România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Alba Iulia – Pol de dezvoltare economico-socială regională

 

 

Discursul primarului municipiului Alba Iulia ing. Mircea HAVA din cadrul simpozionului – Regionalizarea şi descentralizarea competenţelor administraţiei publice în contextul revizuirii Constituţiei României

 

Doamnelor şi domnilor,

Încep prin a vă spune că nu o să mă refer, aşa cum fusese anunţat la Alba Iulia ca pol de dezvoltare economică-socială regională. Nu aş fi făcut decât să reiau o serie dintre argumentele, datele concrete care s-au prezentat deja aici. Am să vă spun însă părerea mea ca om politic şi ca om de administraţie.

 

Doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei noastre de a participa la acest eveniment care doreşte să pună într-o dezbatere serioasă, argumentată un subiect care a declanşat destulă emoţie de la lansarea sa – regionalizarea. Regret că dezbaterile, consultările publice de până acum, s-au desfăşurat mai mult în ideea de a bifa acţiunea. S-au făcut cu faţa la interesele politicienilor şi cu spatele la cetăţeni...principalii beneficiari ai regionalizării! Le-au lipsit dorinţa sinceră de a asculta opiniile tuturor,  şi argumentele. S-au desfăşurat şi fără a ţine cont de prevederile Regulamentului European 1059 din 2003 care reflectă circumstanţele economice, sociale, istorice, culturale, geografice sau de mediu considerate pentru realizarea regiunilor.

Trăsătura definitorie a acelor dezbateri a fost ranforsarea ambiţiilor oraşelor cu putere economică de a se impune în detrimentul celorlalţi. Se instituie astfel premisa ca cei bogaţi, să devină şi mai bogaţi, iar cei săraci şi mai săraci. Cumva acest fapt este firesc, dar Alba Iulia, deşi nu este unul dintre oraşele mari ale ţării dacă ne gândim din punct de vedere al populaţiei, al economiei, nu poate fi ignorată, datorită importanţei sale politice. S-au prezentat aici argumentele istorice, din ele izvorăşte importanţa politică despre care vă vorbesc. Am văzut cum pe parcursul istoriei sale Alba Iulia a avut suişuri şi coborâşuri. Acum a venit momentul unui nou parcurs ascendent, iar pentru asta avem nevoie de recunoaşterea importanţei politice a Alba Iuliei în contextul politic naţional.

În ultimii ani am creat la Alba Iulia condiţiile acestui nou parcurs ascendent. Ba chiar am făcut paşi pe acest drum. Istoria atât de bogată a Albei Iulia a fost valorizată într-o manieră care ne-a adus recunoaşteri din partea Comisiei Europene ca Destinaţie Europeană de Excelenţă sau , a Asociaţiei Europa Nostra şi altor parteneri naţionali şi internaţionali. Am adus alături de noi, pentru a oferi încă un atu pentru Alba Iulia, Casa Regală a României cu care am încheiat, alături de Consiliul Judeţean Alba, un parteneriat pe 10 ani. Dar n-am rămas cantonaţi în trecut, completând întinerirea Cetăţii cu modernizarea infrastructurii edilitare, de la cea rutieră la reţelele de utilităţi.

Ne mândrim că Alba Iulia este unul dintre puţinele oraşe din ţară care se pot lăuda că au introdus canalizarea în procent de aproape 100 la 100. Dar marea noastră mândrie este că am reuşit să facem toate acestea atrăgând 150 de milioane de euro din fonduri europene, transformând Alba Iulia întro capitală a fondurilor europene. Asta înseamnă 500 de euro/an pentru fiecare locuitor al oraşului, de patru ori mai mult decât valoarea cumulată a impozitului pe teren, pe clădiri plus a ratelor şi dobânzilor pentru creditele de investiţii pe care le-am accesat, care-i revine fiecărui albaiulian de plată anual. Pentru performanţele noastre administrative ne-au apreciat Moody’s sau Banca Mondială. Primim mai multă recunoaştere din afara ţării decât din ţară. Am reaşezat demn Alba Iulia pe harta României şi în context european! Am creat condiţiile pentru o Alba Iulia iubită de locuitorii săi, admirată de turişti, deschisă investitorilor. Pentru o urbe unde istoria are viitor...

Regăsirea valorilor autentice istorice şi tradiţionale pluriculturale (româneşti, ungureşti, săseşti, greceşti, evreieşti, etc) specifice Alba Iuliei sunt premisele mentale care pot aduce compatibilizarea între locuitorii acestei zone şi oricare oraş european, pentru că dincolo de diferenţe şi inegalităţi doar cultura uneşte o comunitate de alta. Rezultatele proiectelor şi a investiţiilor demarate, altele finalizate deja în cetatea bastionară Vauban, au reafirmat Alba Iulia pe harta culturală a României şi Europei.

Într-o societate bulversată şi aparent indiferentă la valorile autentice, credem că restabilirea oraşului în spaţiul memoriei colective româneşti la locul cuvenit prin redescoperirea capitalului de simbol al unităţii pe care Alba Iulia a dobândit-o în ultimii 200 de ani poate duce la asanarea societăţii româneşti în ansamblul ei. Practic, readucerea sărbătorii zilei naţionale la ea acasă.

Peste o lună vom sărbători aici, la Alba Iulia Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari. Este ziua noastră naţională pe care unii politicieni populişti şi aş putea spune fără să greşesc, lipsiţi complet de cultură politică sau de cultură în general, paraşutaţi în politică prin cine ştie ce împrejurări, propun să o abandonăm, să găsim o zi naţională pe care s-o sărbătorim vara, la un mic, la o bere. Astfel de susţineri mi se par extrem de periculoase, chiar dacă, deocamdată nu s-a marşat la ele. Periculoasă şi dăunătoare este însăşi apariţia lor. Ea dovedeşte lipsa de viziune, lipsa puterii de înţelegere a efectelor pe termen lung pe care orice acţiune de acum le arepoate genera. Pe fondul aceste acestor slăbiciuni ale politicienilor români s-a construit în două decenii ideea că a fi naţionalist român şi a lucra pentru binele naţiunii căreia îi aparţii, este un lucru rău. Aşa s-a exacerbat spiritul revanşard maghiar. Nu trebuie să ne ascundem după degete. Este adevărat că apartenenţa la Uniunea Europeană face schimbarea graniţelor foarte greu de realizat. Nu acesta este marele pericol. Dar eu nu doresc să ajungem din nou, aici în Transilvania, componentă a României de această dată, în situaţia de a ne simţi ca români toleraţi. Am trecut prin asta şi nu ne-a plăcut. Eu sunt un naţionalist, dar nu sunt un naţionalist extremist. Văd însă cum, prin ignorarea efectelor politice şi psihologice, românii şi localităţile în care sunt majoritari în Transilvania sunt date daţi deoparte. Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureş nu sunt oraşe în care elementul românesc este preeminent. Ele sunt oraşe care s-au dezvoltat în vremea când românii erau în Transilvania naţiune tolerată şi de aceea accentul a fost pus de maghiari şi saşi, naţiunile privilegiate ale vremii acolo. Acum, din pură ignoranţă, vreau să cred, politicienii români sunt pe cale să acorde cele mai mari şanse tot acestor oraşe.

Comitetul Naţional Român nu a ales întâmplător Alba Iulia ca loc de desfăşurare a Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918. Alba Iulia este un oraş în mijlocul Transilvaniei şi acest argument logistic a fost şi el amintit aici. Dar Alba Iulia a fost aleasă în 1918 pentru că aici a fost capitala întâiului întregitor, Mihai Viteazul. Bărbaţii politici ai vremii au înţeles semnificaţia politică extrem de mare a unei astfel de alegeri. Şi nu întâmplător şi noi am ales să facem această dezbatere aici, la 1 noiembrie, ziua în care în anul 1599 voievodul intra în Alba Iulia. Pe câţi dintre actualii “bărbaţi” politici ai vremii îi vedem azi printre noi? Pe câţi din cei ce vor lua decizia politică a regionalizării sau cel puţin pretind că o fac, îi vedeţi azi aici, alături de noi pentru a ne asculta argumentele, pentru a arăta respect simbolului naţional care este Municipiul Alba Iulia? Noi i-am invitat...Atenţia primită, o constataţi şi Dvs.

Pe cheiurile Dâmboviţei însă versul cântecului mobilizator al armatelor române care treceau Carpaţii în anul 1918  - „Şi fraţii în veci vor fi fraţi!” pare să-şi fi pierdut semnificaţia. Pe cheiurile Dâmboviţei, politicienii îşi amintesc de Alba Iulia doar la 1 Decembrie, şi asta cu tot mai puţină fervoare. Misiunea noastră este să găsim calea să schimbăm această situaţie. Să-i facem să înţeleagă că o capitală de regiune se alege în primul rând politic şi nu economic, cântărind efectele pe termen lung. Când spun politic mă gândesc la o politică pentru naţiune, pentru români şi pentru România, o politică făcută de partide, evident, dar care să transceadă intereselor mărunte de partid. Că acum nu se gândeşte aşa este dovedit de toate acele discuţii la care am asistat de la înregimentarea domnului Klaus Johannis în PNL şi apoi încercarea de a stabili între Sibiu, Târgu Mureş sau Braşov, care este oraşul cel mai potent economic şi care are cele mai mari proptele politice la Bucureşti. Este mai tare domnul Johannis de la PNL, ori domnul Nicolăescu tot de la PNL sau domnul Niţă de la PSD. Nu atac aici pe nimeni, dar ştim cu toţii că aşa s-a discutat şi este cinstit să spunem lucrurilor pe nume.

Rolul nostru, al tuturor celor care suntem în aceasta sală şi nu doar aici, al  celor care iubim Alba Iulia sşi aici în judeţul Alba şi peste graniţele sale, este să ne batem cu argumente reale, oportune cu cei care decid politic regionalizarea, să luptăm pentru dreptul municipiului Alba Iulia de a fi capitală, să convingem că Alba Iulia are un drept istoric de a fi respectată de orice orânduire politică. Lupta noastră nu este aici, este în altă parte, lupta noastră nu este între NOI este cu alţii...Sper că suntem cu toţii conştienţi de aceasta şi ASTĂZI, AICI, nu ne-am întâlnit cu toţii doar între noi sau de dragul de a ne întâlni.

Nu doar pentru albaiulieni, ci pentru românii din toată ţara, alegerea Albei Iulia drept capitală regională ar fi o decizie cu adânci şi pozitive semnificaţii. Acesta este adevărul simplu pe care noi, trebuie să-l susţinem şi să-l promovăm.

Vă propun, în final, să redactăm un MEMORANDUM / APEL urmare acestui eveniment pe care să îl adresăm tuturor factorilor politico-administrativi, din mediul academic, universitar, societatea civilă, mediului de afaceri sau mass media cărora să le prezentăm argumentele Municipiului Alba Iulia pentru a fi desemnată capitală de regiune. El să fie asumat de toate partidele politice, de toate instituţiile publice şi private relevante.

Mircea HAVA