru evident - în limba română, limba lui Eminescu. Adică limba care ne rosteşte fiinţa, care ne dă certitudinea părţii noastre de cer, cum ar zice Noica, a locului nostru în istorie..., ceeace ne face să avem, ca să zicem aşa o demnitate interioară şi să facem ca limba română să devină, aşa cum ne sfătuia Eminescu, o limbă gospodină la ea acasă". A ne asuma prezentul, ca moralitate, de dincolo şi dincoace de Prut, înseamnă a iubi  "O Ţară de lumină  / şi-un crez iubind, un crez curat", a repeta simplitatea unui vers:

"Când bucuriile-nfloresc

În glastra inimii, ascunsă,

Mă uit la palma ta străpunsă

Şi-nvăţ mai mult, să te iubesc!"

O iubire ce se răsfrânge asupra Limbii Române pe care-o vorbim cu toţii, o iubire ce se răsfrânge asupra istoriei comune luată ca respiraţie a interiorului unui cerc, o iubire ce se răsfrânge în inimile tuturor fiilor adevăraţi ai Republicii Moldova cu aură de România, o iubire pentru care trebuie să luptăm împreună!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

      prof. Areta Moşu

    Preşedinta Despărţământului "Mihail Kogălniceanu" Iaşi

                                                      Vicepreşedinte ASTRA pe ţară

Redacţia revistei "DACOROMANIA"