România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Timpul  regăsit… în  pictură

 

Într-un peisaj citadin rutinat, o tuşă de culoare echilibrează compoziţia unei zile perfecte, relaxează şi schimbă modul de percepere a mediului ambiant. Acest fapt îl demonstrează profesoara de biologie şi chimista, DOINA MARIA COS, înzestrată cu o sensibilitate artistică deosebită, dovedindu-şi aptitudinea prin transpunerea pe pânză a fascinantelor aspecte puse la îndemâna iubitorului de artă.

Artista plastică albaiuliană şi-a descoperit talentul în urmă cu mult timp, devenind o mare pasiune pentru domnia sa. A fost inspirată de lucrările unei bune prietene, la început, apoi de marii pictori Grigorescu, Luchian, Tonitza, Sava Albescu sau Nicolae Vermont. Dezvăluie o predispoziţie aparte spre pasteluri, temele abordate înfăţişând imagini din natură, flori viu colorate, portrete de femei şi bărbaţi. Natura statică (nature morte), dar şi peisajul transilvan, meleagurile natale (satul Ileni, jud. Braşov) sunt temele preferate pentru picturile în ulei. Toate denotă o atenţie desăvârşită, o mână sigură şi un spirit sensibil.

Fiică de preot, Doina Coş  şi-a exersat penelul realizând şi icoane pe suport din sticlă, carton, lemn, ţiglă şi pânză, convinsă fiind că în arta sacră naturalul trebuie să primeze. A studiat materiale de specialitate din domeniul iconografiei şi a înţeles că va reuşi să creeze icoane respectând canoanele impuse de Biserică. A optat pentru păstrarea tuşelor unor şcoli deja celebre: Făgăraş, Nicula, Alba Iulia, Laz, Şcheii Braşovului.

Icoana reprezintă un mijloc de apropiere al umanului de Divinitate, al efemerului de infinit, al creaturii de Creatorul său şi un obiect de venerare pentru credincioşi sau o simplă operă de artă pentru necredincioşi. Chipurile sfinte reprezentate în icoane sunt ale Mântuitorului Hristos, Sfintei Treimi, Maicii Domnului, Sfinţilor Nicolae, Gheorghe, Ghelasie de la Râmeţ şi Parascheva.

Pictoriţa şi-a dovedit îndemânarea artistică împodobind diverse obiecte practice, vase, pahare, pietre chiar de diferite forme. Succesul obţinut în rândul prietenilor şi cunoscuţilor au determinat-o să experimenteze întâlnirea cu marele public.

În anul 1994 au fost expuse icoane la o expoziţie personală din incinta Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga”; în 1997 a prezentat noi lucrări religioase la biserica parohială “Sfânta Ecaterina” din cartierul Cetate; a luat parte la vernisajele colective în cadrul Cercului Militar albaiulian şi la cele dedicate Zilei Naţionale; la Aiud, în anul 2005, participă, din nou, la un astfel de eveniment public.

Începând cu anul 2008 şi culminând cu toamna anului 2012, Doina Coş deschide o galerie ad-hoc în locuinţa personală, unde sunt expuse pentru apropiaţi aproximativ cinci sute de lucrări realizate in ulei, pastel, acuarelă, grafică.Cu acest prilej au ieşit de sub lumina tiparului cinci albume de pictură care conţin lucrările domniei sale, fiecare conţinând o dedicaţie specială.

Timp regăsit, 2008; Icoane, 2009 (in memoriam, părinţilor săi, preot Gheorghe Rusu şi Maria Rusu); Popasuri de suflet. O lume răsfrântă-n pictură, 2010 (nepoţilor, Andreas şi Eduard); Corole în lumină, 2011 (familiei); Portrete ale regăsirii, 2012 (familiei şi prietenilor).

Artista înlesneşte o incursiune în descifrarea calmului şi frumuseţii meleagurilor româneşti, în gingăşia şi prospeţimea florilor, în frumuseţea portretelor zugrăvite cu multă răbdare şi migală sau incită imaginaţia spre constelaţiile îndepărtate. Creaţiile reprezintă sinceritatea din artă. Aici nu va fi posibil să se trişeze vreodată.

Paleta coloristică este nuanţată, fineţea tonurilor şi a tuşelor remarcându-se printr-o prospeţime care cucereşte ochiul privitorului.

Odată cu venirea primăverii, la începutul lunii martie anul acesta, Galeria Municipală de Artă Alba Iulia a fost amfitrionul vernisajului expoziţiei de pictură Popasuri de lumină, semnată Doina Coş. Domnul prof. dr. Traian Mârza, preşedintele Uniunii Artiştilor  Plastici Alba Iulia, a prezentat expoziţia numeroşilor invitaţi şi iubitori de artă. Evenimentul a fost unul de debut, dar şi o retrospectivă, totodată.

Iubitoare de tot ceea ce întruchipează frumosul în toate formele sale, artista a transmis mai departe câtorva discipoli tainele timpului regăsit în pictură, nu le-a păstrat, ignorantă, în ungherele sufletului său, a privit atent împreună cu reprezentanţii tinerei  generaţii fiecare filă a  jurnalelor scrise cu…penelul.

Prof. Narcisa ALEXA

  Prețul răstignirii - ulei pe țiglă Maica Domnului Rugătoarea - ulei pe țiglă

În ieslea din Betleem - icoană pe sticlă

Sfântul Gheorghe - ulei pe sticlă

Împărăteasa Doamnă - ulei pe sticlă

Iisus Hristos - icoană pe sticlă

Maica Domnului - Împărăteasa

Sf. Ioan Botezătorul - icoană pe sticlă

Căpițe între stânci - Pastel

Satul natal Ileni - pastel

Intrare în Sala Unirii - ulei

Bunădimineața primăvară! - pastel

Cactus - pastel

Câmp însorit - pastel

Roze parfumate - pastel

La mare - pastel

Elevul eminent - pastel

Veselie naivă - pastel

Veronica Micle - pastel

Mihai Eminescu - pastel

Octavian Goga - pastel

I.L. Caragiale - pastel

Ion Creangă - pastel

Salomeia - pastel