România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Grigore Vieru, patronul oficial al Bibliotecii „Alba Iulia” de la Chişinău

 

 

13 februarie anul curent, ora 14.00, Biblioteca „Alba Iulia”. Înfăşurat cu pânza sfântă a tricolorului, culori cântate şi dragi şi marelui artist, bustul îşi aşteaptă clipa solemnă a inaugurării. Sala de lectură de la etaj este cea care-i cunoaşte vocea şi prezenţa – ultima dată a fost aici la 27 octombrie 2005 la lansarea volumului „Vertical într-o lume agitată. Eugen Simion şi Basarabia”, îngrijit de subsemnata, – este un firesc şi minunat cadru pentru „revenirea” sa aici.

Acad. Mihai Cimpoi în deschiderea evenimentului vorbeşte prezenţei despre poetul care prin opera sa a „reabilitat esteticul şi eticul în literatură”, a „unit cele două maluri de Prut”, că bustul este „replica cea mai reuşită din întreg spaţiul românesc”, al celui din „Aleea Scriitorilor din oraşul Alba Iulia”, oraş atât de drag şi lui bădiţa Grig…

Urmează momentul festiv şi aşteptat: împreună cu Dorin Chirtoacă, Călin Vieru, Ion Bâscă şi Romi Adam bustul este dezvelit şi redat luminii cărţilor şi inimilor celor ce se vor apleca peste rândurile poemului „Legământ”, vor ţine deschisă cartea lui Eminescu...

Părintele protoiereu mitrofor Petru Buburuz şi preotul Viorel Cojocaru de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel de pe aceeaşi stradă cu nume al Unirii Româneşti oficiază sfinţirea, iar cei prezenţi depun jerbe şi buchete de flori.

Primarul General de Chişinău, Dorin Chirtoacă, aminteşte că în aceste minute are loc inaugurarea primului bust Grigore Vieru în spaţiu închis, în incinta unei biblioteci, că celălalt bust identic, va fi instalat la Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din Băcioi, suburbia Capitalei, că de la această festivitate se grăbeşte să ajungă la un alt mare scriitor care s-a născut doar cu o zi înaintea lui Grigore Vieru – la Petru Cărare. Mulţumeşte echipei de la Alba Iulia pentru „colaborare fructuoasă”.

Ioan Bâscă, şef al Direcţiei Cultură şi Patrimoniu a Consiliului Judeţean Alba, scriitor şi jurnalist, menţionează că „Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, se bucură în aceste clipe pentru faptul că i se împlineşte un frumos vis”, că „în ajunul sărbătoririi zilei de naştere a Poetului două busturi gemene au ajuns la Chişinău ”, că „de două decenii sunt puse aceste temelii trainice de colaborare”, care demonstrează că „ne simţim la Chişinău ca acasă”.

Valeriu Nemirencu, pretorul sectorului Buiucani, se referă la „frumoasa colaborare între Chişinău şi Alba Iulia”, care „ne-a apropiat foarte mult”, şi prin intermediul „donaţiilor de carte” fondurile bibliotecii au ajuns la peste 30 de mii de exemplare. Iar cărţile „ni l-au adus pe Grigore Vieru în anturajul cărţilor”.

Iulian Filip, şi în calitatea sa de vecin al bibliotecii, o cunoaşte încă de la fondare, încă din perioada când fiecărui cititor îi reveneau, conform statisticilor, două cărţi în română (inclusiv una scrisă cu grafie chirilică!) şi şaptesprezece în limba rusă! Perioadă care, cum înţelegem, nu se ştie dacă a trecut, Basarabia fiind inundată la propriu de literatură în limba rusă şi posturi de radio şi tv care emit doar în limba rusă. Dincolo de atmosfera prilejuită de „pretexte calendarice”, vorbitorul a chemat la recitirea operei poetului, subliniind că „Vieru e mult”.

Nicolae Dabija, Ioan Basca si Romi Adam

Lidia Kulikovski, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, observă că „Vieru este mai prezent ca oricând” în viaţa noastră, că „şi aici, şi peste Prut, Zilele Vieru vădesc mobilizare totală”, că poetul „sintetizează cele mai bune calităţi ale noastre”.

Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, menţionează că „venim de la Alba Iulia cu mult drag”, că „nu este loc mai bun pentru un poet decât printre cărţi”, se întreabă „ce poate fi mai frumos decât o carte, o poezie”…

Nicolae Dabija vine cu metafora: „Ninge cu Alba Iulia la Chişinău , ninge cu Vieru”, precizează că „Am fost la dezvelirea bustului la 1 Decembrie 2009 la Alba Iulia , pe Aleea Scriitorilor, şi i-am spus sculptorului Romi Adam că acel bust trebuie să fie aici…”, adică, la Chişinău , că „Grigore Vieru este cel mai al nostru, pentru că uneşte cele două maluri de Prut”, iar „Testamentul lui este să fim împreună”.

Romi Adam, sculptorul, a mărturisit că este portretist prin vocaţie şi că acest detaliu l-a determinat să creeze şi bustul lui Adrian Păunescu, şi al lui Grigore Vieru: „busturile sunt de o mare încărcătură sufletească” „Nu mi-am dat seama de emoţiile pe care le ai în faţa publicului”.

Călin Vieru: „Eu şi cu mama suntem copleşiţi de emoţii”, „ne închinăm până la pământ pentru comemorarea poetului”, „în numele familiei aducem mulţumiri echipei de la Alba Iulia ”, „să ştiţi, domnule Romi Adam că sunteţi un prieten foarte apropiat al familiei noastre”; „Împreună cu mama venim cu sincere mulţumiri adresate Primăriei, Preturii sectorului Buiucani, Bibliotecii „Alba Iulia”, fraţilor de la Alba Iulia ” pentru „lanţul de evenimente axate pe ziua de naştere a Poetului”.

Nicolae Guştiuc, director-adjunct al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, a amintit despre Olimpiadele Republicane de Limba Română, ce se desfăşoară tradiţional în incinta liceului pe care-l reprezintă, olimpiade ce se evidenţiau şi prin faptul că acad. Grigore Vieru era preşedinte al juriului, a menţionat că „Lecţia pe care ne-a dat-o poetul în materie de dragoste de neam şi de ţară” este una pe care trebuie s-o învăţăm…

Elena Roşca, directoarea Bibliotecii „Alba Iulia”, a întregit cu sincere mulţumiri pentru „valoroasa operă de artă”, care este „portretul-document”, bustul poetului, „venit exact în Deschiderea Zilelor Grigore Vieru”, „complicilor” excepţionalului eveniment cultural: acad. Mihai Cimpoi, ex-parlamentarului Vasile Grozavu, protoiereului Petru Buburuz, invitându-i pe cei prezenţi „aici, unde vor fi multe manifestări, unde vor veni elevii şi profesorii cu recitaluri, iubitorii de poezie…” L-a invitat pe sculptorul albaiulian Romi Adam să vină cu şedinţe master-class în cadrul Taberei de Vară de Lectură şi Agrement din iunie

… Evenimentul a avut loc… Excepţionala echipă de la Alba , care a însoţit donaţiile, valoroase opere de artă, de dragul Poetului şi al Basarabiei a înfruntat un lung drum de iarnă grea, demonstrând adevărul proverbului care spune că „prietenul la nevoie se cunoaşte”… S-au rostit discursuri, s-au trasat proiecte… Bustul poetului drag şi iubit este inundat de lumina zilei, a cărţilor şi a florilor… De lumina preţuirii noastre. Sunt prezenţi prieteni şi oameni pe care i-a cunoscut Poetul mai mult sau mai puţin… Printre ei sunt Ion Buga, Victor Anton, Constantin Ciobanu, Claudia Partole, Ianoş Ţurcanu, Radu Neag (Consiliul Judeţean Alba), Ion Negrei, Vasile Bahnaru, Ştefan Sofronovici, Nina Cibotaru, Oxana Munteanu, Nina Perfentie… Ziarişti, reporteri radio şi tv, profesori şi elevi… Multă altă lume de bine… Printre aceşti foarte mulţi îl zăresc şi pe arhitectul Gheorghe Vasilache, omul care a avut grijă ca postamentul bustului să poarte pe piept cele câteva versuri selectate cu multă dragoste de Domnia Sa din testamentarul poem „Legământ”: „…Ci să nu închideţi cartea / Ca pe recile-mi pleoape. // S-o lăsaţi aşa, deschisă…” Şi a insistat să fie pusă pe treapta postamentului Cartea Poetului deschisă anume la pagina cu poemul „Legământ”…

Elena TAMAZLÂCARU