România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

La Mărăşeşti preşedintele României a spus:

„Să trăiască Alba Iulia! ”

 

Duminică 06 august la Mausoleul Mărăşeşti au avut loc festivităţile prilejuite de Centenarul Luptelor de la Mărăşeşti. De o sută de ani se comemorează eroii noştri la această dată, pentru că ziua de 06 august a fost hotărâtoare în ce priveşte soarta marii bătălii. În vara anului 1917 Germania împreună cu Austro-Ungaria spera să cucerească şi să ocupe Moldova şi Basarabia.

La Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, soldatul român a reuşit să zădărnicească marele plan strategic al duşmanului, a salvat Moldova de catastrofa invaziei şi a ocupaţiei inamice şi a adus o nouă consacrare gloriei Armatei Române, cu preţul sângelui vărsat pe câmpul de luptă.

Acum la Centenarul acestor bătălii, putem aprecia că Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, august  1917 au creat premisele, Unirii Basarabiei 27 martie 1918 şi a Bucovinei 15 noiembrie 1918 cu Ţara Mamă şi au constituit certificatul de naştere al Marii Uniri de la 01 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, pe pământul sfânt al Daciei străbune.

Marea Unire de la Alba Iulia realizată cu jertfa Neamului Românesc, este astăzi comoara noastră cea mai de preţ, care a fost stropită cu sânge  şi sfinţită cu lacrimi.

Tocmai de aceia  Alba Iulia a  considerat acest eveniment de o importanţă majoră şi a participat cu o numeroasă delegaţie la festivităţile de la Mausoleul Mărăşeşti. Cei 40 de participanţi sunt membrii a unor asociaţii, societăţi şi fundaţii precum: Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „ Regina Maria” Filiala Judeţului Alba; Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Filiala Alba „Gemina”; Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea  şi Integritatea României; Redacţia revistei „Dacoromania”; Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Eugen Hulea” Alba Iulia; Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Filiala Alba Iulia; Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala „Ferdinand I” Alba; Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Filiala Alba Iulia; Asociaţia Pensionarilor „Speranţa” Alba Iulia etc.

A.N.C.M.R.R. Filiala Alba „Gemina”, preşedinte Gl. Bg. (r.) Ioan Belci împreună cu A.N.C.E. „R.M.”, Filiala Judeţului Alba, preşedinte col (r.) Ioan Galdea au realizat o frumoasă  Diplomă Aniversară cu denumirea „Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz - 100. Machetator al diplomei a fost col. (r.) dr. ing. Constantin Avădanei din Cugir. Această diplomă a fost înmânată liderilor Autorităţilor Locale Alba, unor personalităţi şi membrilor participanţi la festivităţile de la Mărăşeşti.

Delegaţia albaiuliană a plecat la Mărăşeşti duminică 06. august la ora 09 pe itinerarul Sibiu-Braşov-Sf.Gheorghe-Tg.Secuiesc şi a ajuns în Focşani la ora 17,00. Cu sprijinul Instituţiei Perfectului Alba am reuşit să ne cazăm la Colegiul Tehnic  „Gheorghe Asachi” din Focşani. Imediat ce am ajuns şi ne-am cazat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, ne-am deplasat la Mărăşeşti la Mausoleu. Acolo ne-au aşteptat impresionante forţe de ordine, intrând cu mare greutate în incinta Mausoleului din cauza marii aglomeraţii dar şi datorită unui sever control efectuat asemănător  celor de la aeroport în scopul asigurării protecţiei participanţilor la eveniment. Odată cu noi se deplasau mii şi mii de oameni, numărul total al participanţilor fiind de aproximativ 10-20 de mii. Datorită marii înghesuieli, mai greu să intre a fost pentru doamne, pentru cei cu coroane, chiar şi ec. Ioan Străjan, Iulian Brok etc. care au trecut cu mare greutate prin aceste baraje şi filtre de control. Delegaţia albaiuliană a fost bine primită de către primarul  oraşului Mărăşeşti, domnul Valerică Chitic, care ne-a rezervat scaune pentru toată delegaţia noastră participantă la manifestări întru-n loc favorabil, în apropierea esplanadei.

Înainte de începerea festivităţilor, organizatorii au permis delegaţiei albaiuliene să se fotografieze pe esplanada Mausoleului.  Îmbrăcaţi în frumoase costume populare şi cu Drapelul Naţional sfinţit pe 23 iulie de preotul Niculiţă Pascu la Biserica Maieri I din Alba Iulia, cu Drapelul Astrei, preşedinte prof. actor Maria Cioica şi cu Drapelul Naţional care l-a însoţit pe juristul Dragomir Vlonga în marşul la Bucureşti în scopul grăbirii construirii Monumentului Unirii la Alba Iulia, drapele care au fluturat în mulţime pe tot timpul manifestărilor transmiţând puternice mesaje patriotice. La apariţia noastră pe esplanadă am fost foarte bine primiţi de public, aplaudaţi captând toate aparatele de filmat şi fotografiat din incinta Mausoleului. În mijlocul nostru s-a aflat şi Gabriel Pleşa - viceprimarul Alba Iuliei cu fetiţa sa.

Festivităţile de la Mausoleu au început la ora 20,00. Unităţile militare prezente în număr mare au dat onorul Preşedintelui României, Klaus Iohannis şi celorlalte oficialităţi ale României prezente la ceremonie: Preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu; Preşedintelui Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea; Primului Ministru - Mihai Tudose; miniştrilor, parlamentarilor, generalilor şi ofiţerilor. A fost intonat Imnul de Stat al României, după care a urmat o slujbă de Comemorare a Eroilor Neamului oficiată de Înalte Feţe Bisericeşti şi preoţi din care a făcut parte şi preotul militar lt. col Ioan Cărpinişan din Sebeş, membru al delegaţiei noastre.

Preşedintele României Klaus Iohannis a decorat mai multe Drapele de Luptă ale Unităţilor Militare a Armatei Române ce au fost prezente în teatrele de operaţii militare din Irak, Afganistan, Balcani şi alte ţări. Un subofiţer al Armatei Române, rănit în aceste teatre de operaţii militare, aflat în cărucior a prezentat un emoţionant mesaj. Au urmat discursurile ţinute de Preşedintele României - Klaus Iohannis; Preşedintele Senatului - Călin Popescu Tăriceanu; Preşedintele Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea şi Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea - Marian Oprişan. În discursurile ţinute, toţi vorbitorii au omagiat Eroii  Neamului Românesc şi Armata Română, au scos în evidenţă importanţa  acestor bătălii pentru realizarea  Unităţii Naţionale, a Marii Uniri de la Alba Iulia, iar din punct de vedere politic mesajele au fost împăciuitoare.

Au depus coroane de flori: Preşedintele României - Klaus Iohannis; Preşedintele Senatului - Călin Popescu Tăriceanu; Preşedintele Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea; Guvernul României - Primul Ministru Mihai Tudose; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Consiliul Judeţean Vrancea; Instituţia Prefectului Judeţului Vrancea; Ambasadele Franţei, Rusiei, Italiei şi Angliei.

Din delegaţia noastră au depus coroane de flori: A.N.C.E.( R.M.) Filiala Judeţului Alba; A.N.C.M.R.R., Filiala Alba ,,Gemina,,, Fundaţia ,,Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României,,. Aceste coroane au fost depuse spre sfârşitul ceremoniei, când a fost depusă şi coroana Primăriei Municipiului Alba Iulia de către viceprimarul Gabriel Pleşa.

În cadrul ceremoniei, Preşedintele României - Klaus Iohannis, a tăiat panglica  Panoului Romfilateliei şi a fost lansată oficial emisiunea filatelică ,, Pe aici nu se trece,, Formată din două timbre, pe care sunt reprezentaţi generalul Eremia Grigorescu şi eroina Ecaterina Teodoroiu.

Bine apreciate şi aplaudate au fost momentele muzicale susţinute de Nicolae Furdui Iancu  împreună cu fiul său Tudor şi solista Paula Seliung, de Gheorghe Zamfir cu naiul său fermecat, precum şi muzica patriotică prezentată din belşug.

Înainte de a pleca înaltele oficialităţi, conducătorul delegaţiei albaiuliene, col. (r.) Ioan Galdea a înmânat personal Diplome Aniversare: Preşedintelui României - Klaus Iohannis, care a exclamat ,,Să trăiască Alba Iulia!,,; Preşedintelui Senatului - Călin Popescu Tăriceanu; Preşedintelui Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea; Primului Ministru - Mihai Tudose; mai multor miniştri generali ai Armatei Române, care au felicitat Alba Iulia şi au spus: ,, La mulţi ani Alba Iulia!,,. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea - Marian Oprişan, la primirea Diplomei Aniversare a afirmat ,, Alba Iulia întotdeauna a fost la înălţime şi a dat lecţii de istorie şi patriotism!,, Majoritatea au promis că vor fi prezenţi  la Alba Iulia cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 01 Decembrie 2018.

Toţi membrii delegaţiei noastre au aplaudat momentele ceremoniei, rămânând plăcut impresionaţi, apreciind ca foarte reuşite festivităţile de la Mausoleu, plecând de aici profund  mulţumiţi sufleteşte că au fost prezenţi la această înălţătoare ceremonie. O dată în viaţă ai ocazia să vezi aşa ceva.

A doua zi pe 07 august, delegaţia albaiuliană a vizitat centrul Municipiului Focşani, având ocazia de a se fotografia  la Monumentul Principatelor Unite, apoi autocarul pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Alba şi condus cu profesionalism de Agentul de Poliţie Daniel David s-a îndreptat spre Alba Iulia prin Buzău- Ploieşti- Valea Prahovei- Braşov- Sibiu, ajungând în Alba Iulia la orele 23,00. Călătoria  noastră nu a fost lipsită de peripeţii, dar atmosfera frumoasă a fost susţinută  din belşug cu minunatele melodii  interpretate de îndrăgita solistă a folclorului - Maria Dan Păucean, care ne-a asigurat că va fi alături de noi şi cu alte ocazii. Ne-am despărţit la Alba Iulia cu regretul că frumoasa noastră acţiune a ţinut doar două zile, toţi exprimându-şi dorinţa  de a organiza şi participa şi în viitor la astfel de manifestări şi activităţi. 

Aducem mulţumiri Consiliului Judeţean Alba, Preşedintelui Ioan Dumitrel, Instituţiei Prefectului, Prefect Hălălaie. Dănuţ şi Primăriei Alba Iulia, Primar Mircea Hava, nădăjduind că vor fi alături de noi şi cu alte ocazii.

Invităm  şi alţi albaiulieni , în special pe tineri care trebuie să preia ştafeta vârstnicilor, să participe la asemenea acţiuni,  festivităţi şi ceremonii ce vor avea  loc în viitor atât pe plan local, cât şi în alte localităţi, ca Ţebea, Oarba de Mureş etc.

La  Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 01 Decembrie 2018 şi-au exprimat dorinţa să participe la festivităţi toate judeţele din ţară, aceasta s-a întâmplat la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ,,Regina Maria,, ce a avut loc în ziua de 14 iunie anul acesta la Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Pentru anul acesta şi-au exprimat dorinţa să fie prezenţi la Alba Iulia pe 01 Decembrie doar cinci judeţe. Autorităţilor Locale le   revine sarcina să rezolve problema cazării pentru cei care solicită acest lucru.

Col. (r.) Ioan GALDEA  şi

Jurist  Dragomir  VLONGA