România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Congresul Tinerilor Basarabeni din România ediţia a VII-a desfăşurat la Alba Iulia

 

În perioada 31 martie – 1 aprilie 2017 a avut loc cea de-a VII-a ediţia a Congresului Tinerilor Basarabeni din România. La cea de-a VII-a ediţie au participat elevi, studenţi, membri care fac parte din Organizaţii de Basarabeni din România care îşi continuă studiile în universităţile din România.

Deschiderea Congresului a demarat prin cuvintele de mulţumire şi felicitare ale preşedintelui OSLB Alba, Chiril Pînzaru. Acesta a ţinut un discurs prin care şi-a exprimat mulţumirea faţă de cei care au susţinut organizarea congresului şi au contribuit la desfăşurarea acestuia.

Reprezentantul Primăriei municipiului Alba Iulia, D-ul vice-primar Gabriel Pleşa, ne-a adresat cuvinte de felicitare şi a menţionat că evenimentele, precum este acest congres, sunt cele care încet, dar sigur, construiesc drumul spre realizarea visului tuturor românilor – unirea Basarabiei cu România.

Domnul Dumitru Fulea, vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Alba Iulia, a subliniat că instituţia pe care o reprezintă este întotdeauna gata să vină în ajutor studenţilor basarabeni ori de câte ori este nevoie.

Doamna prof.univ.dr. Diana Câmpan, reprezentantă a Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a ţinut să menţioneze că bordul de conducere a universităţii susţine şi încurajează astfel de evenimente, care le oferă posibilitatea studenţilor basarabeni din toate colţurile României să promoveze tradiţiile poporului român şi să pună în discuţie atât problemele, cât şi succesele de care au parte tinerii basarabeni.

La deschiderea evenimentului a fost prezent şi Gabriel Tiberiu Rustoiu, directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia, care ne-a felicitat pentru perseverenţa de a continua cu cea de-a şaptea ediţie a congresului şi nu ne-am dat bătuţi.

De asemenea, au luat cuvântul mai mulţi oameni renumiţi din Alba Iulia, printre care şi D-ul ec. Ioan Străjan, reprezentant al Fundaţiei “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea si Integritatea României”, care a spus că este foarte important să continuăm să insistăm asupra promovării spiritului unionist, întrucât Basarabia şi România trebuie să devină un întreg.

În continuare, a urmat desfăşurarea mai multor evenimente în incinta hotelului “Cetate” din Alba Iulia. Prima activitate, sub denumirea de “Atelierul de idei”, prin intermediul căruia studenţii au avut oportunitatea să-şi scoată la iveală ideile şi gândurile care îi frământă sub forma unei dezbateri care a vizat mai multe teme referitoare la viaţa socială.

În aceeaşi zi a fost organizat un joc de improvizaţie prin intermediul căruia tinerii basarabeni au avut posibilitatea să-şi pună în valoare imaginaţia şi creativitatea.

A doua zi, participanţii au asistat la un traing susţinut de Florin Sebastian Badale, colaborator CICOC UAB intitulat – ”Cum să comunici şi să lucrezi mai bine cu persoane cu tipuri de personalităţi diferite”. Studenţii au avut apoi parte de o excursie prin Cetatea Albă Carolina organizată de către voluntarii O. S. L. B. din Alba Iulia, având ca ghid pe Ioan Străjan.

Ultima activitate din cadrul programului a fost gala de închidere a congresului, care s-a desfăşurat în incinta Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, unde au fost decernate diplomele, s-a făcut sinteza temelor discutate, a fost citită rezoluţia congresului şi a avut loc închiderea propriu-zisă a Congresului Tinerilor Basarabeni din Romania – ediţia a VII-a.

Organizatorii congresului aduc sincere mulţumiri invitaţilor pentru că au acceptat să participe la acest eveniment şi au activat pe parcursul desfăşurării acestuia. De asemenea, aducem mulţumiri Primăriei municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Universităţii „1 Decembrie 1918”, Muzeului Unirii, Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României” pentru sprijinul acordat, precum şi tuturor celor care au contribuit la derularea congresului. Împreună am împărtăşit o experienţă unică şi am unit forţele organizaţiilor de basarabeni din România. Acest congres e important nu doar pentru ca studenţii să se întâlnească şi să discute subiecte predilecte, ci mai ales, pentru că analizează problemele tinerilor de-o parte şi de alta a Prutului. Altfel spus, rolul Congresului este acela de a face cunoscută societăţii viziunea despre lumea în care învaţă studenţii basarabeni, aşteptările lor, dorinţa de implicare, şi nu în ultimul rând, de integrare a tinerilor în sistemul de învăţământ românesc.

O.L.S.B. Alba Iulia