România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Omagiu primului unificator,

Mihai Viteazul, la Alba Iulia

 

Înainte de omagiul oficial, acesta a fost adus, discret, de către nişte „cătane expirate”, un grup de „bobocei de cătane” şi un grup de albaiulieni sufletişti

Despre depunerea fastuoasă de coroane de la Alba Iulia, la statuia primului domn unificator, Mihai Viteazul, de Ziua Naţională a României, probabil că aţi aflat deja de pe toate canalele mediatice. Dar ceea ce se face cu fast, sub ochii tuturor televiziunilor şi ai tuturor jurnaliştilor, nu ştim dacă se face cu adevărat cu suflet. Sincer şi din inimă, însă ceea ce se face în mod discret este, în mod sigur, sincer şi curat, ca rugăciunile de taină şi binele făcut pe nevăzute. De aceea, am fost deosebit de impresionat cu o zi înainte de sărbătorirea Marii Uniri de anul acesta, când am aflat că la Biserica Memorială Mihai Viteazul s-a slujit o slujbă de pomenire a marelui voievod, la care au participat buni. creştini şi români verzi, curaţi. Dar şi mai impresionat am fost când am aflat că, în aceeaşi zi, la biserica din Maieri II, cea de pe strada laşilor, care poartă hramul „Sfânta Treime”, s-a slujit un parastas de pomenire a domnitorului cu nume de arhanghel. Omagiul adus, astfel, lui Mihai Viteazul, a avut loc la iniţiativa Fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României” (care a şi amplasat acolo un bust al voievodului), iar slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Ioan Lazăr, alături de preotul militar Constantin Bratu. Au participat veteranii din cadrul ACMRR-A.G. (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere - Arma Geniu) Bucureşti, în frunte cu preşedintele acesteia, col.(rez.) Marian Gargaz, ACMRR Filiala „Gemina”, Alba Iulia, alături de preşedintele acesteia, g-ral.(rez) Ioan Belci, Fundaţia „Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României”, reprezentată prin poetul Ion Mărgineanu şi ec. Ioan Străjan (doi lei cărunţi cărora neamul românesc şi noi, contemporanii lor, nici nu ştim încă ce mult le datorăm), Asociaţia „Cultul Eroilor”, Filiala Alba, în frunte cu preşedintele acesteia, col.(rez.) Ioan Galdea, precum şi un mare număr de enoriaşi inimoşi, din cadrul parohiei.

De menţionat faptul că garda de onoare a fost asigurată de „boboceii de cătane1' de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, care s-au alăturat „cătanelor expirate” (Ioan Străjan dixit cu autoironie) menţionate mai sus, adică veteranilor care-i sunt azi căpitani experimentaţi voievodului unificator. Pentru că-i ţin trează flacăra în inimile lor româneşti. La mulţi ani, tuturor!

Ioan HĂNŢULESCU