România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Terenul de golf „Paul Tomiţă” de la Pianu de Jos - Alba

 

Începuturile terenului de golf de la Pianu de Jos sunt legate de dorinţa, pasiunea şi influenta profesorului Paul Tomiţa de a înfiinţa un club de golf în România.

În 2015, Clubul de Golf Paul Tomiţa va aniversa 20 de ani de la înfiinţare. În anul 1995 s-a obţinut concesiunea celor 70 de ha de teren, în şedinţa Consiliului Local al Comunei Pianu. În anul următor, au început primele pregătiri ale terenului si promovarea golfului în zonă, printre potenţialii doritori. Primele eforturi s-au dovedit a fi dificile, însă cu multă muncă, dedicare şi sfaturile profesorului, s-a reuşit ca în primii ani să fie efectuate lucrări manuale, bunkere de nisip, teeboxuri şi o minimă lucrare pentru realizarea zonelor de green.

În general, dezvoltarea unui teren de golf necesită eforturi financiare majore, precum şi resurse umane si mecanice, pentru a modela o asemenea suprafaţă de teren, în prima fază a fost delimitată o zonă de 35 ha, respectiv jumătate din suprafaţa terenului, pentru amenajarea primelor 9 cupe (găuri), care deveneau competiţionale prin jucarea de două ori a parcursului.

Sub conducerea preşedintelui de club dl. ing. Ioan Bolog, s-a încercat creşterea numărului de membri, pentru a asigura o bază de jucători activi şi a spori interesul pentru acest sport. Fiind singurul teren de golf din ţară la vremea aceea, era evident că publicul ţintă era la nivel naţional, ceea ce ne-a făcut să promovăm extensiv clubul de golf de la Pianu.

După prima perioadă de funcţionare, în 1999, problemele colaterale au început să fie importante, deşi în prima fază erau aproape insesizabile. Lipsa infrastructurii rutiere până la teren, lipsa alimentării cu energie electrică în zona terenului, lipsa unei clădiri a clubului pentru desfăşurarea competiţiilor şi a festivităţilor de premiere, toate acestea au devenit imperative.

Începând cu anul 2000, dl. Giorgio Tomasseli a preluat funcţia de preşedinte al clubului de golf. Fiind un jucător de golf experimentat, şi membru al unor cluburi de golf din Italia, dl, Tomasseli a impulsionat mişcarea golfului în România şi a influenţat percepţia golfului ca sport în rândul jucătorilor locali. În această perioadă au fost împrejmuite cele 35 ha funcţionale ale terenului, pentru a proteja astfel zona de animale sălbatice şi tăierea copacilor din zonă. Stejarii bătrâni care străjuiesc terenul de golf sunt adevărate monumente ale naturii, aceştia dând nu doar caracterul terenului, ci devenind adevăraţi ambasadori ai clubului de golf, motiv pentru care au fost incluşi chiar şi în sigla clubului de golf.

Anul 2005 a adus schimbări rădicate pentru terenul de golf şi clubul de golf „Paul Tomiţa”. Terenul a fost mărit pentru a acomoda toate cele 70 ha, devenind astfel singurul teren de golf din România cu 18 cupe. Toată suprafaţa a fost împrejmuită, toate parcursurile au fost redesenate, green-urile au fost refăcute si irigate, iar pe teren au fost construite 15 iazuri cu apă din precipitaţii, pentru irigarea terenului. Sistemul de irigare gândit interconectează toate iazurile, pentru a fi necesară o unică alimentare cu apă.

În anul 2007 a fost inaugurat hotelul şi restaurantul, Golf Hotel Pianu oferind oaspeţilor 27 de camere duble, restaurant cu capacitatea de 140 locuri, piscină exterioară şi terasă, precum şi parcare generoasă pentru jucători şi oaspeţi, în acelaşi an a fost asfaltat drumul care leagă terenul de Pianu de Jos, şi a fost alimentat cu energie electrică atât hotelul, cât şi clubul de golf.

În anul 2013 a fost finalizată noua clădire a clubului de golf, care pe lângă funcţiunile specifice, adăposteşte şi un teren de antrenament interior, precum şi spaţii tehnice, garaj si parcare interioară.

Bucuria noastră este legată de activitatea competiţionaiă, care reuşeşte să strângă în interesul clubului şi al firmelor participante în egală măsură, cele mai reprezentative companii locale şi naţionale, transformând aceste ocazii în evenimente naţionale recunoscute în lumea golfului şi nu numai.

Calendarul competiţional de anul acesta numără peste 20 de cupe, lucru care ne bucură şi ne dă încredere în viitorul golfului în România.

Sperăm ca ultima lucrare propusă, respectiv cea de alimentare cu apă din râul Pianu să fie realizată într-un timp cât mai scurt, pentru a asigura terenului de golf un nivel calitativ constant pe tot parcursul anului.

Singurul mare regret este legat de faptul că profesorul Paul Tomiţa nu a apucat să vadă şi să se bucure de toate aceste realizări, acesta plecând dintre noi la câţiva ani de la înfiinţarea clubului, în prezent, visele lui au devenit realitate, iar dorinţa sa legată de clubul de golf, sau cum îi plăcea lui să spună, “cea de-a doua casă”, a fost împlinită.

   Preşedinte,

Arh. Ioan STRĂJAN

  Paul Tomiţă pe terenul de golf

  ing. Ioan Bolog pe ternul de golf

Giorgio Tomasseli împreună cu Paul Tomiţă pe terenul de golf