România este patria noastră şi a tuturor românilor.

     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.

Barbu Ştefănescu Delavrancea

La mulţi ani DACOROMÂNIA!

La mulţi ani dragi ROMÂNI!

 

Astăzi respirăm aer de Sărbătoare!

Rădăcinile poporului nostru se află adânc înfipte în pământul încreştinat de Sfântul Apostol Andrei, în dreapta credinţă în Dumnezeu. Suntem prin tot ce a fost înaintea noastră, prin pământul strămoşilor noştri care îşi au pumnul de pământ drept căpătâi şi vom fi în viitor prin copiii noştri şi leagănul nepoţilor cu obligaţia de a păstra România în rotundul ei de pâine.

Sunt mândră de rădăcinile familiei mele, de istoria ei, de frumuseţea satului românesc. Am avut în familie repre-zentanţi care au pregătit înfăptuirea Marii Uniri, jertfa juristului Gheorghe Novacovici 1899 la Ţebea. Împătimiţi propovăduitori ai românismului şi a unităţii neamului, prin grai şi scris au militat pentru drepturile politice, sociale ale românilor şi drept consecinţă învăţătorul Emilian Novacovici cu fratele lui, preot Nicolae Novacovici, şi nepotul lor, avocat Emilian Novacovici, au fost deportaţi în Kabold-Şopron în Ungaria timp de 1an şi 8 luni. Drumul spre Marea Unire a învăţătorului Emilian Novacovici a fost întrerupt când se îndrepta spre Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 cu un grup de cărăşeni, în Gara din Timişoara, unde a fost prins şi arestat de către jandarmii unguri. Sunt doar câteva momente istorice ale familiei mele.

ACASĂ-I ROMÂNIA, locul geografic care-şi legitimează culturalitatea înnobilind-o cu cele mai mari valori umane care preţuiesc jertfa înaintaşilor noştri.

Trebuie să ne preţuim strămoşii ce ne-au lăsat moştenirea sacră a Iubirii, a Credinţei şi Pământul stropit cu sângele lor.

E minunat să fii ROMÂN,

e Dumnezeiesc de înălţător!

Preţuire Neam Românesc!

 

Felicia Novacovici Mioc