România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

TÂRGUL NAŢIONAL DE CARTE «ALBA TRANSILVANA»

Ediţia a 2-a, 7-10 mai 2009

 

Spectacol al cărţii şi sărbătoare a culturii, Târgul de Carte “Alba Transilvana” tinde să devină un brand al judeţului Alba, al cărui potenţial socio-cultural şi turistic contribuie substanţial la succesul unui astfel de eveniment.

      Cea de-a doua ediţie a târgului şi-a deschis porţile joi, 7 mai, în prezenţa oficialităţilor Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, a unor distinşi invitaţi din ţară şi străinătate, a unui numeros public. „Povestea cărţii continuă. Aşa cum ne-am dorit şi cum am visat, cea de-a II-a ediţie a Târgului Alba Transilvana şi-a deschis în acest moment porţile şi vă invită pe toţi să vedeţi cele 46 de edituri care expun şi cele 59.900 de cărţi expuse. Ne dorim ca această ediţie să fie cât mai dinamică, mai frumoasă şi mai plăcută pentru dumneavoastră.” a spus în cuvântul său de bun venit Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.  

      Pe tot parcursul târgului au avut loc lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, cu autori de carte, cu oameni de cultură, cu specialişti. Acestora li s-au adăugat seminarile pe diferite teme, momentele artistice (piese de teatru, momente muzicale, scenete, lecturi), expoziţiile derulate în spaţiile destinate evenimentelor.

 Cei mici s-au bucurat din plin de surprizele pregătite de organizatori: cărticele de colorat, baloane, pixuri, insigne, activităţi interactive, concursuri, face-painting, desene pe asfalt, caricaturi şi alte activităţi atractive.

În prima zi a târgului a avut loc lansarea volumului multilingv În marea trecere de Lucian Blaga şi a audio-book-ului omonim, volum care face parte dintr-un amplu proiect al bibliotecii judeţene de publicare a operei blagiene în mai multe limbi de circulaţie internaţională, derulat împreună cu prestigioasa editură Ars Longa din Iaşi. A urmat lansarea ediţiei anastatice, Discobolul de Lucian Blaga, volum apărut la editura Ardealul, un alt partener important al proiectelor editoriale ale bibliotecii judeţene. Publicarea acestor lucrări a fost prilejuită de Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, ajuns anul acesta la ce-a de-a XXIX-a ediţie.  

Printre evenimentele cele mai aşteptate de public au fost lansările volumelor din seria Summa cum laude a editurii Ars Longa, şi anume: Anotimpuri de teatru. Puşa Roth în dialog cu Lucia Mureşan, Poezie de teatru. Puşa Roth în dialog cu Mircea Albulescu, Căutător de destine. Puşa Roth în dialog cu Dorel Vişan. Prezenţa actorilor Lucia Mureşan şi Dorel Vişan care au acordat autografe publicului a dat acestui moment o frumuseţe aparte: “Sunt bucuroasă. Înfloreşte sufletul meu văzând acest târg dublat faţă de cel de anul trecut. Mă bucur că pentru prima oară îmi văd şi eu numele pe o carte la Editura Ars Longa. Sunt fericită că Festivalul Lucian Balga, ce împlineşte astăzi 29 de ani, şi căruia de 29 de ani îi sunt credincioasă, are astăzi acest uriaş, imens târg de carte. Trebuie să mulţumim din suflet, cu dragoste, celor care s-au străduit ca acest târg să existe şi să-l vedem astăzi aşa cum este. Şi cum spune Lucian Blaga...Traduc în limba românească un cântec pe care inima mea mi-l spune îngânat suav în limba ei” (Lucia Mureşan).

      La târgul de carte de la Alba Iulia a participat şi Ingo Cesaro, un foarte cunoscut poet german, celebru mai ales prin haiku-urile sale. Artistul a venit în România cu o tiparniţă mobilă, unică în toate ţările vorbitoare de limbă germană. Tiparniţa mobilă are doar 17 litere necesare pentru presarea versurilor unui haiku pe hârtie. Artistul îşi imprimă versurile pe materiale dintre cele mai diverse, de la hârtia de împachetat până la şerveţelele. A venit şi cu multe cărţi realizate manual. Spre exemplu o carte a fost făcută din hârtie de filtru de cafea. Cărţile originale pe care le-a expus la târg au preţuri accesibile mai mult pentru colecţionari, ajungând până la 900 de euro.

 Printre oaspeţii de onoare ai târgului a fost şi poetul José María Paz Gago (cercetător şi semiolog din Spania) a cărui volum, Manual pentru îndrăgostirea prinţeselor, seria Espańola, apărut la Editura Ars Longa a trezit un viu interes, prin prezentarea de excepţie făcută de prof. univ. dr. Traian Diaconescu împreună cu dr. Christian Tămaş, consilier ştiinţe umaniste, IBC -Cambridge. De asemenea, poeta Flavia Cosma din Canada a prezentat volumul Nimic pentru aici, nimic pentru dincolo, autor Luis Paul Calvo (plachetă de versuri tradusă de Flavia Cosma ).

Lansările de carte, ale Academiei Române, Filiala Cluj. Centrul de Studii Transilvane şi ale Editurii Tribuna Cluj (Istoria Transilvaniei, vol. 1, 2, 3, coord. Ioan-Aurel Pop, Th. Nagler, Mélanges d’Histoire Générale: John Hunyadi and his Time, Editor general Ioan-Aurel Pop, Radu Mârza, The History of the Romanian Slavic Studies) în prezenţa unor istorici şi cercetători de marcă precum prof. univ. dr. Iacob Mârza, dr. Gudor Botond, dr. Ana Dumitran au trezit în mod deosebit interesul publicului.

      La ediţia din acest an a târgului, un element extrem de atractiv l-a constituit realizarea de caricaturi, pe durata întregului program, de către membrii Academiei Ştefan Popa Popas, punctul culminant fiind chiar întâlnirea vineri, 8 mai, cu marele maestru al caricaturii româneşti.

Expoziţia de pictură „Vreau să joc!” a elevilor de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, momentele artistice susţinute de colegii lor, precum şi de elevii Colegiului Militar Liceal „MIHAI VITEAZUL” Alba Iulia, de cei de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, de la celelalte şcoli şi grădiniţe din municipiu şi din Sebeş au adus un plus de culoare, sunet şi bucurie târgului de carte.

Duminică, 10 mai, au fost prezentate volumele Ioan Popa, Când eram ştrengar în lume – Antologie de proză literară (închinată copilăriei la Roşia) şi De-a râsu-plânsu prin Europa, Editura ASTRA Blaj, Incursiuni în imaginar, vol. 3: Imaginarul religios în literatură , Editura Imago, Sibiu, 2009, Dumitru Mălin, Testamentele înserării, în prezenţa autorilor şi coautorilor lor. Tot Duminică a avut loc premierea cititorilor fideli ai Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba şi tombola Târgului de carte „Alba Transilvana”.

 Că ediţia din acest an a târgului de carte a fost o reuşită ne-o demonstrează din plin mărturiile participanţilor: „În perioada 7 – 10 mai am participat, la Alba Iulia, la a doua ediţie a Târgului de carte Alba Transilvana. Deşi nu mai credeam ca un asemenea eveniment poate ţine „prima pagina” a unui oraş străvechi, am fost impresionat de ce am văzut acolo. Organizarea a fost impecabilă, participarea editurilor masivă, vizitatori şi cumpărători peste aşteptări. Evenimentul organizat de către Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba a adus pentru cei prezenţi (atât edituri cât şi public) oportunitatea de a participa la o sărbătoare a cărţii. Târgul a avut de toate: rafturi pline cu cărţi, numeroase lansări de carte, prezentări de cărţi, reviste şi scriitori, seminarii profesionale, expoziţii de pictură, work shop-uri, activităţi interactive (concursuri, lecturi, momente literar-muzicale), face painting şi nelipsita tombolă de final. Şi toate astea au fost posibile prin implicarea totală a doamnei Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene şi a minunatelor sale subordonate, bibliotecare cu dragoste de carte” (Vasile Ghibu).

               prof. FELICIA COLDA