România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

19 August 2018 – Alba Iulia - Piaţa Tricolorului

Protestul organizat de Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României”, împreună cu Despărţământul ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia, împotriva adoptării legii privind Codul Administrativ al României

 

Moto:

„Nu noi suntem stăpânii limbii ci limba e stăpâna noastră".

 Mihai Eminescu

 

Duminică după-amiază, peste 40 de membri şi simpatizanţi ai Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi Despărţământului „Eugen Hulea” Alba Iulia al ASTRA s-au adunat în Piaţa Tricolorului la mitingul organizat pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de proiectul Codului administrativ care ar oficializa limba maghiară în prefecturi şi în serviciile publice deconcentrate. Protestatarii au purtat drapele tricolore şi au afişat postere cu mesaje de apărare a limbii române, iar pe parcurs au recitat câteva poezii şi au interpretat cântece patriotice.

„În prevederile pe care le are, dacă va fi aplicat, limba maghiară va deveni a doua limbă oficială în statul nostru. De asta, înaintea începerii activităţilor din sistemul judecătoresc, ne-am gândit să organizăm acest miting şi să sperăm că cei care iau aceste hotărâri să ţină cont şi de părerea noastră”, a spus Vasile Todor, preşedintele fundaţiei albaiuliene, care a amintit că un memoriu în acest sens a fost transmis Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei României.

El a prezentat un scurt istoric al limbii române, menţionând totodată ţările şi zonele din Europa şi din lume unde există vorbitori de limba română.

„ASTRA a susţinut şi susţine şi acum ca toţi cetăţenii din România, indiferent de naţionalitate, să fie obligaţi prin lege să ştie să vorbească limba română, care este limba oficială a tuturor românilor, aşa cum sunt obligaţi locuitorii tuturor ţărilor civilizate, în România trebuie să fie o singură limbă oficială, obligatorie prin lege, iar aceasta trebuie să fie limba română. Cine doreşte să vorbească şi alte limbi este liber să o facă, dar în primul rând trebuie să ştie să vorbească limba oficială a ţării în care trăieşte, în cazul nostru: „limba română”, a spus prof. Maria Cioica, preşedinta ASTRA Alba Iulia, întreruptă adeseori de aplauze, ea evidenţiind, prin numeroase citate, lupta dusă de astrişti pentru apărarea limbii române, din 1861 încoace.

Mai virulent la adresa guvernanţilor actuali a fost col. (r.) Ioan Galdea: „în loc de a-şi canaliza energiile pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale pe acest loc, cei ce ne conduc, luptă din toate puterile să-şi menţină scaunele de pe care guvernează, apelând la «Avocatul diavolului». Fără niciun pic de pricepere şi înţelepciune în actul guvernării, nu realizează deloc că deschid o portiţă, «Cutia Pandorei», pentru distrugerea României. Guvernanţii de la Bucureşti nu gândesc că, prin aceşti paşi mărunţi pe care-i scornesc cei ce nu ne doresc binele, nu fac altceva decât naşterea unui nou Kosovo în interiorul României. Pentru aceasta, şi-au găsit cel mai potrivit moment acum, în pragul Centenarului Marii Uniri, să vină în faţa noastră, a neamului românesc, în faţa eroilor României (...) cu acest act samavolnic, în ticăloşia lor, guvernanţii noştri nu se gândesc deloc că ceea ce ne pregătesc nouă acum este un act de trădare a românilor, care poate fi considerat începutul vânzării Transilvaniei (...) Aşa vor să aşeze limba maghiară pe un piedestal mult mai înalt decât limba română. (...) Ultima noastră speranţă este la Curtea Constituţională, care va analiza mult mai serios toate implicaţiile ce rezultă din acest act legislativ. Propun să trimitem un nou memoriu principalelor instituţii ale statului”, a spus colonelul Galdea.

Entuziasmant a fost şi discursul av. Victor Băjenaru, din Focşani, turist în Alba Iulia: „Cum mi-i sta mie oare ca avocat să pledez la Sf. Gheorghe să vin cu translator care să traducă ceea ce spun eu şi ceea ce spun judecătorii şi preşedintele şedinţei respective? Este o aberaţie cum i se poate! (...) Mă doare sufletul să ştiţi, ca român în Ţara Românească să vină altul să-ţi dicteze; în limba lui şi să vorbească ce vor ei”, a spus, cu mari emoţii glas, turistul.

„Limba română este chiar respiraţia cuminţeniei pământului românesc. Cine crede că va păşi ca nişte umbre malefice peste scările, peste treptele acestei limbi, cu neruşinare îşi merită soarta din plin. Până când Alba Iulia nu va ţine capul sus, limba română va avea foarte mult de suferit. Ne naştem în cuvintele limbii române. Sub faldurile tricolorului sub care ne aflăm, reţinem un lucru fundamental inima acestui tricolor este chiar limba română, iar tricolorul este pruncul limbii române. „La mulţi ani!”, a spus, cu o voce înflăcărată de patriotism, poetul Ion Mărginean. (R.G.)

***

Limba Română apărată de avocatul diavolului

Cuvântul a fost rostit la Mitingul pentru apărarea Limbii Române ce a avut loc la Alba Iulia, în ziua de 19 august 2018 în Piaţa Tricolorului.

Cu o sută de zile înaintea Centenarului Marii Uniri ce a avut loc pe Câmpul lui Horea, aici ne aflăm noi acum pentru a protesta împotriva nelegiuirilor şi fărădelegilor săvârşite de clasa politică ce se află la guvernare, pentru a se menţine la putere pentru o perioadă vremelnică.

Pentru aceasta guvernanţii au pregătit un act legislativ cu intenţia de a-l transforma într-un act legal, sfidând interesele Neamului Românesc.

În loc de a-şi canaliza energiile pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale pe acest loc, cei ce ne conduc luptă din toate puterile să-şi menţină scaunele de pe care guvernează, apelând la avocatul diavolului. Fără nici un pic de pricepere şi înţelepciune în actul guvernării, nu realizează deloc că deschid o portiţă, Cutia Pandorei, pentru distrugerea României.

Guvernanţii de la Bucureşti nu gândesc, că prin aceşti paşi mărunţi pe care îi scornesc cei ce nu ne doresc binele, nu fac altceva decât naşterea unui nou Kosovo în inima României. Pentru aceasta şi-au găsit cel mai potrivit moment acum în pragul Centenarului Marii Uniri să vină în faţa noastră, a Neamului Românesc, în faţa eroilor care şi-au jertfit vieţile pentru înfăptuirea României Mari şi în faţa lui Dumnezeu, a cărui dreptate a fost înfăptuită la 1 Decembrie 1918, cu acest act samavolnic.

În ticăloşia lor guvernanţii noştri nu se gândesc deloc că ceea ce ne pregătesc nouă acum este un act de trădare a Românilor, care poate fi considerat începutul vânzării Transilvaniei. În loc să devină modele, exemple pentru cei mai tineri, ei înşişi devin trădători.

Generaţia noastră, martoră la toate acestea va trebui să explice şi să dea socoteală în faţa generaţiilor viitoare pentru urmările şi samavolniciile guvernanţilor noştri, care pregătesc unele super drepturi anumitor minorităţi în detrimentul unui mare număr de români, care riscă să ajungă din nou în robie, aşa cum au fost sute de ani, până la 1 Decembrie 1918. Aşa va fi ridicată limba maghiară pe un soclu mai înalt decât Limba Română, care trebuie să fie singura limbă oficială din Ţară.

Un asemenea act necugetat şi nesăbuit au pregătit guvernanţii noştri în anul 2011, când şi atunci apelând la avocatul diavolului, având mare nevoie de voturile lor atunci, pentru a se menţine la guvernare Băsescu, împreună cu Boc, au promis regionalizarea Ţării pe criterii etnice, încât regiunea solicitată de UDMR era identică cu teritoriul anexat de Ungaria hortystă conform cu hotărârea Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Cei de la putere ar fi trebuit să înveţe din acea lecţie, deoarece am fost la un singur pas de situaţia de a oferi pe tavă în mod gratuit Transilvania şi a o pune în braţele Budapestei. Şi atunci revista „Dacoromania” şi Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României”, împreună cu alte ONG-uri, ca şi astăzi, au intervenit prompt reuşind să se renunţe la un asemenea act nesăbuit.

Cu toate că suntem puţini adunaţi aici, totuşi avem de partea noastră opinia publică, mass-media, Biserica, Armata şi multe alte instituţii ale statului care analizând cu atenţie şi responsabilitate problemele ridicate de noi vor avea un cuvânt greu de spus pentru apărarea Limbii Române, moştenirea noastră de veacuri.

Peste 12 zile, pe 31 august va fi Sărbătoarea Limbii Române. Îi întrebăm pe guvernanţii noştri cu ce mesaj se vor prezenta în faţa naţiunii: de sărbătorire sau denigrare.

Ultima noastră speranţă este la Curtea Constituţională a României, care cu siguranţă va analiza mult mai serios toate implicaţiile ce rezultă din acest act legislativ.

Va trebui să trimitem un nou Memoriu principalelor instituţii ale statului, care să fie mediatizat inclusiv cu cuvintele ce s-au spus astăzi, deoarece armele noastre sunt: cuvântul grăit liber şi cuvântul scris.

                              Ioan GALDEA

***

 

 Limba română- singura limbă oficială din România

  ,,Mult e dulce şi frumoasă/ Limba ce-o vorbim”! (Gheorghe Sion)

 Noi ASTRA suntem prezenţi aici, NU pentru a face politică. Noi suntem apolitici. ASTRA este aici, pentru a continua ideile înaintaşilor noştri, de păstrare şi promovare a limbii şi literaturii române, a adevărului istoric, a moralei creştine, a patriotismului şi a păstrării şi promovării culturii poporului român. ASTRA a luptat pe linie culturală, atât pe cale orală, cât şi prin cuvântul scris şi a promovat toate aceste valori româneşti, încă de la înfiinţare, din anul 1861 şi până în prezent. Aceste merite şi contribuţia ASTREI la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, au fost recunoscute de Parlamentul României Mari prin Legea 2602, din 22 iunie 1921, fiind singura asociaţiune recunoscută de Parlament. Prin această lege, ASTREI i s-au dat toate drepturile imobiliare şi mobiliare, dobândite până la acea dată.

 ASTRA a susţinut şi susţine şi acum ca: toţi cetăţenii din România, indiferent de naţionalitate, să fie obligaţi prin lege, să ştie să vorbească limba română, care este limba oficială a tuturor românilor, aşa cum sunt obligaţi toţi locuitorii ţărilor civilizate.

 În ROMÂNIA trebuie să fie o singură LIMBĂ OFICIALĂ, obligatorie prin lege, iar aceasta trebuie să fie LIMBA ROMÂNĂ. Cine doreşte să vorbească şi alte limbi, este liber s-o facă, dar în primul rând trebuie să ştie să vorbească limba oficială a ţării în care trăieşte, în cazul ROMÂNIEI, LIMBA ROMÂNĂ.

 NAŢIUNEA ROMÂNĂ se defineşte în strânsă legătură cu limba. Timotei Cipariu a privit limba şi naţiunea ca pe un întreg, într-o unitate desăvârşită. El spunea: ,,Am început a ne elibera patria prin a ne elibera limba şi cultura noastră”. El a făurit ,,o şcoală, o ţară şi o epocă”. De la ideile lui s-au adăpat: Simion Bărnuţiu, Avram Iancu, I. Buteanu, Ge. Bariţiu, N. Bălcescu, I. H. Rădulescu, Cezar Bolliac, etc. toţi fiind animaţi de propăşire, de limbă, de cultură şi de unitate naţională.

 LIMBA ROMÂNĂ, ,,acest tezaur nepreţuit, născut odată cu noi, tezaur mai scump decât viaţa, nu poate lipsi din viaţa unui popor, pentru că ea se naşte odată cu el, creşte şi se dezvoltă, înfloreşte şi se veştejeşte, întinereşte şi moare odată cu poporul”, spunea Timotei Cipariu.

 Timotei Cipariu susţinea rolul hotărâtor al limbii în afirmarea şi menţinerea conştiinţei de sine a unui popor şi că ,,naţiunea română nu vrea şi nu va suferii niciodată acea batjocură ca să se lepede de  al său nume şi de a sa limbă, în favoarea nici a celei mai culte naţiuni din lume”.

 Oficializarea unei alte limbi alături de limba română, înseamnă răpirea limbii strămoşeşti a românilor, nimicirea valorilor spirituale, dispariţia naţiunii române.

 Prin scriitorul Daniel Roth, saşii au fost primii care au observat că românii sunt angrenaţi în realizarea ,,DACOROMÂNIEI”, deci al STATULUI NAŢIONAL ROMÂNESC, conform lozincii de la Blaj:,, NOI VREM SĂ NE UNIM CU ŢARA!”. Pe Câmpul Libertăţii de la Blaj, din 3-15 mai 1848, românii s-au declarat popor liber şi naţiune liberă.

 Simion Bărnuţiu a rostit în catedrala din Blaj, discursul său celebru, în care sublinia ideea că, ,,libertatea unui popor este naţională”, căci ,,fără naţionalitate nu este libertate, nici lumină”. Cuvintele lui Bărnuţiu reprezentau ,,o revoluţie spirituală”, făcută în sânul neamului pe care-l slujea.

 Ştefan Ludwig Roth, în broşura cu titlul ,,Lupta limbilor în Transilvania”, tipărită la Braşov, spunea: ,,În zadar se căznesc domnii de la Dieta din Cluj, să dea Transilvaniei o limbă, o limbă a tuturor, în zadar vrură să voteze legi în scopul acesta. Transilvania nu are trebuinţă de o limbă impusă prin votul vreunei diete. Ea are o limbă a sa, pe care o înţeleg locuitorii acestei ţări. Nu este limba nemţească, nici cea ungurească, este limba română pe care o ştim cu toţii, fără să o fi învăţat. Oricât ne-am învârti şi suci, în Transilvania este o singură limbă oficială, LIMBA ROMÂNĂ”.

 Alecu Russo a remarcat faptul că, pe Câmpul Libertăţii de la Blaj, lipsea limba română. Singurii care au vorbit naţiunii în româneşte, au fost Ioan Buteanu şi Avram Iancu. Ioan Buteanu a explicat românilor ce înseamnă UNIO, iar Avram Iancu a vorbit în puţine cuvinte, dar limpezi ca şi cristalul apelor, răscolitoare ca furtuna codrilor, ce-au avut darul să pătrundă în adâncul sufletului celor prezenţi. Crăişorul moţilor le spunea: ,,Uitaţi-vă pe câmp românilor, suntem mulţi ca şi cucuruzul brazilor, suntem mulţi şi tari, dar vom birui, pentru că Dumnezeu e cu noi !”

 Nicolae Bălcescu considera că Avram Iancu a fost nădejdea întregului popor român din Transilvania, Ţara Românească, Moldova şi ,,salvatorul revoluţiei”. Avram Iancu a fost printre

primii revoluţionari, care a ales revoluţia drept mijloc de emancipare.

 Octavian Goga spunea despre Avram Iancu: ,,De pe culmile munţilor Apuseni, a strigat pentru

prima oară răzvrătirea, ca un bucium precursor al redeşteptării generale. Moţii sunt PUMNUL Ardealului, iar cele două inimi mari în care a clocotit uraganul, sunt eroii lor: Horea şi Avram Iancu”.

 ,,Iancu este personalitatea distinctă, din galeria conducătorilor poporului român. El aparţine istoriei, unei istorii care a constituit o răspicată afirmare a voinţei poporului de a fi liber, egal şi independent şi care, în anul 1918, prin forţa zecilor de mii de oameni sosiţi la Alba Iulia, în spiritul lui Avram Iancu, deschidea o nouă pagină în istoria neamului românesc”, aşa cum afirma Pompiliu Teodor.

 Avram Iancu a fost cărturarul care a înţeles rolul limbii în menţinerea naţiunii române .Factorul religios a avut de asemenea un rol important în plămădirea limbii.

 Părintele Dumitru Stăniloaie spunea că: ,,Suntem singurul popor de limbă şi religie latină, dar de credinţă ortodoxă, legaţi de Roma prin limbă, iar de Constantinopol, prin credinţă (dacă după noile cercetări şi descoperiri se mai poate afirma astfel, spun eu)...... Această sinteză de latinitate şi ortodoxie, ea însăşi un miracol şi o formă de originalitate unică, a ajutat poporul român să se menţină prin latinitate neconfundat cu lumea slavă şi prin ortodoxie, neconfundat cu lumea naţionalităţilor catolice din vecinătatea apuseană”.

 Eu aş adăuga şi susţin cu tărie că, un rol foarte important în păstrarea limbii române şi a naţiunii române, îl au păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti, atât prin viu grai cât şi prin cuvântul scris. Acestea reprezintă zidul de rezistenţă împotriva globalizării şi omogenizării culturale europene, implicit păstrarea limbii şi culturii române şi a noastră ca naţiune română.

 Prin urmare, astriştii de-a lungul timpului, au luptat şi luptă şi acum pe linie culturală, atât pe cale orală, cât şi prin cuvântul scris, pentru păstrarea şi promovarea acestor idealuri ale înaintaşilor noştri, cât şi a obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti, pentru a nu se pierde în negura vremii şi a nu dispărea şi noi ca naţie. Să nu uităm că, poliglotul lingvisticii româneşti Ienăchiţă Văcărescu spunea: ,,Urmaşilor mei văcăreşti/Las vouă moştenire/ Creşterea limbii româneşti/Şi-a patriei cinstire.” Deci să păstrăm şi să cinstim aceste valori inestimabile, pe care le avem, mai mult decât pe un bulgăre de aur.

 Noi astriştii rămânem apolitici şi luptăm pentru cauzele drepte ale tuturor românilor din ţară şi din afara graniţelor României. Dar pentru a reuşi să îndeplinim aceste deziderate, trebuie să fim uniţi.

UNIREA FACE PUTEREA! Deci să fim uniţi! În acest an al CENTENARULUI este nevoie, mai mult ca oricând, de această UNIRE a noastră, având în vedere evenimentele înconjurătoare.

 Versurile poetului nostru albaiulian, Ion Mărginean, legate de UNIRE sunt semnificative:

,,Dacă n-ar fi fost Unirea

Basarabiei cu noi,

S-ar fi înecat simţirea

În albii de negre ploi.

Dacă n-ar fi fost Unirea

Basarabiei cu noi.

Prutul n-ar fi leac de sânge

Pată, jertfelor şuvoi,

Limba noastră, poate-ar plânge

Stea căzută în noroi

Iar Unirea, n-ar răsfrânge-o-n

Basarabia din noi.”

  Câteva versuri despre graiul nostru, de asemenea sunt demne de reţinut:

 

 GRAIUL NOSTRU

Graiul nostru plâns pe vetre,

Legănat de cărărui,

E lovit mereu cu pietre,

Ca un pom al nimănui...

Nu lăsaţi ca vorbitorii

Altor limbi pe-acest pământ,

Să ne umble prin istorii

Şi să muşte din cuvânt!

Neamul Românesc nu piere;

Dacii încă mai trăiesc!

Scoateţi steagul la vedere

Şi-n Ţinutul Secuiesc!

De pe stâncile străbune,

 

Decebal ne dă curaj!

Faceţi imnul să răsune

Peste Mureş, pân-la Blaj!

Nu permitem celor care

Se pretind aici stăpâni,

Să ne calce în picioare

Demnitatea de români!”

 (poet anonim)

VIVAT,CRESCAT,FLOREAT ASTRA!

Dumnezeu să ne ajute tuturor!

                   Preşedinte Maria Cioica

 

***

 

Abuzul faţă de limba străbună

În cele câteva propoziţii pe care le voi spune, cuvântul meu nu se va îndrepta împotriva vreunei persoane, etnii sau entităţi juridice. Pur şi simplu, prin aceasta ţin să-mi manifest nemulţumirea faţă de o situaţie aberantă şi păguboasă pentru români, la care nu demult s-a ajuns.

În Proclamaţia Marii Adunări de la Alba Iulia, din  1918, se prevede, printre altele unirea cu Patria Mamă „pentru toate veacurile”

Abia după Actul Unirii în Transilvania s-a adoptat ca limbă oficială, Limba Română, limbă oficială unică şi exclusivă pe întreg teritoriul României.

Dacă unirea teritoriilor s-a făcut pentru toate veacurile cu Patria Mamă, să fie sortit oare ca limba română ca limbă oficială în Transilvania să dureze, nici măcar un veac?

Dacă e să privim la statele civilizate, vom constata că în SUA, spre exemplu, trăiescu mai mult de 20 de etnii şi se vorbesc tot atâtea limbi, însă limba oficială este unică şi exclusivă.

La fel se prezintă situaţia şi în alte ţări precum: Franţa, Anglia, Germania, Polonia, Ungaria etc.

Pentru felul cum aceste state îşi apără teritoriul, limba şi cetăţenii: Bravo lor!

O vorbă din popor spune că „nu există pădure fără uscături”.

Este foarte adevărat dar şi uscăturile folosite cu înţelepciune, pot avea rolul lor pozitiv.

Ori la votarea introducerii celei de a doua limbi oficiale în România, la numărarea voturilor se constată că uscăturile au fost mai multe decât copacii vii şi verzi.

Acest lucru denotă că pădurea este grav bolnavă.

Acestora, care batjocoresc limba sfântă a strămoşilor, le transmit:

1. Nu veţi scăpa de judecata istoriei, unde mai devreme sau mai târziu veţi fi chemaţi, nominal şi veţi primi sentinţa dreaptă: „damnatio memoriae”.

2. Oprobiul şi blamul naţiunii române se vor revărsa şi asupra urmaşilor voştri, aşa cum şi astăzi, se revarsă asupra urmaşilor celor două familii ce l-au trădat pe Horea.

3. Ruşine să vă fie. Aşa să vă ajute Dumnezeu.

      Avocat Victor CÎMPEAN

 

***

Până când ?

Redăm în întregime, în cele ce urmează, articolul editorial “Până când?”, apărut la 8 septembrie 1928 în preajma aniversării unui deceniu de la Marea Unire din anul 1918, în ziarul “Unirea” din Blaj, “Foaie bisericească-politică”, pentru aprecierile de atunci asupra politicienilor noştri şi comparaţiile ce se pot face cu ceea ce s-a întâmplat în societate românească începând cu anul 1990.

Ieri, 1928    –    Azi, 2018

Până când?

Fraude... Zilnic fraude proaspete, multe, mari, senzaţionale. La petrol, la păduri, la domenii, la C.F.R., la regimente, şcoală, prefecturi, pretutindeni, fără întrerupere. Le aşteptăm în fiecare dimineaţă, cum aşteptăm cornurile calde. De zece ani ne-am obişnuit cu narcoza lor naţională, încât ne-a devenit necesitate patriotică.

Şi - în ciuda strămoşilor cari au decretat imprudent că: quotidiana vilescunt - le aşteptăm zilnic cu frică şi înfrigurare nouă. Atât este de inepuizabil talentul nostru, încât zi de zi ştie să împrumute forme noue, nebănuite, aceleaşi invariabile şi inexorabile legi ale jafului universal. Unele tâlhării impun prin grandoarea proporţiilor, altele prin îndrăzneala lor, prin uşurinţa cu care ar fi putut fi descoperite; prin ingeniozitatea ticluirii, prin admirabilul spirit de organizaţie, care înşiruie serii întregii de funcţionari, de la acar şi portar până sus la vârful scării valorilor jefuitoare, în slujba aceluiaşi gând de furt sistematic; prin virtuositatea cu care se atacă chiar irealul şi inexistentul: împrumutul din străinătate, de pildă.

Prins în această furtunoasă horă naţională, ca contribuabil uluit, nu ai vreme să mai calculezi cât s-o fi furat, în definitiv, în cei zece ani din urmă; uiţi să te mai întrebi, de ce umblă cerşind la porţi închise ţara, care şi-ar putea acoperi întreg bugetul din bogăţiile ei naturale, fără a cere o lăscaie de la cetăţeni; nu mai auzi vaietele mizeriei în care se zbat milioane de robi ai gliei, pe cel mai mănos pământ al Europei; dimpotrivă, te bucuri aflând măcar în felul acesta de existenţa atâtor bogăţii pe cari tu nici nu le-ai bănuit şi aştepţi cu nerăbdare ziua de mâine, ca să vezi dacă - mai ales după certarea ce ne-a trimis Dumnezeu cu seceta mistuitoare - tot mai se găseşte ceva de furat în mândra noastră ţară?!

Nu uita, să admiri şi neîntrecutul talent al generaţiei de cărturari, care dă lumii acest spectacol fără pereche. Este talent numai în parte moştenit din Fanar. S-a cultivat şi a ajuns la desăvârşire în şcoala fără Dumnezeu a lui Haret! Grăbeşte deci, de felicită pe dl. Anghelescu, vrednicul urmaş, care în loc de religie şi morală a sporit în şcoală sportul, pentru ca viitorii eroi ai tâlhăriilor să-şi câştige isteţime suficientă la evadarea din Văcăreşti, devenit loc de vilegiatură foarte apreciat în “lumea bună”. De-acum poţi dormi liniştit: neamul marilor pungaşi nu se va stinge şi rubrica fraudelor din gazete este asigurată pe decenii!

Să nu te întrebi, însă, contribuabil amărât, până când va dăinui această sarabandă a jafului. Până când o va mai răbda Dumnezeu? Până când o va mai îndura nenorocitul scurmător al gliei? Căci s-ar putea întâmpla să ai visuri rele: să vezi, în zare, o pădure de pluguri transformate în furci şi de ele atârnând tot câte un ucenic al şcolii fără Dumnezeu!

Cărturari ai neamului, revizuiţi-vă cunoştinţele!

                        Extrase de ec. Ioan STRĂJAN