România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Solicitare de clasare a primei Episcopii de Rit Răsăritean a lui Ierotei din Alba Iulia pe lista monumentelor istorice de valoare naţională şi universală

 

În Anul Centenar, Fundaţia ”ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ŞI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” a înaintat, la data de 21 august, către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Alba, o solicitare de clasarea a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, descoperite pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail” din Alba Iulia, în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală, în conformitate cu dispoziţiile art. 13 alin. (1) pct. 2 lit. d) şi ale art. 33 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Menţionăm că în anul 2011, cu ocazia unor ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare a cetăţii medievale din Alba Iulia, demarate şi organizate de Primăria Municipiului, a fost deschis un şantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din faţa Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Lucrările efectuate la acea dată au condus la descoperirea ruinelor celei mai vechi biserici creştine bizantine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950 e.n.

Această descoperire, după peste 1000 de ani, este de o importanţă crucială pentru Istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existenţa şi continuitatea neamului românesc, precum şi existenţa creştinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârşitul mileniului I.

În anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare şi punere în valoare a vestigiilor descoperite, acestea au fost îngropate la loc, în pământ, aspect ce a condus la exprimarea multor nemulţumiri ale cetăţenilor albaiulieni şi nu numai.

Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se doreşte a fi un prim pas în direcţia redeschiderii şantierului arheologic şi punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO.

În ziarul ”UNIREA” din 19 ianuarie 2012, primarul Mircea Hava opina că ”acea biserică poate deveni un punct de atracţie european” şi se doreşte o implicare a celor trei părţi, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia pentru a transforma ruinele acestei spectaculoase descoperiri într-un motor al atracţiei turistice în Cetatea Alba Iulia.

Pe această cale, Fundaţia „ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITA-TEA ŞI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” îi mulţumeşte pentru sprijinul acordat lui Matei Drîmbărean, directo-rul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţio-nal Alba.

Gabriel GRIGORAŞ