România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Cartea ca liant cultural între generaţii

 

Valenţele multiple ale activităţii Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba (educative, informaţionale şi culturale) pornesc şi converg înspre aceeaşi frumoasă şi de neînlocuit creaţie a spiritului uman care este CARTEA. Ca purtătoare de sens şi generatoare de idei, sentimente, trăiri – cartea devine un liant între oameni, fapte şi întâmplări, iar menirea ei se împlineşte mai ales prin acea instituţie culturală ce îi este dedicată, biblioteca.

În agenda manifestărilor cu cartea specifice Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga” Alba s-au remarcat, în luna iunie, cafeneaua culturală aniversară şi dubla lansare de carte semnată de Ioan Bâscă.

Joi, 30 iunie, Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit, începând cu ora 18.00, cafeneaua culturală „Poveştile verii”. Evenimentul organizat în colaborare cu Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a cuprins aniversări, lansări de carte şi un recital de muzică folk. 

În deschiderea evenimentului moderat de directoarea Bibliotecii Judeţene, doamna Mioara Pop, publicul s-a bucurat de armonia şi emoţia unui moment de muzică folk susţinut de Felicia Pop. A urmat prezentarea volumului de debut al tinerei poete Elena Marica, însoţită de un amplu excurs critic al poetului Aurel Pantea, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Scriitorilor din România. Cu o sensibilitate şi o graţie deosebită, Elena Marica a lecturat câteva dintre poemele cuprinse în volumul său, „Între mine şi lumină”.

Cel de-al doilea volum prezentat la cafenea sub formă dialogală de către Cristina Smadea, „Întoarcerea în paradis”, aparţine unui tânăr poet albaiulian, Adrian Cîrstea care, la rândul său, a ilustrat momentul cu lecturi cuprinse în volum.

Personalităţile sărbătorite în cadrul cafenelei au fost Ionela Simona Mircea  (muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia) şi Felicia Colda (bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba), care au împlinit în luna mai a acestui an 50 de ani. Aspecte ale biografiei culturale şi o succintă prezentare a rezultatelor pe tărâmul profesiei au fost realizate de Vasile Moga şi Doina Dreghiciu pentru Ionela Mircea  şi de către Diana Câmpan şi Mioara Pop pentru Felicia Colda. Fiecare dintre sărbătorite au rostit apoi un gând, un poem, o mulţumire adresată  organizatorilor şi invitaţilor.

Momentele de muzică folk susţinute de Felicia Pop şi Nick Iosub au adus un plus de emoţie şi frumuseţe acestei cafenele culturale aniversare.

O altă manifestare importantă organizată de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba  cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba  a fost dubla lansare de carte (Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor, 7 iulie – Sebeş, Centrul Cultural Lucian Blaga, 14 iulie) a autorului Ioan Bâscă.

Rod al unei laborioase munci de cercetare, sintetizare şi structurare a informaţiei, cele două volume ale lucrării Alba - o istorie în date reunesc în jur de 12000 de date, fapte şi evenimente referitoare la arealul judeţului Alba, aşezate cronologic, începând cu 60000 de ani î. Hr. şi până în anul 2015. Constituindu-se ca un instrument de lucru util şi o bogată bază de date, lucrarea se adresează unor largi categorii de iubitori ai istoriei, precum şi elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice.

Cartea a fost prezentată de Mioara Pop şi de istoricul Vasile Moga, iar cei prezenţi au putut intra în dialog cu autorul, Ioan Bâscă, care le-a oferit cu aceste prilejuri şi autografe.

Destinul cultural al cărţii se împleteşte cu cel al creatorului şi cititorului său, dar şi cu al celor care o însoţesc de la manuscris la tipar, în bibliotecă şi apoi în lume. În preajma cărţilor, spunea Sadoveanu, „creşte lumina cea fără de  amurg a unei umanităţi în care muritorii îmblânziţi se vor simţi fraţi pe pământ şi vor birui tristeţea trecerii prin viaţă, prin bucuria iubirii.”

Felicia COLDA