Romānia este patria noastrć şi a tuturor romānilor.

     E Romānia celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispćruţi şi a celor ce va sć vie.

Barbu Ştefćnescu Delavrancea

Svabii la Paris

 

 

Delegatia romana la Conferinta de Pace de la Paris

 

 La 10 ianuarie s-a ţinut la Timişoara o mare adunare a şvabilor la care au luat parte peste 1000 delegaţi din toate teritoriile locuite de şvabi şi  neocupate de sīrbi. Īn această adunare s-a hotărīt şi s-a votat cu īnsufleţire şi unanimitate alipirea Banatului īntreg la Romānia Mare.

O delegaţie de 5, sub conducerea dr-ului Frecot, a plecat la Paris pentru a preda Conferinţei de pace această hotărīre. O altă delegaţie s-a prezentat joi īn 14 august la preşedinţia Consiliului Dirigent şi a predat moţiunea adunării, dīnd īncă o dată expresia dorinţei de a trăi īntre hotarele Romāniei Mari.

Īn lipsa D-lui Maniu, delegaţia a fost primită de d-l dr. Vlad care,  primind moţiunea, a răspuns cu următoarele cuvinte:

“Vă salut īn numele Consiliului Dirigent şi vă zic: bine aţi venit! Venirea d-voastră este de o īnsemnătate deosebită pentru noi, pentru că dorinţa d-voastră referitor la alipirea īntregului Banat la Romānia Mare este şi gīndul nostru, că la īmpărţirea Banatului n-ar putea aduce roade bune.

Poporul şvăbesc a suferit stăpīnirea ungurească ca şi noi. Am luptat īmpreună cu cei chemaţi ai şvabilor īmpotriva acestei asupriri şi am īnvăţat de la asupritori cum să nu ne purtăm noi.

Libertatea naţională, care o asigură hotărīrile de la Alba Iulia pentru fiecare naţiune, nu o va contesta nici un bărbat de stat romān.

Avem credinţa că poporul şvab va contribui dimpreună cu celelalte naţiuni la īntărirea şi mărirea statului romān a[l] cărui fundament va fi libertatea popoarelor care locuiesc īn el. statul nostru va fi un stat de drept care va oferi tuturor posibilitatea să se dezvolte liberi din punct de vedere cultural cīt şi din punct de vedere economic. Asta este ţinta noastră şi sperăm că ne veţi sprijini īntru ajungerea ei. Trăiască poporul şvăbesc”.

Şvabii au fost viu afectaţi de semnele de prietenie cu care au fost primiţi.

 

1919 august 19, Sibiu - Relatarea din "Drapelul" din Lugoj (Nr. XIX din 19 august 1919) privind adunarea svabilor din Banat, hotararile ei si deplasarea la Paris a unei delegatii stabilite de adunare, pentru a preda Conferintei de Pace rezolutia adunarii. O alta delegatie svabeasca s-a prezentat la Consiliul Dirigent din Sibiu pentru a inmana aceiasi rezolutie.