Romānia este patria noastrć şi a tuturor romānilor.

     E Romānia celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispćruţi şi a celor ce va sć vie.

Barbu Ştefćnescu Delavrancea

Șvabii pentru integritatea Banatului și alipirea la Romānia

 

Duminică la orele 11 a.m. s-a ținut la Timișoara īn “Deutschen Haus” o adunare a șvabilor, la care au luat parte aproape 1000 de șvabi din toate părțile romānești. Īn adunarea aceasta, care a decurs īn mod solemn,

a)   s-a hotărīt cu unanimitate a propaga īntregului Bănat și pe baza hotărīrii de la Alba Iulia, alipirea acestei provincii la Romānia,

b)  s-a organizat unanim Partidul poporal al șvabilor germani ca organizație a tuturor șvabilor din Bănat și s-a ales comitetul administrativ,

c)   s-a declarat Asociațiunea culturală germană-șvabă ca organizație culturală a șvabilor,

d)  s-a făcut o reprivire peste īntreg germanismul din Romānia Mare constatīndu-se cele trei grupe organizate (a șvabilor, germanii bucovineni și șvabii basarabeni) […ț pe līngă care intră īn acțiune și a patra organizație mare a șvabilor din Bănat. Aceste patru grupe reprezintă independent germanii din acele părți și se ajută reciproc.

Rezoluția din Bănat īn adunarea mare ținută īn Timișoara, la 10 august 1919 aduc următoarea rezoluțiune:

1.   Īn numele tuturor șvabilor din Bănat declarăm că numai de la Bănatul nedespărțit și unitar, sperăm binele națiunilor din Bănat. Un Bănat īmpărțit īn granițe nenaturale īnseamnă pentru toate popoarele care trăiesc aici o ruină economică, formează o vecinică nemulțumire care tulbură pacea durabilă. Noi dorim deci Bănatul neīmpărțit.

2.   Fiind orașul Timișoara centrul vieții economice și sociale a Bănatului, alăturat Romāniei și suveranității Maiestății sale Regelui Romāniei estinsă asupra Bănatului și deoarece noi prin manifestul de la Alba Iulia vedem asigurată īn statul nostru dezvoltarea liberă a caracterului nostru poporal, folosirea liberă a limbei noastre materne și dezvoltarea liberă a acestora pe terenul politic, cultural și economic și prin aceasta siguranța viitorului nostru național, dorim ca Bănatul īntreg să se alipească unitar și nedespărțit Regatului Romāniei Mari.

3.   Această rezoluție se va comunica Conferinței de pace de la Paris. Prin acest fapt, șvabii și-au dat seama de situația clară și de urmările care sunt necesare pentru a asigura īn toate direcțiile dezvoltarea liberă națională și socială. Conducătorii șvabi s-au decis la faptul acesta de mare importanță pentru secoli de-a rīndul după cumpăniri mature și conștienți de responsabilitatea ce o au față de poporul șvab. Au declarat, sub aprobarea generală, că acela care va ajuta ori va intriga contra acestei acțiuni și organizației hotărītoare asupra vieții și morții germanismului, se consideră ca trădătorul națiunii și al Patriei.

 

 

1919 august 10, Timişoara

Relatarea din ziarul "Banatul" din Timişoara (nr. 29 din 17 august 1919) cu privire la hotărārile şvabilor de a milita pentru integritatea Banatului şi alipirea lui la Romānia.