România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Preşedintele

Woodrow Wilson omagiat la Alba Iulia în 25 iulie 2018

(activitate desfăşurată în cadrul Centenarului Marii Uniri)

                    

Consiliul Judeţean Alba în colaborare cu Universitatea “1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia au organizat miercuri 25 iulie 2018  ora 15.45 un eveniment omagial dedicat personalităţii ilustrului preşedinte american Thomas Woodrow Wilson (1856-1924). Pe lângă evocarea acestuia de către istorici ai Muzeului şi ai Universităţii locale, a fost inaugurat şi bustul preşedintelui realizat de artistul albaiulian Ştefan Binţinţan, artist ale cărui lucrări împânzesc zona cetăţii noastre. Acţiunea se încadrează în activităţile derulate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Muzeograful Inel Constantin  a făcut o trecere în revistă a istoriei locale pentru ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm,  care a fost invitat la Alba Iulia cu această ocazie. Totodată, din partea Universităţii alba iuliene a prezentat lectorul universitar Sorin Arhire un material despre contribuţia SUA la victoria Antantei în primul război mondial şi despre personalitatea preşedintelui Th.W.Wilson. Apoi a fost inaugurat bustul excelent realizat de sculptorul Ştefan Binţinţan. Despre activitatea acestuia şi rolul lui în primenirea Cetăţii a vorbit prof. univ. Diana Câmpan.

Al 28-lea preşedinte american, W.Wilson a fost unul dintre cei mai apreciaţi şi eficienţi preşedinţi din întreaga istorie americană. A fost primul preşedinte american provenit din mediul universitar, profesor şi rector al celebrei universităţi de la Princeton, motiv pentru care porecla lui era «Profesorul». A fost primul preşedinte american ce a dat drept de vot femeilor în anul 1918. Tot el a dus SUA în primul război, deşi pacifist convins a căutat să evite cât se putea atragerea Americii în război. În ianuarie 1918 a elaborat un document esenţial pentru diplomaţia mondială, «Cele 14 puncte» care va sta la baza viitoarei Conferinţe de pace de la Paris din anii 1919-1920, document fundamental care sublinia dreptul popoarelor la autodeterminare, desfiinţarea imperiilor, crearea de noi state naţionale, înfiinţarea unui organism internaţional care să apere pacea lumii, Liga Naţiunilor. Pentru România acest document recunoştea drepturile asupra teritoriilor din fostul Imperiu austro-ungar. Preşedintele Wilson s-a întâlnit cu regina Maria în cadrul Conferinţei de la Paris şi aceasta a susţinut cu demnitate şi hotărâre cauza românească, respectiv recunoaşterea actelor decizionale ale naţiunii române din Basarabia, Bucovina şi Transilvania din anul 1918 care au creat România Mare.

W.Wilson a fost singurul preşedinte american ce a fost plecat timp de 6 luni din mandatul său în Europa pentru a participa la Conferinţa de pace de la Paris. A fost un mare filozof, analist politic şi istoric. A luptat pentru pace şi democraţie, motiv pentru care în anul 1919 a fost premiat cu Premiul Nobel pentru pace. Un om de  mare valoare, sobru, crescut după principii prezbiteriene, cu respect pentru familie şi pentru ţară, în urma mai multor atacuri cerebrale moare în anul 1924 după două mandate foarte rodnice pentru SUA.

Pentru strânsa legătură dintre principiile politice susţinute de Wilson şi cele ale părinţilor României Mari, autorităţile locale au considerat oportună această evocare şi au  susţinut realizarea unui bust din bronz al preşedintelui care, pe viitor, se va afla în spaţiul Universităţii «1 Decembrie 1918».

Ambasadorul Hans Klemm a fost de mai multe ori în Alba Iulia şi în ultimele două vizite am avut ocazia să îl văd, să îl aud luând cuvântul şi să schimb câteva cuvinte cu dânsul. M-a impresionat mereu atitudinea lui deschisă, zâmbetul discret afişat, vocea curată şi blândă ,dar mai presus de toate, ţinuta dânsului. Un adevărat diplomat, atent la ce i se explică, interesat, punând întrebări şi ţinând minte unele detalii. A vorbit frumos despre oraşul nostru, despre Centenarul Marii Uniri, despre relaţiile diplomatice ale României cu SUA care au împlinit şi ele vârsta centenarului. A subliniat că istoria americană cuprinde multe contribuţii româneşti şi a felicitat autorităţile şi instituţiile implicate în aceste proiecte care valorifică o istorie comună. Am reuşit chiar să obţin un autograf din partea Excelenţei Sale chiar după ce dânsul a semnat în Cartea de Impresii a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Din partea autorităţilor locale a primit un tablou cu portretul preşedintelui Woodrow Wilson realizat de acelaşi artist, Ştefan Binţinţan.

În anul 2018, la 100 de ani de la încheierea primei conflagraţii mondiale, la Alba Iulia a fost omagiat şi celebrat preşedintele celei mai mari puteri a lumii care a avut un rol esenţial în recunoaşterea legitimităţii Marii Uniri.

Acest om de acţiune a încurajat ACŢIUNEA popoarelor de a dispune de ele însele după cum consideră. Pentru că, aşa cum spunea W.Wilson, «viaţa nu constă în a gândi, ea constă în A ACŢIONA!»

 Prof. Daniela CETEAN

Colegiul Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan» Alba Iulia