România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Conferinţa pastoral-misionară de toamnă „2013-Anul Omagial - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” la Cahul

 

Motto:

,,Fraţii mei, să ne aducem aminte de nemurirea sufletului” - Arhimandrit Cleopa Ilie

A venit toamna. Forfota peste tot: şi la sat şi la oraş. Plugarii strâng porumbul, culeg strugurii, se pune totul în hambare, în borcane şi... aşteptăm iarna. Forfota e şi în şcoli - un început de an şcolar, care şi-a intrat în drepturi depline.

Suntem creştini ortodocşi din tată în fiu, însă, după mine, nu atât prin vrednicia noastră, ci prin mila şi iubirea lui Dumnezeu de oameni. Anume pe tema credinţei ortodoxe luni, 23 septembrie 2013, şi-a început lucrările de 2 zile Conferinţa sus-numită, găzduită de Liceul ,,M. Eminescu” din Cahul, având ca manager doamna prof. Ala Gaidar, care a fost bine dispusă să ofere Aula Liceului pentru oaspeţi şi în permanenţă s-a aflat în sală.

Rolul decisiv în pregătirea şi buna desfăşurare a Conferinţei l-au avut doi membri ai Despărţământului ASTRA „Iulia Haşdeu” Cahul şi anume - Pr. Iulian Budescu, Vicar administrativ al Episcopiei Basarabia de Sud şi Prof. Valeriu Baban, Şef Centru Metodic Direcţia Generală Învăţământ Cahul, ajutaţi fiind de Pr. Gheorghe Untilă, Protopop de Cahul.

La Conferinţă au participat 4 preoţi de la Arhiepiscopia Bacăului şi Romanului, mai mulţi preoţi de la Mitropolia Basarabiei, dar şi de la Mitropolia Moldovei, Excelenţa sa doamna Genţiana Şerbu, Consulul General de la Consulatul General al României la Cahul, Tatiana Hulub, Şef Direcţia Generală Învăţământ Cahul, Pr. Ioan Pancu, Protopop de Causeni, Prof. de religie Adrian Oprea din Brăila, profesori de religie din Cahul şi raionul Cahul, membri ai Despărţământului ASTRA ,,Iulia Haşdeu” Cahul, reprezentanţi mass-media.

După rugăciunea de binecuvântare rostită de preoţii prezenţi în sală, Pr. Iulian Budescu a dat citire mesajului de binecuvântare a IPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei.

Cu mesaj de salut s-au adresat : Consulul General, doamna Genţiana Şerbu, Pr. Iulian Budescu,Prof. Valeriu Baban,Pr. Gheorghe Untila, Tatiana Hulub, Pr. Ioan Pancu, Pr. Ioan Negoiţă şi subsemnata.

Nu putem ocoli vis-a-vis de comunicările prezentate la Conferinţă, vizionarea unui filmuleţ despre Împăraţii Constantin şi mama sa, Elena, care a fost ca o introducere la tema Conferinţei.

Au fost prezentate comunicările:

1. Edictul de la Milano( 313) tolerantă şi libertate pentru Biserica Creştină - referent Pr. Conferenţiar Ionel Bagea;

2. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena susţinători ai Bisericii - referent Pr. Conferenţiar Petru Costas;

3. Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena - Generalităţi - referent Pc Pr. Ioan Negoiţă, Protopop de Sascut, Bacău.

Mult mai mulţi au fost acei care s-au impus în discuţii pe marginea comunicărilor, precizând sau adăugând despre Sf. Împăraţi Constantin şi Elena : Pr. Ioan Pancu, profesorii de religie Adrian Oprea, Gh. Andoni, Tatiana Belii, ultima fiind de la Şcoala de hipoacuzi din Cahul, Pr. Vadim de la Mitropolia Moldovei , Pr. din Văleni şi alţii.

După pauza de cafea au continuat dezbaterile într-o formă constructivă, amiabilă. în continuare s-a mai prezentat un filmuleţ, vizionarea căruia a ajutat la         scoaterea concluziilor. Spre final organizatorii au înmânat Certificate de participare celor prezenţi în sală. Nu a fost timp de plictiseală, totul a decurs cât se poate de bine, liniştit,plin de învăţăminte.

După masa de prânz oaspeţii au vizitat Muzeul de Studiere a Ţinutului Cahul , apoi au luat cina şi s-au pregătit pentru a doua zi .

Marţi, dis-de-dimineaţă, am purces spre Cimitirul de Onoare Ţiganca, nu înainte de a intra în Biserica din Roşu, unde slujeşte Pr. Gheorghe Untila. La Cimitirul de Onoare de la Ţiganca eram aşteptaţi cu drag de către părintele Vasile Burduja, care slujeşte la Biserica din Cania, raionul Cantemir. Masa pentru parastasul de pomenire a celor 1020 eroi români, osemintele cărora zac în cele 9 gropi comune, era deja pregătită de Pr. Vasile Burduja , aşa cum se cuvine: colaci, lumânări, coliva, tămâie. S-a făcut slujba de pomenire, s-au tămâiat toate crucile din Cimitir, s-au depus flori, s-au făcut foto. A fost emoţionant!

După masa de prânz, eu împreună cu doamna Tamara Susarenco, membru al Despărţământului ASTRA ,,Iulia Haşdeu” Cahul , am revenit la Cahul, iar oaspeţii noştri , însoţiţi de Pr. Iulian Budescu, au ţinut calea spre Chişinău, unde s-au întâlnit cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi au semnat Acordul de Colaborare intre Protopopiatele Cahul şi Sascut. Ultimul punct din programul Conferinţei a fost vizita la Mănăstirea Capriana, ceea ce s-a şi făcut.

În final, toţi cei care am fost în sală în prima zi a Conferinţei , am aflat multe lucruri interesante şi utile despre Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, care ajuta la educarea elevilor la lecţiile de religie şi în viaţa de zi cu zi. După mine, predarea religiei e şcoala de înviat zâmbete.

      Doamne ajută!

                        Doina FOCŞA preşedinte Despărţământul ASTRA ,,Iulia Haşdeu” Cahul