România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

150 de ani de la bătălia de la Custozza – 24 iunie 1866

 

În anul 1866 Regatul Italiei a declarat război Imperiului Austriac, pentru eliberarea Veneţiei de sub ocupaţia habsburgică, declanşându-se un nimicitor război.

Bătălia principală s-a desfăşurat în localitatea Custozza de lângă oraşul Verona.

În piaţa centrală a cetăţii Marii Unirii din Alba Iulia se află un monument ridicat în memoria celor 10 ofiţeri şi 123 de soldaţi căzuţi pe data de 24 iunie 1866 în această bătălie de la Custozza.

Printre aceştia 1 ofiţer George Popp şi 29 de soldaţi au fost de naţionalitate română fiind inscripţionaţi pe plăcile de marmură a monumentului astfel:

Alexandru Georg            Hada David

Avram Teodor                Iliescu Dionisie

Borza Nicolae                 Iunie Iosim

Bolovan Teodor             Masca Ilisie

Burduşan Mihael            Mihuţa Avram

Briciu Macavei               Muntean Ioan

Braz George                   Usca Nicolae

Burz Vasile                     Sicoe Andrei

Georguţiu George           Păcurariu Lazăr

Gaboş Mihail                  Neagoe Ioan

Dan Ioan                        Văleanu Vasile

Cristea Ioan                    Sicoe Avram

Corpadie Stelian             Petru Macavei

Grama Vasile                  Oană Nicolae

Regimentul 50 Infanterie din care aceşti militari eroi au făcut parte s-a format în anul 1851 prin desfiinţarea în acelaşi an a Regimentului II Românesc de graniţă de la Năsăud, fiind cartiruit cu efectivele rămase în Cazarma mare a infanteriei (fostul Colegiu Reformat „Bethlen Gabor”) din Cetatea Bastionară Alba Iulia.

Regatul Italiei în vederea recuceririi şi alipirii Veneţiei la patria mamă a încheiat o alianţă cu regatul Prusiei declanşând un război asupra Imperiului Austriac, în anul 1866.

Pentru apărarea Veneţiei, Austria a trimis în luptă o armată compusă din 74.000 de militari sub conducerea arhiducelui Albrecht de Habsburg-Tescheu (1817-1895), contra acestei armate Regatul Italian, condus în acea perioadă de regele Victor Emanuel II al Italiei (1820-1876) a trimis o armată mult mai numeroasă formată din 84.000 de militari sub comanda generalului Alfonso la Marmora (1804-1878). În acest regiment erau încorporaţi şi tineri români.

Luptele dintre cele două armate au avut loc în nordul Italiei în apropiere de localitatea Verona la Custozza, fiind deosebit de dramatice, soldate cu mulţi morţi şi răniţi de ambele părţi.

Victoria în această bătălie a revenit armatelor imperiale austriece, dar avându-se în vedere alianţa Italiei cu Prusia, în aceeaşi perioadă în bătălia de la Königgratz (3 iulie 1866) prusacii au învins armatele imperiale austriece, care au fost nevoite să cedeze Veneţia, Italiei.

În urma acestei bătălii italienii au suferit următoarele pierderi:

8147 morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri

Austriecii: 4650 morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri.

În anul 1906 la împlinirea a 40 de ani de la această bătălie ofiţerii Garnizoanei austro-ungare din Alba Iulia au făcut chetă pentru ridicarea unui monument în memoria ostaşilor căzuţi în luptă în această bătălie.

Pe lângă cei 29 de soldaţi români morţi în această bătălie pe plăcile aplicate pe monument mai sunt inscripţionate şi numele a 3 militari saşi: Drechsler Mihael; Deppner Matias; Dessewff Ernest

5 militari maghiari: Emgsy Anton; Kovacs Georg; Magyari Lorenz; Szentgyorgyi Pal; Nemes Andras.

În afară de militarii decedaţi în luptă alţi 86 au murit din cauza complicaţiilor survenite pe timpul cât erau internaţi în spitalele militare.

În posesia regimentului 91 infanterie „Regele Ferdinand I” cartiruit în Palatul Princiar, după anul 1918, s-a aflat un frumos tablou, pictat din ulei de către un pictor austriac rămas moştenire de la fostul regiment 50 Infanterie care în anul 1918 a fost desfiinţat.

Acest tablou reprezintă un episod din atacul dat de militarii acestui regiment în bătălia de la Custozza. Figurile militarilor prezentaţi în acest tablou au fost realizate după fotografiile găsite asupra ofiţerilor şi a soldaţilor răniţi sau morţi în această bătălie. Locul prezentat de pictor în tablou este identic cu cel a locului unde  a avut loc bătălia.

Pe data de 24 iunie 2016 se împlinesc 150 de ani de la această bătălie. În memoria soldaţilor eroi ai regimentului 50 Infanterie Alba Iulia, căzuţi în luptă, Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României”, împreună cu Asociaţia „Cultul Eroilor filiala Alba Iulia va organiza desfăşurarea de serviciu religios, cu depuneri de coroane la data de 24 iunie 2016.

Nicolae PARASCHIVESCU