România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Românii n-au uitat eroii şi martirii neamului

 

Societatea cultural-patriotică “AVRAM IANCU”, a cărui preşedinte de onoare este profesorul Emil Jurcă şi preşedintele în funcţie d-nul Ioan Vesa, alături de colaboratorii ASTRA albaiuliană şi celelalte organizaţii cultural-patriotice, au organizat, ca în fiecare an, comemorarea eroilor neamului şi martirilor Horea, Cloşca şi Crişan şi Crăişorul munţilor Avram Iancu în data de 28.02.2018 la Obeliscul din Cetatea Alba-Iuliei şi pe Dealul Furcilor, iar în data de 04.03 la Mănăstirea Râmeţ a fost dat un parastas de pomenire pentru aceşti eroi ai neamului românesc.

 Demn de remarcat a fost şi prezenţa celorlalte filiale pe ţară a Societăţii cultural patriotice “Avram Iancu” din Abrud, dar şi din judeţele Cluj şi Târgu-Mureş, ocazie cu care menţionăm că ni s-a alăturat şi d-nul preşedinte ASTRA din Cugir care ne-a însoţit şi ne-a transmis patriotism prin cântările sale patriotice şi cocardele cu eroii Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu , care e mereu prezent la fiecare manifestare trup şi suflet alături de celelalte fundaţii şi pe această cale dorim să îi mulţumim pentru tot efortul depus.

 Nelipsita doamnă Georgeta Bălan din Brăila, care, la venerabila vârstă de 91 de ani, a participat la toate manifestările cultural-patriotice din ţară, a fost prezentă atât la comemorarea din Alba Iulia de la Obelisc şi din Dealul Furcilor, cât şi la parastasul dat, duminică 04.03.2018, la Mănăstirea Râmeţ. Parastasul a fost oficiat de către ÎPS Arhiepiscop IRINEU al Alba Iuliei împreună cu un sobor de preoţi, iar la finalul slujbei, preşedintele în funcţie Ioan Vesa al societăţii “Avram Iancu” filiala Alba, a ţinut un discurs de mulţumire Înalt Prea Sfinţiei Sale Arhiepiscopului Irineu.

 Alături de noi au fost prezenţi şi ing. CIOBICĂ GRIGORE preşedintele “A.F.D.P.R.”-scriitor şi poet , dar şi prof. CHIRU GHEORGHE preşedintele “A.F.D.P.R.” ambii din Brăila.

 Menţionăm faptul că pentru a putea avea loc această manifestare cultural-patriotică atât de importantă pentru istoria şi cultura poporului român, societatea “Avram Iancu” a primit sprijin din partea domnului doctor Sicoe Dan, a avocatului Rus Ioan, dar şi a Cofetăriei Corina, alături de colaboratori ai Fundaţiei “1 Decembrie 1918 “ ,Despărţământul “ASTRA ALBA IULIA”, “Cultul Eroilor”, ai “Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici” şi al celorlalte organizaţii patriotice implicate în eveniment, cărora le mulţumim pentru tot efortul depus şi pentru ajutorul acordat.

 La întoarcere am făcut un mic popas în Geoagiu de Sus la d-na Mariana Mereu ,pentru a-i vizita expoziţia etnografică personală – mai exact muzeul familiei sale -, care merită toată lauda şi respectul pentru păstrarea, conservarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti pentru a le putea transmite noilor generaţii. Felicitări pentru munca depusă şi pentru întâmpinarea deosebită, îmbrăcată în frumosul costum popular autentic şi cu inima plină de bucurie cu care ne-a primit în vizită.

 Îi urăm succes doamnei Mariana şi, sperăm că tinerii noştri duc, prin aceşti oameni deosebiţi, mai departe dragostea de neam, de folclor,de tradiţie şi istorie a poporului român strămoşesc dar şi a eroilor şi martirilor neamului care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.

 Adriana POPA,

 membru al Despărţământului „ASTRA ALBA IULIA”