România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Argumente pentru stabilirea capitalei regiunii centru la Alba Iulia

 

Din punct de vedere istoric, Alba Iulia a fost cel mai important centru din întreaga ţară prin evenimentele istorice care s-au desfăşurat aici: a fost capitala administrativă şi militară a Daciei romane, capitala voievodatului Transilvaniei, a Principatului Transilvaniei şi acelor trei ţări româneşti unite sub Mihai Viteazul. Toate organizările administrativ teritoriale înfăptuite la sfârşitul evului mediu şi în epoca modernă au vizat Alba Iulia drept capitală a căpitănatelor în 1784, a districtelor în 1848-1850 şi a ţinuturilor în 1938-1940.

Din punct de vedere geografic, Alba Iulia se află în centrul Transilvaniei spre care converg toate căile de comunicaţie. Pe teritoriul actualului judeţ se află 4 noduri de cale ferată: Teiuş pentru toate direcţiile (Coşlar pentru mărfuri), Vinţu de Jos pentru direcţia vest şi Sud, Războieni pentru valea superioară a Mureşului şi Blaj pentru valea Târnavei Mici, (Cetatea de Baltă, Târnăveni – Praid). Se află de asemenea importante noduri rutiere din Transilvania: la Sebeş 12 km de Alba Iulia pentru toate direcţiile, va trece autostrada nr. 1 care leagă ţara de vestul Europei şi alte rute spre Munţii Apuseni, Valea Superioară a Mureşului şi a Târnavei.

Dispune în prezent şi în viitorul apropiat de cel mai mare spaţiu de organizare a instituţiilor regiunii în vechiul palat al principilor Transilvaniei cu suprafaţa de circa 20.000 mp la care se adaugă alte două cazărmi în curs de dezafectare, precum Cazarma Pionierilor construită în 1898 şi fostul local al Colegiului Academic al principilor Transilvaniei cu o suprafaţă de circa 30.000-40.000 mp.

Are toate formele de relief: câmpia din Lunca Mureşului, Dealurile Subcarpatice, cele două masive ale Carpaţilor Sudici (Munţii Sebeşului şi Şureanu) şi Munţii Apuseni. Pe teritoriul judeţului actual se află cele mai bune şi mai mari zone viticole din Transilvania: podgoriile Albei, Aiudului şi Târnavelor cu Blajul şi Jidveiul. Oraşul se află amplasat în apropierea Mureşului cu afluenţii săi Arieşul, Sebeşul, Cugirul şi Ampoiul. Are un sistem modern de aprovizionare cu apă din lacurile de acumulare de pe râul Sebeş. Se bucură de o climă blândă cu veri calde şi ierni blânde fără manifestări excesive. Oraşul este îndiguit şi ferit de inundaţii. Zonele înconjurătoare produc suficiente cereale, fructe şi legume pentru aprovizionarea sa, cu perspective de amenajare de a se iriga circa 10.000 ha.

Din punct de vedere cultural, Alba Iulia dispune de cele mai importante monumente istorice începând cu perioada romană şi din evul mediu în stil romanic, gotic, renaştere, baroc şi modern. Posedă unicate în istoria Europei cum sunt galeriile romane de la Roşia Montană. Pe teritoriul său se află cea mai bine conservată fortificaţie în stil Vauban din estul Europei, are două catedrale, un mare muzeu de arheologie, istorie şi etnografie, celebra bibliotecă documentară Bathyaneum, ce deţine manuscrise rarisime începând cu secolul IX până în XIX. Are o universitate şi două arhiepiscopii, ortodoxă şi romano-catolică pe lângă care funcţionează institute teologice. Turiştii şi oaspeţii care vor vizita Alba Iulia, dar şi cei care vin cu interese economice, vor putea fi influenţaţi pozitiv vizitând aceste obiective importante.

Pentru petrecerea timpului liber şi practicarea unor sporturi, Alba Iulia dispune de un stadion de circa 15-20.000 locuri, de un bazin olimpic de înot şi de mai multe săli de sport. Are deschise şi de perspectivă două staţiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarnă, la Luncile Prigoanei în Munţii Sebeşului şi Arieşeni în Munţii Apuseni şi acces uşor spre cele de la Păltiniş în judeţul Sibiu şi Băişoara jud. Cluj. Dispune de multe terenuri de vânătoare şi cursuri de apă pentru pescuit, cel mai mare teren de golf din România la Pianu de Jos. Ţinuturile de la poalele Apusenilor posedă peste 20 de rezervaţii naturale, unele unice în Europa, iar localităţile din jur o serie de monumente istorice, de artă, valoroase din punct de vedre istoric unele dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO, elemente de arhitectură tradiţională specifică Munţilor Apuseni, dar şi minorităţilor naţionale cum sunt cele de la Gârbova de Sebeş şi Rimetea.

În ţările vest europene şi Statele Unite ale Americii pentru capitale ale unor unităţi administrativ teritoriale au fost alese oraşele mici, mai puţin aglomerate şi mai puţin industriale. Alba Iulia a fost cel mai vechi oraş roman şi a rămas în cursul mileniului I p.Chr. şi în evul mediu singurul oraş important din Transilvania cu populaţie majoritar românească. Celelalte oraşe ce aspiră să fie capitale ale regiunii centru au fost întemeiate de minorităţile colonizate de Regatul maghiar în secolele XII-XIV din care românii au fost excluşi. Acestea au devenit oraşe cu populaţie majoritar românescă abia în a II-a jumătate a secolului al XX-lea. Alba Iulia fiind oraş cu majoritate românescă a fost foarte neglijat în cursul secolelor XVIII- XIX de autorităţile austriece şi austro-ungare. A fost neglijat şi pentru faptul că se afla în zona cu cea mai mare populaţie românescă din Transilvania în care au intrat şi Munţii Apuseni, unde s-au desfăşurat cele mai puternice mişcări revoluţionare ale românilor pentru revendicări sociale şi naţionale. Pentru aceste fapte, oraşul Alba Iulia ar merita să fie răsplătit prin acordarea titlului de capitală a regiunii centru.

Prof. Dr. Gheorghe ANGHEL