România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

„ÎN UNIRE STĂ PUTEREA”

 

 

Congresul nostru trebuie să răspundă imperativului numărul unu al zilei de azi şi acest imperativ este, bineînţeles, unitatea românilor de pretutindeni.

Noi toţi conştientizăm că această unitate trebuie consolidată în condiţii de crize, de instabilitate şi de caragializare a societăţii, de reactualizare a unor complexe de inferioritate pe care le-au generalizat procesele de europenizare şi mondializare.

Datoria sfântă a românilor de pretutindeni este să promoveze imaginea culturală a ţării, valorile şi personalităţile noastre în cadrul dialogului valoric european şi universal. „În unire stă puterea”, spunea Eminescu.

 

Să răspundem cu toate mijloacele de care dispunem nevoii de comunicare, de informare în scopul mai bunei cunoaşteri a problemelor cu care ne înfruntăm.

Crezul unităţii cei peste 30 de români basarabeni îl aduc la Congres şi ca urmare a hotărârii adunării festive organizate zilele acestea la Chişinău de Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova în frunte cu poetul şi academicianul Nicolae Dabija.

Venim şi cu o recunoştinţă deosebită faţă de Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, şi faţă de domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Ion Dumitrel pentru relaţiile care s-au stabilit între Chişinău şi Alba Iulia, între oamenii de cultură din aceste localităţii, între cele două primării. De ziua Zilei Limbii Române a fost dezvelit pe Aleea Clasicilor Români din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” bustul lui Adrian Păunescu, creaţie a sculptorului albaiulian Romi Adam. Acelaşi gând de recunoştinţă adresăm domnului prefect Cornel Ştefan  Bardan şi domnul primar Mircea Hava. Ştim că se va semna de Ziua Naţională a României şi un act de colaborare între primăriile celor două municipii, pentru acest eveniment fiind prezent aici Dorin Chirtoacă.

Îmbucurătoare este şi unificarea tuturor sărbătorilor noastre de suflet: printr-o hotărâre a Colegiului Ministerului Culturii de la Chişinău s-a aprobat consemnarea Zilei Culturii Româneşti asociată Zilei naşterii marelui Eminescu: 15 ianuarie. De altfel, ideea aparţine Ligii noastre şi personal domnului general Mircea Chelaru. Ştim că şi Parlamentul României a hotărât ca Ziua Limbii Române, care se sărbătoreşte pe data de 31 august în Basarabia, să fie sărbătorită în întreaga ţară.

În acest context am dori ca în cadrul Congresului să se adopte rezoluţia privind comemorarea a 200 de la anexarea Basarabiei. Se cade să spunem întreg adevărul despre acest eveniment care a marcat adânc destinele românilor basarabeni şi a declanşat o teroare a istoriei, cum ar zice Mircea Eliade şi binecunoscutele procese de deznaţionalizare şi de falsificare a adevărului ştiinţific şi istoric. Memoriul pregătit de preşedintele nostru Victor Crăciun trebuie considerat ca document al Congresului.

Un alt imperativ este instituţionalizarea Congresului nostru, despre care a vorbit şi preşedintele Dumitrel.

Instituţionalizarea ar permite o mai bună informare a congresiştilor şi a tuturor românilor, o dinamizare a activităţii filialelor, obţinerea unor proiecte, fiindcă întreaga lume civilizată operează cu proiecte.

Succes deplin celei de a 15 ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!  

                                                                                                            Acad. Mihai CIMPOI

                                                                                                                              29.XI. 2011

 __________________

* Discurs ţinut în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti, care a avut loc la Alba Iulia (28-29.XI – 1.XII.2011)