România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Articolul “Au venit ardelenii”

de Ion Minulescu, în care este adresat un vibrant salut voluntarilor de peste munți veniți în Moldova  

 

 

                              (1917, iunie, 7 Iași)

     Bine ați venit fraților...

     Vă așteptam cu nerăbdare pentru că știam că oricâte piedici v-ar fi semănat în cale soarta vitregă care ne desparte de atâta amar de vreme, odată și odată tot aveați să veniți.

     Și ați venit.

     Ați venit să luptați români alături de români pentru apărarea și mărirea patriei, care mâine va fi deopotrivă și a noastră și a voastră. Ați venit să dovediți dușmanilor neamului nostru că românii de pretutindeni nu sunt călăuziți decât de idealul reîntregirei lor naționale. Și în clipa mare și istorică, când democrația mondială proclamă dreptul popoarelor de a-și hotărî soarta ele însele, ați venit să arătați lumii, care de trei ani de zile vă vede luptând pentru alții, că românii de sub sceptrul habsburgilor se rânduiesc de bună voie sub steagul României libere, singurul pentru care înțeleg să lupte și să moară de azi înainte.

     Fie ca voința voastră să se împlinească cât mai curând. Fie ca aci, la Iași, în vechea capitală a Moldovei, unde s-a plămădit prima înfrățire românească, sau colo, pe front, în mijlocul fraților care vă așteaptă cu brațele deschise, prezența voastră să simbolizeze înfăptuirea evenimentului pe care viitorul nu ni-l mai poate ascunde, iar primul pas făcut în tovărășia voastră peste Carpați să pecetluiască pentru totdeauna hrisovul definitiv al întregirii neamului românesc.

     Vă salutăm dar cu sufletul înflăcărat de emoția momentelor unice, de majestatea cărora nu se pot pătrunde decât frații de sânge. Vă salutăm cu entuziasmul deplinei încrederi în ziua de mâine și vă urăm izbândă pe drumul pe care voi îl cunoașteți mai bine decât noi, pe drumul Carpaților românești.

     Voi sunteți crainicii. Grosul oastei vă urmează însă. Voi purtați numai vestea cea bună. Ei vor aduce înfăptuirea ei.

(“România”, Organ al apărării naționale, din 7 iunie 1917, p.1)