România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Rugaciunea de la Alba Iulia din 1918

“Doamne Dumnezeule al părintilor nostri, carele ai călcat moartea si pe diavolul I-ai surpat, si ai dăruit viată poporului Tău Românesc, revarsă pacea si binecuvântarea Ta cerească asupra miilor nenumărate cari cu buzele tremurânde îsi împreună azi rugămintea în fata Altarului Tău - în cetatea marelui Mihai Viteazul - si pentru suferintele si umilirile de veacuri, încununează-l azi cu darul Presfântului Tău duh, ca într-o mână si într-o suflare, să fie toti fiii Lui la acelasi gând, rumpând pentru vecie lanturile iobăgiei si ale întunerecului.

Cutremură Doamne, cenusa mucenicilor de ieri si alaltăieri - si din moastele lor sfinte aprinde focul dragostei în inimile tuturora. Si lacrimile orfanilor si maicilor îndurerate, fă cu puterea Ta să se prefacă toate în stele de bucurie pe tăria ceriului, sub cari azi neamul românesc dela patru vânturi, cu genunchii plecati îti joară din nou credintă părintilor nostri”.

 

1918 decembrie 1 - Alba Iulia

"RUGACIUNEA DE LA ALBA IULIA" (a unirii) rostita in biserica ortodoxa protopopeasca din localitate de catre episcopul Miron Cristea (viitorul patriarh al Romaniei) cu prilejul slujbei premergatoare deschiderii lucrarilor M.A.N.