România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

Un erou al regimentului 91 infanterie „Regele Ferdinand”- subl. Tr. Flaviu Pop, absolvent al liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

 

Evocarea istoriei Armatei Române din cel de al doilea război mondial este o dovadă de respect faţă de înaintaşii care au luptat sub Tricolor dar şi de recunoaştere, atât cât se poate, a adevărului despre acele vremi.

Foarte puţin a fost amintită, în anii din urmă, soarta unităţilor militare din garnizoana Alba Iulia, din componenţa Diviziei 20 Infanterie, care şi-au adus tributul de sânge în cel de al doilea război mondial în Campania de Est şi cea din Vest.

Mă voi referi în cele ce urmează la Regimentul 91 Infanterie Alba Iulia, înfiinţat la 29 decembrie 1919, rebotezat la 26 martie 1920 „Regele Ferdinand”.

În luna martie 1942, o parte a regimentului, cu un efectiv de 3. 500 de luptători au ajuns în zona Stalingrad pe Frontul de Est. A suferit pierderi grele . a fost încercuit de ruşi. ofiţerii şi soldaţii urmând calea grea a prizonieratului în lagărele de la Oranschi – Mănăstârka. (1

La 7 aprilie 1944, Divizia 20 infanterie în componenţa căreia se afla şi Reg. 91 Inf, Reg. 6 Pionieri şi alte unităţi) a plecat cu eşalonul din gara Alba Iulia, pe ruta Sibiu-Piteşti-Gara de Nord (triaj) - Focşani - Mărăşeşti –Bacău şi de aici, în marş, pe jos, spre aliniamentul ordonat, pe dreapta malului râului Moldova, aproape de Paşcani. De reţinut că la aceea dată, trupele Armatei Roşii, invadaseră Moldova de nord, şi se stabiliseră pe un aliniament la sud de Botoşani şi nordul Iaşilor.

Sublocotenentul Tr. Flaviu Pop cu camarazii săi

Efectivul regimentului număra 5. 500 de luptători( 4 batalioane de puşcaşi şi companii de specialitate (tunuri anti-tanc, tunuri a.a.), de transmisiuni şi sanitare. Unitatea a ocupat o poziţie defensivă, statică, pe malul drept al râului Moldova, la cca. 20-25 km sud-vest de oraşul Paşcani, poziţie pe care a întărit-o cu câmpuri de mine, săpături în teren şi cazemate de beton pe care a apărat-o eroic, până la data de 23 august 1944, când aliniamentul a fost depăşit, în mişcare, de trupele numeroase ale Armatei Roşii care declanşaseră o ofensivă generală, pe tot frontul, la 20 august 1944. O parte din ofiţeri şi trupă au fost luaţi prizonieri şi duşi în Gulagul sovietic.

În acest regiment a activat, până la moartea sa eroică, şi sublocotenentul T. R. Pop Flaviu, fost absolvent al Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, promoţia 1939-1940,în momentul recrutării fiind student în anul trei al Academiei Comerciale din Bucureşti.

Sergentul în termen Constantin Gomboş, din Regimentul 6 Pionieri, văr cu acesta, aflat pe front, relata: „Lt. Cojocaru mă trimetea cu grupa mea în misiuni de minare, unde erau poziţiile cele mai dificile, uneori, sub focul inamic. Ne reperau sovieticii şi trăgeau cu brandurile asupra noastră. Am întâlnit un soldat din Reg. 91 Inf. , rătăcit prin câmpul de mine plantat de grupa mea, năucit şi speriat de proiectilele brandurilor sovietice trase asupra poziţiilor noastre. Aşa a fost lovit mortal, în misiune de cercetare, vărul meu, sublocotenentul T. R. Pop Flaviu din Regimentul 91 Infanterie Alba Iulia. L-am văzut cum se furişa cu trei soldaţi în liziera pădurii de la Groşi (sud-vest de Târgu Neamţ) când a fost reperat de inamic. Au tras asupra lor cu brandurile. Am văzut cum au sărit din el bucăţi sfârtecate din trup. A căzut la datorie ca un erou pe frontul din Moldova, la începutul lunii iulie 1944.”(2

Rămăşiţele sale pământeşti au fost înmormântat de camarazi cu onor militar,în ţărâna Moldovei. Numele său a fost imortalizat, primul, pe Monumentul Eroilor din comuna Ciceu-Giurgeşti (azi în Bistriţa Năsăud) alături de ceilalţi 15 eroi ai aşezării căzuţi la datorie în al doilea război mondial.

Fie ca cei de azi, în special tinerii, să nu uite jertfa celor de ieri, căzuţi pentru onoarea şi demnitate numelui de român!

 Constantin C. GOMBOŞ -TIMIŞOARA

 

NOTE

1. Revista Dacoromania nr. 50,Alba Iulia,2010 art. Regimentul 91 infanterie Alba Iulia, Probă vie de glorie şi vitejie, pe câmpul de luptă pentru apărarea Patriei, autor: avocat, veteran de război, Avram Gh. Ioan, cavaler al Ordinului,,Coroana României”.

2. Constantin C. Gomboş, Istorie, suferinţă şi speranţă, Calvarul unei familii de români din fostul judeţ Someş după Diktatul de la Viena (39 august 1940-1 mai 1949), Editura Eurostampa, Timişoara, 2010, pag. 53.

3. Augustin Pădurean, Constantin Rusu: Ciceu-Giurgeşti, O istorie multiseculară, Editura Arcade, Centrul judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, Bistriţa, 2994, pag. 56.