România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

EXPOZIŢIA 

„BANCNOTE ÎN DEPOZITELE ARHIVELOR”

- de la Alba Iulia -

 

               Expoziţia, al cărei vernisaj a avut loc în data de 13 aprilie 2009, la sediul Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, constituie un element de noutate absolută, nu doar pentru arhivele albaiuliene ci şi la nivel naţional. Este pentru prima dată când în sistemul Arhivelor Naţionale are loc un asemenea eveniment, iar faptul că Alba Iulia l-a găzduit nu este deloc întâmplător. Arhivele de aici deţin cea mai mare colecţie de bancnote din ţară. Aceasta numără 182 de piese ce provin din 13 ţări, toţi aceşti bani circulând sub diferite forme în spaţiul Transilvaniei de-a lungul secolelor  XIX – XX. Colecţia de bancnote şi monede s-a format treptat, prin prelucrarea arhivistică a fondurilor de documente deţinute de Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale. Majoritatea pieselor provin din fondul Mitropolia Română Unită de la Blaj, dar bancnote au fost descoperite şi în fonduri administrative sau colecţii personale. Criteriul de organizare a Colecţiei este structural-cronologic, adică unităţile componente sunt ordonate pe ţări, în cadrul acestora cronologic. Din păcate, în momentul când au fost scoase din fond, acestor bancnote şi monede nu li s-au ataşat şi câteva note explicative din care să ne dăm seama dacă banii constituiau donaţii, sponsorizări ataşate unor scrisori de mulţumire, dacă erau destinaţi eventual achitării unor facturi sau pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor care efectuau studii în ţară sau străinătate, ori poate pentru susţinerea artiştilor români care participau la manifestări culturale ce aveau loc peste hotare.

            Prin expoziţia „Bancnote în depozitele Arhivelor” am încercat împreună cu colegii arhivişti să aducem la cunoştinţa publicului larg importanţa colecţiei sus amintite. Valoarea acesteia este în primul rând una istorică, dar şi artistică. O parte dintre aceste bancnote beneficiază de o grafică de excepţie, pe ele fiind reproduse operele unor artişti celebri printre care îl amintim doar pe Nicolae Grigorescu. Bineînţeles că din punct de vedere material, este greu de stabilit valoarea exactă, însă bancnote similare celor deţinute de Arhivele din Alba Iulia sunt tranzacţionate de colecţionari din toată lumea cu valori cuprinse între câteva zeci şi până la 300 de Euro pentru o singură piesă. Cele mai vechi bancnote expuse sunt cele de 10 Guldeni şi 1 Gulden, emise în Austria în anul 1863, respectiv 1866. Cea mai nouă bancnotă este de 1 liră, din Israel, emisă în 1958, la doar 10 ani de la formarea statului evreu. Din punct de vedere istoric, expoziţia, prin intermediul bancnotelor, reflectă foarte multe etape ale istoriei moderne naţionale şi universale. Din Romania , cea mai veche bancnotă este emisă în timpul vechiului Regat, în  anul 1915, perioadă în care continentul european era angrenat în prima conflagraţie mondială. Există bancnote din anii 1920-1921, imediat după Marea Unire de la Alba Iulia. Este, de asemenea, reflectată si perioada celui de Al Doilea Război Mondial, cu dictatura carlistă dar şi sfârşitul acestuia şi instaurarea Republicii Populare Române. Sunt expuse şi bancnote austriece anterioare instaurării Dualismului, cele din 1863 şi 1866, dar şi foarte multe piese din perioada Imperiului Austro-Ungar. Foarte interesante sunt şi bancnotele din Ungaria, de la 1919 până la 1946. În acest caz, remarcăm înscrisurile în limba română şi nu numai, până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, probabil ca şi consecinţă a Dictatului de la Viena, dar şi a reminiscenţelor mentalităţii imperialiste maghiare de după căderea Imperiului Austro-Ungar.

Bancnotele germane sunt  la rândul lor foarte spectaculoase şi ne duc într-un periplu ce trece prin perioada anterioară Primului Reich, cea din 1910, apoi prin timpul Republicii de la Weimar, 1922, cea mai nouă bancnotă fiind din Germania hitleristă a anului 1944. Bancnotele ruseşti sunt la rândul lor deosebite, ele reflectând două epoci diametral opuse: cele din 1898 până în 1912 Rusia ţaristă, iar cele din 1938 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste de după Revoluţia bolşevică. Din Statele Unite ale Americii a fost expusă singura bancnotă pe care o deţinem, 1 dolar emis în 1928, imediat înaintea Marelui Crah economic american. În colecţia de bancnote şi monede mai pot fi studiate piese din timpul celui de Al Doilea Război Mondial emise în Franţa, Italia, Polonia, Cehooslovacia şi Iugoslavia.

      Expoziţia „Bancnote în depozitele Arhivelor” poate fi vizitată la sediul Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale până în 22 mai, iar colecţia în sine poate fi oricând cercetată la sala de studiu a Direcţiei noastre.

30 aprilie 2009,  Alba Iulia                                                        

 

Inspector Silviu  IONAŞ