România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

 

Descoperiri arheologice deosebit de importante pentru istoria neamului românesc de pe meleagurile Albei

 

Cu ocazia lucrărilor  efectuate la autostrada A1, coridorul IV pan-european, pe tronsonul Deva-Orăştie-Sibiu s-au descoperit de către arheologi, aşezări omeneşti de o importanţă deosebită pentru istoria naţională, unele dintre acestea au fost apreciate printre cele mai vechi din Europa.

Descoperirile de la Turdaş, Şibot-Balomir, Tărtăria, Lancrăm-Sebeş, Rahău, Cristian etc. confirmă cu prisosinţă  existenţa şi continuitatea strămoşilor noştri pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.

Aşezarea de la Turdaş, estimată la o suprafaţă de 100 hectare, este apreciată a fi înaintea Piramidelor egiptene.

Aceste descoperiri deosebite, de pe Valea Mureşului, confirmă, de asemenea, unele descoperiri şi aprecieri ale cercetătorilor români şi străini, efectuate în decursul timpului care s-au concretizat în „Cultura Turdaş”, „Cultura Petreşti”, „Tăbliţele de la Tărtăria”, etc.

Cercetările arheologice de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Naţional de Istorie a României la care participă efectiv, specialişti de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

În speranţa că rezultatele cercetărilor arheologice vor fi comunicate cât mai curând, prezentăm în continuare aspecte de la şantierul Şibot-Balomir.

ec. Ioan STRĂJAN